Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

Művészet a szabadban

2023. november 29. 16:28
Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.
 

A szerda délutáni megnyitó beszédében Porga Gyula polgármester szavai a köszönetnyilvánításé voltak. Elmondta: többek között a Petőf Színház segítségének, és Brányi Mária alpolgármester asszony kitartó munkájának eredménye, hogy ez a különleges kiállítás otthonra talált Veszprémben. Mind az EKF programsorozat, mind az önkormányzati, közterületfejlesztési törekvések célja amellett, hogy a közösség számára kihasználhatóak legyenek a találkozási pontok, az is fontos szempont, hogy esztétikusak és szépek legyenek ezek a terek. Ehhez a művészek, és maga a művészet nyújt segítséget, hogy a jövő számára is értékeket teremthessen a város, ahogyan most Nagy Sándor – aki az idei esztendőben lett volna kereken száz éves - hagyatékának egy része is ezt teszi lehetővé. A polgármester kiemelte, ez a kiállítás méltó főhajtás a művész munkássága előtt.

Wehner Tibor, Porga Gyula és Brányi MáriaWehner Tibor, Porga Gyula és Brányi Mária

Wehner Tibor művészettörténész, és a kiállítás kurátora Nagy Sándor emlékét idézte fel szavaival. Ahogy elmondta, páratlan köztéri gyűjteménnyel gazdagodott most a város. A negyven portré egyenként is külön történetet mesél el számunkra, közösen pedig olyan monumentális műalkotást alkotnak a színházkert vöröskő támfalába ágyazva, amely ritka és gyönyörű esztétikai élményt nyújt mindenki számára, így állítva egy korszak névtelen hőseinek emléket.

A megnyitót Brányi Mária alpolgármester gondolatai zárták, aki elmondta: számára egy álom vált valóra a kiállítással. A portrészobrok mindegyike saját életutat rejt magában, el nem mesélt történeteket, melyek csak a veszprémiek képzeletére van bízva. Az alpolgármester megköszönte mindenkinek, aki segítségével hozzájárult a gyűjtemény egy részének veszprémi kiállításához, kiemelten Körmendi Annának, aki Nagy Sándor hagyatékát gondozza.

Az esemény színvonalát Oberfrank Pál, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas előadóművész, a Petőf Színház igazgatója emelte tovább, a meghívott vendégek az ő előadásában hallgathatták meg Reményik Sándor gyönyörű, a Sziklák című versét, illetve Marie Feesche: Kő az úton című művét.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   ma 17:13 Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.