Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A 40 az új 30: így maradjunk örök fiatalok

2023. november 29. 9:46
A kerek évfordulókat a legtöbben nehezen viseljük. Ilyenkor gyakran számot vetünk életünkkel, végigtekintünk az elmúlt 10 éven, és elképzeljük, milyen lesz a következő évtized. Szerencsére azonban egyre többen fedezik fel azt, hogy az elcsépeltnek tűnő „az életkor csak egy szám” kifejezés mögött sok igazság rejlik. Manapság a negyvenes éveink nem azt jelentik, hogy valami véget ér, sokkal inkább azt, hogy lehetőségünk nyílik egy szabadabb, fiatalos, dinamikus életre. De hogyan is maradhatunk örökké fiatalok? Az alábbiakban ezt vizsgáljuk.

A 40 az új 30 – mit is jelent ez?

A hollywoodi 40-es, 50-es éveikben járó színésznőkre gyakran csodálattal tekintünk, hiszen úgy tűnik, az elmúlt évtizedekben semmit sem változtak. Csinosabban mint valaha, kiválóan egyensúlyoznak a munka és a magánélet között, esetleg még gyermeket is vállalnak. Nem kell azonban ennyire távoli példát keresni, nézzünk csak végig az utcákon sétáló embereken. Nem tudjuk már olyan bizonyossággal megállapítani életkorukat, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és sokszor azt tapasztalhatjuk, hogy a 40-es éveikben járó hölgyek szemmel láthatóan egyáltalán nem foglalkoznak a korukkal. 

Ez a hozzáállás bárki által elsajátítható egy kis odafigyeléssel. A legfontosabb az, hogy ne tekintsünk úgy a 40. születésnapunkra, mint a „B-oldal” kezdetére! Életkorunk nem határozza meg azt, hogy hogyan érezzük magunkat, hogy öltözködünk, és úgy általában, hogy mihez kezdünk az életünkkel. Sokan ráadásul ebben a korban már túl vannak a családalapításon, a karrier építésén, az első otthon megvásárlásán: értékeljük ezeket az eredményeket, és tekintsünk a jövőbe pozitívan, hiszen az élet még csak most kezdődik. 

Illusztráció: rmeyner / 123RFIllusztráció: rmeyner / 123RF

Hogyan őrizhetjük meg fiatalságunkat?

Ha az elhatározás már megvan, csupán néhány apró lépést kell megtennünk azért, hogy 40 felett is fiatalosnak érezhessük magunkat.

Éljünk egészségesen

Talán senki nem lepődik meg azon, hogy listánk első helyén életmódunk szerepel. Ahhoz, hogy valóban fiatalnak érezhessük magunkat, szükséges az, hogy rendelkezzünk elegendő energiával. Ennek érdekében felejtsük el az egészségtelen gyorsételeket, válasszuk inkább a zöldségeket és gyümölcsöket, a teljes kiőrlésű gabonából készült péksüteményeket és a fehérjében gazdag fogásokat. Ha eddig nem tettük meg, kezdjünk sportolni: a rendszeres testmozgás nemcsak az izomépítésben, a súlycsökkentésben segít, de energiával és endorfinnal tölt el bennünket, ez pedig a vitalitáshoz kulcsfontosságú.

Legyünk rugalmasak és nyitottak

Ahhoz, hogy fiatalosak maradjunk, elmaradhatatlan az, hogy merjünk új dolgokat kipróbálni. Állítsuk magunkat kihívások elé, lépjünk ki komfortzónánkból! Próbáljunk ki valamilyen extrém sportot, kezdjünk bele a régóta áhított táncórába, váltsunk munkahelyet, utazzunk el valahova, vagy egyszerűen látogassunk el egy egzotikus étterembe.

