Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről

2023. december 9. 14:29
A cserkészet magyarországi történetéről szóló könyvet mutattak be a Mathias Corvinus Collegium veszprémi épületében pénteken. 
 

Hiánypótlónak nevezte a kötetet a helyszínen Halmay Gábor önkormányzati képviselő. Megjegyezte: Veszprémet mindig a polgári mentalitás tette naggyá, és ezek az értékek jelennek meg a cserkészeknél is. A mozgalom jó példa arra, hogy az építkezést az önkéntes munka és vállalás teszi teljessé. 

Magyarországon 1913-ban vetette meg a lábát a cserkészet, ami a két világháború között élte a virágkorát, ekkor ugyanis megerősödtek azok a közösségi kezdeményezések, amelyek Trianon után a felszínen tudták tartani az országot – magyarázta Imre Sándor, a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnökség tagja. A sötét idők a második világháborút követően köszöntöttek be, amikor a cserkészek több vezetőjét koncepciós perben elítélték, a mozgalmat pedig betiltották, és csak az árnyékba húzódva élhetett túl, hogy a rendszerváltás után új lendületet vegyen, és helyt álljon a mai, gyorsan változó, modern világunkban is.

Az MCC Ifjúságkutató Intézet részéről Székely Levente és Kiss-Kozma Georgina fogalmazták meg a cserkészet értékeit. Szerintük a mozgalom jó lehetőséget ad a fiataloknak, hogy élményközösségben együtt tudjanak jó dolgokat létrehozni. A közös tapasztalás olyan pluszt ad, ami az egész életen át elkíséri az embert, fenntart és továbbörökít olyan univerzális értékeket, amelyek érdemesek a megőrzésre. A fiatalok életében a kapcsolatok minősége a legnagyobb érték, ezért minden olyan közeg, ami a közösségi perspektívát erősíti, fontos. 

A kötet ötlete a Magyar Cserkészszövetség elnökségében folyt beszélgetések során született meg – árulta el Réti Gergely, az MCC Közjogi Műhely tagja. Az igényt az szülte, hogy bár korábban is jelentek meg tanulmánykötetek a cserkészetről, azok történeti szemüvegen keresztül vizsgálták a mozgalmat. Ezúttal olyan munka született, ami a kezdetektől napjainkig áttekinti és több aspektusból – például az önkéntességre fókuszálva – mutatja be a cserkészet magyarországi történetét.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.