Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C

Notebookokat hozott a Mikulás a veszprémi iskolákba

2023. december 7. 11:32
754 darab notebookot osztanak szét a napokban a veszprémi iskolák 7. és 10. évfolyamos osztályaiban, országosan pedig 140 ezer ilyen eszköz kerül ingyenesen a diákokhoz a magyar kormány digitális esélyegyenlőségi programjának köszönhetően.

A pandémia idején a távoktatás szervezésekor sok tapasztalatot szereztek az iskolák, hogy milyen módszerekkel lehet megoldani a digitális világban az oktatást. Ez viszont csak akkor működik hatékonyan, ha minden háztartásban rendelkezésre állnak az olyan alapvető eszközök, mint egy laptop vagy notebook – emelte ki Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ vezetője szerdán délután a Deák Ferenc Általános Iskolában, ahol összesen 93 notebookot osztottak szét a hetedikes évfolyam tanulói között.

Mindezt a magyar kormány által életre hívott „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és pedagógusok számára” című program tette lehetővé, ami 2022 tavaszán kezdődött és idén is folytatódott. Ezúttal országosan a hetedikes és tizedikes diákok igényelhettek ilyen eszközt. Szauer István elmondta: Veszprémben 754 notebookot osztanak ki az iskolákban, ebből 93 a Deák iskola diákjaihoz kerül. Az egész megyében pedig 3900 notebookot igényeltek.

Horváth Szilárd, az iskola igazgatója hozzátette: ugyan a személyes tanár-diák kapcsolatot nem válthatják ki a digitális megoldások, viszont a tanároknak új lehetőségeket kínál az, ha bevonhatják az oktatás módszertanába az online teret. A tantervben egyébként már harmadikas kortól szerepel a digitális kultúrára való oktatás, a mostani program pedig abban segít, hogy senki ne maradjon le amiatt, hogy nem áll rendelkezésére a szükséges eszköz.

Az országos programban több, mint 3000 intézmény vett részt és december 15-ig minden diák megkapja a notebookját azok közül, akik regisztráltak erre az ingyenes lehetőségre. Ezt már Ovádi Péter, Veszprém fideszes országgyűlési képviselője mondta, aki kiemelte, hogy a programban való részvételhez semmi előfeltétel nem volt szükséges, csak egy regisztráció. Hozzátette, hogy a kormány nem csak figyeli és számon tartja az igényeket, hanem reflektál is ezekre.

A notebookok piaci értéke egyenként 250 ezer forint, a diákok pedig úgy kapják kézhez, hogy a Windows és Office szoftverek már telepítve vannak rajtuk. Ezenkívül táskát és egeret is kapnak mellé. A digitális esélyegyenlőséget felkaroló program jövőre folytatódik, tavasszal az ötödik, hatodik és kilencedik osztályos tanulók kerülnek sorra, előttük nyílik meg a lehetőség, hogy regisztráljanak az ingyenes notebookokra a KRÉTA-rendszerben.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.