Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni

2023. november 28. 15:43
Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette.

2019 novemberében alakultak, lényegében egy informális közösségként, a helyi intézmények és a lakótelep közötti közös gondolkodás, a Cholnoky városrészben élők aktivizálása érdekében. Közösségi eseményeket szerettek volna megvalósítani, értéket teremteni, új hagyományokat létrehozni. Hogy ne csak több ezer individuum lakhelye legyen a Cholnokyváros, hanem egy igazi közösségé, akik szívesen találkoznak, segítenek, összefognak a jóért, együtt szórakoznak.

Szép elképzelések voltak, csakhogy jött egy nem várt fordulat: a pandémia, ami bizonytalan időre felfüggesztette a célokat. Közel másfél év csend következett, a tagok, az a maroknyi ember, aki belevágott, mégsem engedte el egymás kezét. Kivártak, aztán 2021-ben, amikor ismét lehetett mocorogni, újrakezdték az építkezést.

Az első közös esemény egy megemlékezés volt a Cholnoky fivérekre az év nyarán a nyugdíjas klubbal és az iskolásokkal, majd egy ugróiskola felfestése az általános iskola elé. Októberben már lehetőség nyílt egy nagyobb összejövetelre, ahol Navracsics Tibor beszélt az Európa kulturális fővárosa program előkészületeiről. Ez volt az az év is, amikor a kerekasztal megszervezte első jótékonysági adománygyűjtését rászoruló és nehéz helyzetben lévő családok, valamint az állatmenhely lakói számára, illetve az első városrészi karácsonyt szeretet-vendéglátással.

2022-ben egy fontos mérföldkőhöz is érkeztek: a tél végén egyesületté alakultak. Ebben az évben már így jelentek meg a Gizella-napokon és ősszel a Völgyhíd pikniken, közben egy születésnapot tartottak, valamint a második adománygyűjtés és karácsonyi ünnepség is lezajlott.

Az idei esztendő, ahogy egész Veszprém, úgy a kerekasztal életében is a pezsgésről szólt. Az EKF megnyitóján a városrészek közül a legnagyobb számban vettek részt, a Cholnoky iskola tanulói pedig aktív szereplői is voltak a Kossuth utcai forgatagnak. Ebben az évben sem maradhatott ki a Gizella-napi felvonulás, de jelen voltak a Gyárkertben megtartott civil napon is, ahol a városrészi sárkányok készültek, melyeket aztán szeptemberben meg is reptettek. Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az első Cholnoky juniálist, ahol egy rajzpályázatot is hirdettek, melyre közel 200 mű érkezett az óvodás és iskolás korosztályból – ezeket egy szabadtéri kiállítás keretében az egész lakótelep láthatta. Újrafestették a gyakori használattól megkopott ugróiskolát is, közben pedig már készülnek az idei adománygyűjtésre, melyet december 7–14. között tartanak rászoruló családok és a Vackoló Állatmenhely számára, december 15-én pedig karácsonyi ünnepségre várnak szeretettel mindenkit az iskola előtt.

Minderről Sótonyi Mónika városrészi önkormányzati képviselő, a kerekasztal alapítója és ötletgazdája számolt be a hétfői születésnapi bulin, hangsúlyozva, ez a sok tevékenység természetesen nem egyemberes feladat. Rengeteg értékes ember munkája van benne, az egyesület tagjai, valamint támogató partnerek és 35 pártoló tag segítsége, akik nélkül mindez nem valósulhatott meg, a köszönet tehát elsősorban őket illeti.

A pezsgős, tortás köszöntésen Porga Gyula polgármester is részt vett, aki elismerését fejezte ki, hogy egy olyan időszakban, amikor több nagy múltú művészeti csoport is légüres térbe került, egy újonnan alakuló civil szerveződés életképes tudott maradni, mi több, ma már egyre aktívabb. Erre nagy szükség is van: az intézményi hálózat csak az egyik lába a városi közösségi létezésnek, ha nincs mellette ott a civil összefogás, az egész mit sem ér. A Cholnoky városrészben korábban kicsit töredezett volt a kapcsolati rendszer, a civil lét nem járta úgy át a városrészt, mint akár a Dózsavárosban vagy a Jeruzsálemhegyen, pedig ennek nagy jelentősége van a mindennapokban: hogy nagyobb közegben is van lehetőségünk megosztani örömünket-bánatunkat. Szerencsére ma már erre egyre több lehetőség van a kerekasztalnak köszönhetően.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.