Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Téli vadon mézeskalácsból

2023. december 11. 15:39
A környéken egyedülálló mézeskalácskiállítás nyílt Hárskúton. A közel ezer mézeskalácsból készült alkotást helyi családok készítették, a kiállítás szervezői pedig ezekből építettek fel egy téli vadonra emlékeztető makettet.

Immáron kilencedik alkalommal szervezték meg a Mézes Hárskút elnevezésű kiállítást a bakonyi faluban, aminek ötlete ugyan egyszerű, a kivitelezése viszont nagyon sok energiát, türelmet és kreativitást követel meg.

Az ötlet bő egy évtizeddel ezelőtt, még 2015-ben merült fel Bachstetter Anikó és Wágenhofferné Tehel Viola, két helyi lakos jóvoltából, miszerint kérjék meg a helyi családokat, hogy engedjék el fantáziájukat és saját konyhájukban süssenek különböző házikókat, figurákat, bármilyen alakokat mézeskalácsból, amiket aztán egy kiállítás keretében bemutatnak a közönségnek is. A kezdeményezés hamar nagy sikerre tett szert, idén pedig már 43 család összesen 90 alkotással jelentkezett a felhívásra.

Ezek mindegyikét kiállították a település szívében álló közösségi térben, a legtöbb alkotást pedig úgy helyezték el a kiállítótérben, hogy azok egy nagy makettet formáljanak, mint egy téli vadon mézeskalácsból.

A kiállítást először vasárnap délután tekinthette meg a közönség, ekkor tartották a hivatalos megnyitót is, amelyen Tábori Ferenc, Hárskút polgármestere köszöntötte először az összegyűlteket.

Elmondta, hogy kilenc évvel ezelőtt nagy örömmel fogadta a kezdeményezést, de nem hitte volna, hogy közel egy évtizedet meg fog élni az ötlet. Még a pandémia alatt is megszervezték, igaz akkor a közönség személyesen nem csodálhatta meg az alkotásokat, most viszont ismét népes tömeg gyűlt össze Hárskúton.

Az eseményen ott volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, ő azt mondta, egy település sikerét a közösségében rejlő erő mutatja meg igazán, Hárskút pedig ebben példaértékű, amit jól bizonyít a mostani kiállítás is.

Az alkotások között volt, aki a saját házát formázta meg mézeskalácsból, mások a fantáziájukra bízták, hogy mit sütnek, de házak mellett készültek betlehemek, körhinták és még számos kreatív alkotás született.

A kiállítást bárki megtekintheti, a látogatás időpontjairól a kiállítás Facebook-oldaláról lehet tájékozódni.

Az alkotásokban az alábbi galériánkban is lehet gyönyörödni.

Galéria
Mézes Hárskút
vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.