Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
12°C

Művészet a szabadban

2023. november 29. 16:28
Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.
 

A szerda délutáni megnyitó beszédében Porga Gyula polgármester szavai a köszönetnyilvánításé voltak. Elmondta: többek között a Petőf Színház segítségének, és Brányi Mária alpolgármester asszony kitartó munkájának eredménye, hogy ez a különleges kiállítás otthonra talált Veszprémben. Mind az EKF programsorozat, mind az önkormányzati, közterületfejlesztési törekvések célja amellett, hogy a közösség számára kihasználhatóak legyenek a találkozási pontok, az is fontos szempont, hogy esztétikusak és szépek legyenek ezek a terek. Ehhez a művészek, és maga a művészet nyújt segítséget, hogy a jövő számára is értékeket teremthessen a város, ahogyan most Nagy Sándor – aki az idei esztendőben lett volna kereken száz éves - hagyatékának egy része is ezt teszi lehetővé. A polgármester kiemelte, ez a kiállítás méltó főhajtás a művész munkássága előtt.

Wehner Tibor, Porga Gyula és Brányi MáriaWehner Tibor, Porga Gyula és Brányi Mária

Wehner Tibor művészettörténész, és a kiállítás kurátora Nagy Sándor emlékét idézte fel szavaival. Ahogy elmondta, páratlan köztéri gyűjteménnyel gazdagodott most a város. A negyven portré egyenként is külön történetet mesél el számunkra, közösen pedig olyan monumentális műalkotást alkotnak a színházkert vöröskő támfalába ágyazva, amely ritka és gyönyörű esztétikai élményt nyújt mindenki számára, így állítva egy korszak névtelen hőseinek emléket.

A megnyitót Brányi Mária alpolgármester gondolatai zárták, aki elmondta: számára egy álom vált valóra a kiállítással. A portrészobrok mindegyike saját életutat rejt magában, el nem mesélt történeteket, melyek csak a veszprémiek képzeletére van bízva. Az alpolgármester megköszönte mindenkinek, aki segítségével hozzájárult a gyűjtemény egy részének veszprémi kiállításához, kiemelten Körmendi Annának, aki Nagy Sándor hagyatékát gondozza.

Az esemény színvonalát Oberfrank Pál, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas előadóművész, a Petőf Színház igazgatója emelte tovább, a meghívott vendégek az ő előadásában hallgathatták meg Reményik Sándor gyönyörű, a Sziklák című versét, illetve Marie Feesche: Kő az úton című művét.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04 Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Sárvári Zita: A kortárs képzőművészet nagyon szexi Mindszentkállán, a Jókai 7-ben múlt szombaton nyílt meg a CHERRY-PICKING című kiállítás, melyet Sárvári Zita, a Heart & Cherry Limited Editions projekt vezetője szervezett. A legnépszerűbb kortárs magyar képzőművészek munkáiból álló kiállítás lehetőséget biztosít a műtárgypiacra belépni kívánó új generációs gyűjtők számára is. tegnap 11:04 Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál Szerdán kezdődik a MOZ.GO filmfesztivál 2024. június 12-én a veszprémi História Kertben a Ma este gyilkolunk című krimi-vígjáték premier előtti gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a hazai filmek legnagyobb ünnepe, új nevén a MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál. 2024. június 11. 11:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.