Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A veszprémi karácsonyi vásár szelleme

2023. december 3. 23:45
Teljes értetlenség állt elő, hogy hogyan maradhat el a karácsonyi vásár Veszprémben éppen az EKF évében. Aztán, ha jobban belegondolunk, hogy miért is szeretjük a karácsonyi vásárokat, akkor feltűnhet, hogy valójában ez a lehetőség adott lesz idén is. Csak másképpen hívják. A puding, de a gőzgombóc próbája is az evés!

A veszprémi adventi időszak kicsit olyan, mint a nyuszika a sapkában. Csak itt sapka helyett a karácsonyi vásár az, ami akkor is baj, ha van, és akkor is, ha nincs. Idén nincsen, vagyis nem abban a formájában, ahogy eddig megszokhatta az utca embere. Idén nem települ ki a Kossuth utcai posta elé a fröccsöntött műanyagból készült díszeket kínáló árus, ahogy a kesztyűt és persze az elmaradhatatlan porfogó karácsonyi bögrét áruló kereskedő sem. Nem fog a hangszórókból recsegve szólni valami „Christmas time” dal olyan hangon, mintha a Grincs meggyalázott volna egy egész templomi kórust.

A korábbi évek népítéletéből kiindulva tehát idén nem kell szégyenkeznie a veszprémieknek, hogy a Királynék városában csak egy ilyen jött össze, amíg Fehérvárról, vagy Győrből – hogy csak a környékről idézzünk – karácsonyi fényárban úszó belvárosi utcák és hömpölygő tömeg képei keringjenek a világhálón.

Az idei bécsi karácsonyi vásár (fotó: Szalai Csaba)Az idei bécsi karácsonyi vásár (fotó: Szalai Csaba)

A veszprémi közhangulat viszont mégis felbolydult, amikor december 1-gyel nem jelentek meg az ismerős bódék a Kossuth utcán, és mint kiderült a város másik pontján sem fognak. Jött is a törvényszerű mantra, miszerint pont az EKF évében marad el a karácsonyi vásár, amikor minden adott lenne ahhoz, hogy végre kilépjen a város az olcsó kínai portékákat kínáló vásárok állapotából. Ha már az EKF-nek köszönhetően idén egy kisebb VOLT fesztivált sikerült megidézni a Gyárkertben, amikor el tudtak készülni időben az infrastrukturális beruházások és új szintre emelkedett a Gizella Napok, vagy a VeszprémFest, akkor pont egy karácsonyi vásárra nem futotta?

Valljuk be, hogy ennek tükrében tényleg kevésbé védhető az, hogy idén nem lesz Veszprémben központi karácsonyi vásár. Az emberek elégedetlensége pedig teljesen jogosnak látszik. Hiszen, amikor a karácsonyi hangolódást kirakatba tesszük az első ajtódísztől a feldíszített karácsonyfáig, eléggé méltatlan, hogy pont a veszprémi karácsonyi vásáron készült szelfi fog hiányozni az albumból.

Korábbi karácsonyi vásár VeszprémbenKorábbi karácsonyi vásár Veszprémben

Mert valljuk be, a karácsonyi vásárokba – beleértve azokat is, amiket idén is megtartanak más városokban – a legkevsébé azért járnak az emberek, hogy ott szerezzék be az ajándékokat. Sokkal inkább szól a kirakatról és a közös forralt borozásról, gesztenyézésről, a gyerekeknek betlehemezésről és a „fussunk össze péntek este a karácsonyi vásárban” felkiáltásokról. Összességében a közösségi élményről.

Viszont, ha ezt elfogadjuk, akkor Veszprém egyáltalán nincs lemaradva más városoktól. Sőt, sokadik alkalommal húzott egy váratlant azzal, hogy átalakította a nyár slágerhelyszínét, a Gyárkertet egy igazi téli élményközponttá. Jégpályával, hófánkkal, a vendéglátósoknak köszönhetően pedig gőzgombóccal, forralt borral és pálinkával. Olyan dolgokkal nyit ki most pénteken, amikért korábban a karácsonyi vásárba jártak az emberek a családdal, barátokkal, vagy kollégákkal egy fárasztó nap után. Csak most nem így hívják, hanem Téli Gyárkertnek.

Épül a pálya a Gyárkertben (fotó: Veszprém2030 Kft.)Épül a pálya a Gyárkertben (fotó: Veszprém2030 Kft.)

Ettől függetlenül továbbra is érthető azoknak a csalódottsága, akik adventben a karácsonyi vásárok klasszikus változatára esküsznek, de érdemes egy esélyt adni a Gyárkertnek ismét, ami nyáron már bizonyított egyszer azoknak is, akik júniusig nem találtak semmilyen kapcsolódást az EKF-fel!

Mellékesen a veszprémi adventi programokban így is lesz több városrészi esemény és rövidebb vásár is, némileg gyógyítva az elmaradó Kossuth utcai bögrebörze utáni sebeket. És akkor még nem is említettünk a haszkovói adventet, ami már többször bizonyította, hogy hogyan kell közösséget építeni.

Hajas Bálint
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Áldozat az elnöki hivatal tisztaságáért Bálint Áldozat az elnöki hivatal tisztaságáért Véleménycikk Novák Katalin döntéséről és a köztársasági elnöki hivatal szerepéről a magyarok életében. 2024. február 11. 23:04 Nyughatatlan Veszprém Bálint Nyughatatlan Veszprém Még visszhangzik a tapsvihar az EKF év után Veszprémben, de a polgármester már becélozta az újabb cím megszerzését. A kultúra fővárosa után egy másik területen is európai élmezőnybe kerülhet Veszprém. Kérdés, hogy mennyire testhezálló ennek a címnek a karaktere a veszprémieknek. 2024. február 19. 22:02 Nem attól maradsz fiatal, hogy letegezteted magad, de a gyereknek sokat árthatsz vele Bálint Nem attól maradsz fiatal, hogy letegezteted magad, de a gyereknek sokat árthatsz vele „Nem csókolom, hanem szia!” – szokták mondani a fiatalosságukat elsősorban külsőségekben demózó szülők a szomszéd gyereknek, amikor az átjön játszani, azzal pedig nincsenek is tisztában, hogy az ilyen jófejkedések tudat alatt mekkora zavart okozhat a gyerek idegrendszerében. A generációs határokat leromboló tegeződés ugyan néha megkönnyítheti a hétköznapi interakciókat, de ugyanígy el is mélyítheti a szakadékot a boomerek és a Z-generáció között. 2024. január 7. 20:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.