Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Könyv született a cserkészet 110 éves történetéről

2023. december 9. 14:29
A cserkészet magyarországi történetéről szóló könyvet mutattak be a Mathias Corvinus Collegium veszprémi épületében pénteken. 
 

Hiánypótlónak nevezte a kötetet a helyszínen Halmay Gábor önkormányzati képviselő. Megjegyezte: Veszprémet mindig a polgári mentalitás tette naggyá, és ezek az értékek jelennek meg a cserkészeknél is. A mozgalom jó példa arra, hogy az építkezést az önkéntes munka és vállalás teszi teljessé. 

Magyarországon 1913-ban vetette meg a lábát a cserkészet, ami a két világháború között élte a virágkorát, ekkor ugyanis megerősödtek azok a közösségi kezdeményezések, amelyek Trianon után a felszínen tudták tartani az országot – magyarázta Imre Sándor, a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnökség tagja. A sötét idők a második világháborút követően köszöntöttek be, amikor a cserkészek több vezetőjét koncepciós perben elítélték, a mozgalmat pedig betiltották, és csak az árnyékba húzódva élhetett túl, hogy a rendszerváltás után új lendületet vegyen, és helyt álljon a mai, gyorsan változó, modern világunkban is.

Az MCC Ifjúságkutató Intézet részéről Székely Levente és Kiss-Kozma Georgina fogalmazták meg a cserkészet értékeit. Szerintük a mozgalom jó lehetőséget ad a fiataloknak, hogy élményközösségben együtt tudjanak jó dolgokat létrehozni. A közös tapasztalás olyan pluszt ad, ami az egész életen át elkíséri az embert, fenntart és továbbörökít olyan univerzális értékeket, amelyek érdemesek a megőrzésre. A fiatalok életében a kapcsolatok minősége a legnagyobb érték, ezért minden olyan közeg, ami a közösségi perspektívát erősíti, fontos. 

A kötet ötlete a Magyar Cserkészszövetség elnökségében folyt beszélgetések során született meg – árulta el Réti Gergely, az MCC Közjogi Műhely tagja. Az igényt az szülte, hogy bár korábban is jelentek meg tanulmánykötetek a cserkészetről, azok történeti szemüvegen keresztül vizsgálták a mozgalmat. Ezúttal olyan munka született, ami a kezdetektől napjainkig áttekinti és több aspektusból – például az önkéntességre fókuszálva – mutatja be a cserkészet magyarországi történetét.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.