Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub

2023. december 9. 11:40
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott.

A Napsugár Klubot 2019-ben hozta létre az egyesület Veszprém legnagyobb lakótelepén azzal a céllal, hogy segítő kezet nyújtsanak az ott élő fiataloknak, akiknek a csellengés helyett kulturális, művészeti és mentálhigiénés foglalkozásokat kínálnak – hangsúlyozta Dr. Virányi Anikó Judit, az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület elnöke.

Kulturális és művészeti közösségépítés a lakótelepen című projektjükkel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program kulturális-művészeti programok megvalósítására kiírt pályázatán 22 761 400 forintot nyertek el arra, hogy 2022 szeptembere és 2023 decembere közt a fiataloknak az értékközvetítésre, egymás elfogadásának megtanítására, és az érzelmi élet támogatására építve változatos programokat szervezzenek.

A mindenki számára nyitott és ingyenes programkínálatukban a kulturális és művészeti edukáción belül a fő hangsúlyt az élmény alapú módszerek alkalmazása kapta, amelyen keresztül a résztvevők sikerélményhez jutottak, kreatív adottságaik felszínre kerültek – mondta el Kiss Teodóra intézményvezető.

A fiatalok olyan hiánypótló, felzárkóztató minőségi kulturális és művészeti közösségi élményt adó programokon vehettek részt, amelyek során nagy hangsúlyt kapott a közösségi szemléletformálás, és fontos közösségi célkitűzésként a helyi közösség is egy kreatív térben kovácsolódhatott össze.

A projekt ideje alatt havi két alkalommal mentálhigiénés szakember tartott foglalkozást a Napsugár Klub résztvevőinek. Ezeken különböző önismereti, személyiségfejlesztést, vagy készségfejlesztést elősegítő egyszerű témakörökben hoztak létre alkotásokat, amely során a magukról való ismeret a művészeten keresztül mutatkozott meg.

A fiataloknak hetente különféle témakörökben fotó-, rajz-, vagy plakátpályázatot hirdettek, emellett kreatív alkotásokat is készíthettek, valamint havonta két alkalommal művészeti technikákkal is megismertették őket. A pályázatok legjobb alkotásaiból múlt héten nyílt kiállítás az Agórában, amely még december 14-éig megtekinthető.

Emellett november közepéig 25 alkalommal szerveztek kiscsoportos foglalkozásokat Takács-Babitz Lilla meseterapeuta segítségével, ahol a gyerekek különböző meséken keresztül ismerkedhettek meg önmagukkal és a mesék kultúrájával.

Az egyesület minden hónapban hívott egy-egy zenészt, akik interaktív örömzenélést tartottak a fiataloknak. Járt a Napsugár Klubban Franczia Dani, Grubits Gergely, Huszti Laci, Dávid Roland, és a Zene-bona zenekar. Szintén havi rendszerességgel Farsang-Törös Krisztina, Viola Erzsébet, Bánó Tamás és Huszti Laci segítségével zeneértő szakemberek tanították a résztvevőket zenei alapokra. Továbbá a Fláre beás és a Romano glaszo zenekarok közreműködésével zenés roma kultúraismereti interaktív foglalkozásokat is szerveztek a klubban a hagyományok megismerése céljából.

A programok közt havi rendszerességgel fotós készített a megjelenő fiatalokról és szüleikről portrékat, amelyekből fotófalat készítettek a klubban, háromszor pedig Kiss Richárd bűvész is élményfoglalkozást tartott a Napsugár Klubban.

A projekt foglalkozásai – amelyek megvalósulását az egyesület két állandó kollégájának jelenléte segítette – még év végéig tartanak, így azokat bárki kipróbálhatja a Napsugár Klubban. Az aktuális havi programot a klub honlapján és Facebook-oldalukon lehet megtekinteni.

vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.