Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják

2023. december 8. 16:52
Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet.

A Privát Veszprém projekt közösségerősítő kezdeményezései a város elmúlt 150 évét ölelik fel. Veszprémi családtörténetek meghatározó emlékeit gyűjtötte össze és mutatta be, méghozzá úgy, hogy a ma emberéhez egyedi formában hozza közel a letűnt időket és az elmúlt korok neves veszprémi személyiségeit. A programsorozat zárásaként egy család- és várostörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű családfotókat és interjúkon alapuló családtörténeteket bemutató album készült. A projekt szellemi atyja Szauder Dávid és Can Togay. 

Bolgár Eszter, a Privát Veszprém projektmenedzsere üdvözölte az érdeklődőket, a könyvben szereplő családokat. Örömét fejezte ki, amiért olyan sokan részt vettek a történetszövésben, melynek szereplői mi magunk vagyunk.

Porga Gyula polgármester kifejtette: amikor néhány évvel ezelőtt felmerült az Európa Kulturális Fővárosa lehetősége, már tudták, hogy Veszprém akkor lehet sikeres, ha erős közösségekkel bír, s ha a város lakói részesei, résztvevői lesznek a programoknak. A polgármester megköszönte, hogy a családok vállalták a közös múltidézést, és gratulációját fejezte ki. Hozzátette: büszke a városra, melynek sikerét az elődöknek is köszönhetjük, de a mi feladatunk megőrizni és hozzátenni, hogy minél gazdagabb legyen. A szóban forgó album is egy példa erre.

Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója Veszprém közösségeiről, a veszprémi emberek nyitottságáról, befogadó mivoltunkról beszélt. Idézte Márkusné Vörös Hajnalka egyik gondolatát, miszerint veszprémi az, aki annak érzi és vallja magát. Gratulált az alkotóknak, ezért az egyik „legveszprémibb” programért.

Márkusné Vörös Hajnalka elmondta: nehéz és intenzív munka volt az album megvalósítása, összesen huszonöt család vett részt a fotózáson, és osztották meg történeteiket. Csak úgy, mint a bemutatón, ahol a könyv néhány szereplője felszólalt, és elmesélte történetét. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. ma 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. tegnap 19:59 Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.