Az ilyen élmények által rengeteget tanulhatunk, ráadásul olyan lendületet kapunk, melyre nem is tudtuk, hogy szükségünk volt. Ha nem zárkózunk el az új dolgoktól, azzal fejleszthetjük a kreativitásunkat, megtanulhatjuk, hogyan alkalmazkodjunk bizonyos élethelyzetekhez, ezek a tapasztalatok pedig aztán könnyen átültethetőek lesznek a mindennapi életbe is. Ha új dolgokat ismerünk meg, azzal mozgásban tartjuk agyunkat is, ezzel pedig tovább megőrizhetjük intellektuális frissességünket, éleslátásunkat is. 
Nem utolsó szempont az sem, hogy ha nyitottan állunk az újdonságokhoz, könnyen építhetünk ki újabb kapcsolatokat is.

Kerüljük a stresszt

Természetesen az élet tele van folyamatos kihívásokkal, kisebb-nagyobb stresszhelyzetekkel. Ezt nem mindig tudjuk elkerülni, megtanulhatjuk azonban kezelni őket. És hogy ez miért is fontos? A stressz életünk szinte minden szegletére negatívan hat. Ha gondolatainkat folyamatosan lefoglalják a problémáink, az befolyásolja alvási szokásainkat. A kevés, rossz minőségű pihenés károsíthatja az egészségünket, gyengíti az immunrendszert, ráadásul bőrünk öregedéséhez is hozzájárul. A hosszú távú stressz hatására agyunk működése is megváltozhat, csökken a koncentráció, romlik a memória, az érzelmi kimerültség pedig a szociális kapcsolatok romlásához is vezethet. 

De mit tehetünk a stressz-szintünk csökkentése érdekében? Tanuljunk meg relaxálni, egy hosszú nap végén kapcsolódjunk ki egy jó könyv vagy film segítségével, beszélgessünk barátainkkal és családunkkal, ismerkedjünk meg a meditációval, vagy kezdjünk el jógázni. Bármi jó megoldás lehet, ami egy kicsit kiszakít minket a hétköznapi mókuskerékből. 

Foglalkozzunk a külsőnkkel is

Természetesen nem a kinézetünk határozza meg azt, hogy hány évesnek érezzük magunkat, néhány egyszerű trükkel azonban sokat tehetünk azért, hogy külsőnk is megmutassa, mennyire jól érezzük magunkat a bőrünkben. Hidratáljuk testünket belülről napi 2-3 liter víz elfogyasztásával, kívülről pedig bőrtípusunknak megfelelő arc- és testápolókkal. 

40 éves kor felett bármennyire fittnek érezzük magunkat, bizonyos változások megindulnak a szervezetünkben. A kötőszövetek, az izmok, a csontok és a bőr fontos alkotóeleme a kollagén, melynek termelődése az évek múltával folyamatosan lelassul, ezért azt külsőleg kell pótolnunk. Keressünk egy jó minőségű, nagy dózisú kollagénkapszulát, melynek segítségével számos kedvező hatást elérhetünk: javíthatjuk bőrünk és hajunk egészségét, hozzájárulunk a csontvesztés megelőzéséhez és az ízületi fájdalmak enyhítéséhez, sportolás esetén pedig segíthetjük az izomtömeg növekedését és az izomregenerálódást. 

Az örök fiatalság rajtunk múlik

Ismerjük fel azt, hogy a 40-es éveinkben nem értünk még életünk végére: ez a korszak izgalmas felfedezéseket és kalandokat tartogat. Változtassunk berögzült rossz szokásainkon, mozduljunk ki komfortzónánkból. Egy új kollagénkapszula vásárlásától kezdve a sportoláson keresztül egészen a munkahelyváltásig minden jó megoldás lehet, a lényeg csupán az, hogy ezek a lépések pozitív irányba változtassák életünket.
Kép forrása, fizetett: https://hu.123rf.com/photo_213985597_portrait-of-a-beautiful-woman-with-blonde-hair-looking-away-on-top-of-a-mountain.html

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.