Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
14°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
14°C

Téli vadon mézeskalácsból

2023. december 11. 15:39
A környéken egyedülálló mézeskalácskiállítás nyílt Hárskúton. A közel ezer mézeskalácsból készült alkotást helyi családok készítették, a kiállítás szervezői pedig ezekből építettek fel egy téli vadonra emlékeztető makettet.

Immáron kilencedik alkalommal szervezték meg a Mézes Hárskút elnevezésű kiállítást a bakonyi faluban, aminek ötlete ugyan egyszerű, a kivitelezése viszont nagyon sok energiát, türelmet és kreativitást követel meg.

Az ötlet bő egy évtizeddel ezelőtt, még 2015-ben merült fel Bachstetter Anikó és Wágenhofferné Tehel Viola, két helyi lakos jóvoltából, miszerint kérjék meg a helyi családokat, hogy engedjék el fantáziájukat és saját konyhájukban süssenek különböző házikókat, figurákat, bármilyen alakokat mézeskalácsból, amiket aztán egy kiállítás keretében bemutatnak a közönségnek is. A kezdeményezés hamar nagy sikerre tett szert, idén pedig már 43 család összesen 90 alkotással jelentkezett a felhívásra.

Ezek mindegyikét kiállították a település szívében álló közösségi térben, a legtöbb alkotást pedig úgy helyezték el a kiállítótérben, hogy azok egy nagy makettet formáljanak, mint egy téli vadon mézeskalácsból.

A kiállítást először vasárnap délután tekinthette meg a közönség, ekkor tartották a hivatalos megnyitót is, amelyen Tábori Ferenc, Hárskút polgármestere köszöntötte először az összegyűlteket.

Elmondta, hogy kilenc évvel ezelőtt nagy örömmel fogadta a kezdeményezést, de nem hitte volna, hogy közel egy évtizedet meg fog élni az ötlet. Még a pandémia alatt is megszervezték, igaz akkor a közönség személyesen nem csodálhatta meg az alkotásokat, most viszont ismét népes tömeg gyűlt össze Hárskúton.

Az eseményen ott volt Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, ő azt mondta, egy település sikerét a közösségében rejlő erő mutatja meg igazán, Hárskút pedig ebben példaértékű, amit jól bizonyít a mostani kiállítás is.

Az alkotások között volt, aki a saját házát formázta meg mézeskalácsból, mások a fantáziájukra bízták, hogy mit sütnek, de házak mellett készültek betlehemek, körhinták és még számos kreatív alkotás született.

A kiállítást bárki megtekintheti, a látogatás időpontjairól a kiállítás Facebook-oldaláról lehet tájékozódni.

Az alkotásokban az alábbi galériánkban is lehet gyönyörödni.

Galéria
Mézes Hárskút
vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.