Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Veszprém történelmét a város mindenkori lakói írják

2023. december 8. 16:52
Beutatták a Privát Veszprém családtörténetekről szóló könyvét csütörtökön a Fotonban, ezzel lezárva a helytörténeti projektet.

A Privát Veszprém projekt közösségerősítő kezdeményezései a város elmúlt 150 évét ölelik fel. Veszprémi családtörténetek meghatározó emlékeit gyűjtötte össze és mutatta be, méghozzá úgy, hogy a ma emberéhez egyedi formában hozza közel a letűnt időket és az elmúlt korok neves veszprémi személyiségeit. A programsorozat zárásaként egy család- és várostörténeti szempontból felbecsülhetetlen értékű családfotókat és interjúkon alapuló családtörténeteket bemutató album készült. A projekt szellemi atyja Szauder Dávid és Can Togay. 

Bolgár Eszter, a Privát Veszprém projektmenedzsere üdvözölte az érdeklődőket, a könyvben szereplő családokat. Örömét fejezte ki, amiért olyan sokan részt vettek a történetszövésben, melynek szereplői mi magunk vagyunk.

Porga Gyula polgármester kifejtette: amikor néhány évvel ezelőtt felmerült az Európa Kulturális Fővárosa lehetősége, már tudták, hogy Veszprém akkor lehet sikeres, ha erős közösségekkel bír, s ha a város lakói részesei, résztvevői lesznek a programoknak. A polgármester megköszönte, hogy a családok vállalták a közös múltidézést, és gratulációját fejezte ki. Hozzátette: büszke a városra, melynek sikerét az elődöknek is köszönhetjük, de a mi feladatunk megőrizni és hozzátenni, hogy minél gazdagabb legyen. A szóban forgó album is egy példa erre.

Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója Veszprém közösségeiről, a veszprémi emberek nyitottságáról, befogadó mivoltunkról beszélt. Idézte Márkusné Vörös Hajnalka egyik gondolatát, miszerint veszprémi az, aki annak érzi és vallja magát. Gratulált az alkotóknak, ezért az egyik „legveszprémibb” programért.

Márkusné Vörös Hajnalka elmondta: nehéz és intenzív munka volt az album megvalósítása, összesen huszonöt család vett részt a fotózáson, és osztották meg történeteiket. Csak úgy, mint a bemutatón, ahol a könyv néhány szereplője felszólalt, és elmesélte történetét. 

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. tegnap 12:45 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.