Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Karikó Katalin diákévei a Lovassyban

2023. november 28. 15:35
A Nobel-díjas magyar biokémikus diákéveinek dokumentumai mellett a legérdekesebb, tudományhoz kötődő kitüntetéseit, elismeréseit is megmutatja a Szegedi Tudományegyetem által gondozott kiállítás a Lovassy László Gimnáziumban.

A kiállítást hétfőn nyitották meg a gimnáziumban, a meghívott vendégeket és a sajtó képviselőit az intézmény igazgatója, Schultz Zoltán köszöntötte. Az igazgató kiemelte: a Lovassy tanárainak szemlélete mindig is az volt, hogy kritikus és tudományos gondolkodásra neveljék a diákokat, és arra, hogy könnyedén különbséget tegyenek tudomány és áltudomány, teljesítmény és álteljesítmény között. Ennek az ars poeticának köszönhetően kiváló tanulók kerültek ki a gimnázium falai közül, mint például Géczi János író is, Karikó évfolyamtársa a Szegedi Tudományegyetemen, aki egy a biokémikus által dedikált, kifejezetten az iskolának szánt könyvet is eljuttatott a Lovassy Gimnáziumnak.

Schultz Zoltán igazgató és Praznovszky TündeSchultz Zoltán igazgató és Praznovszky Tünde

A tárlat megnyitóján Praznovszky Tünde, a biológia tudomány kandidátusa a Szegedi Biológiai Kutatóközpontból - aki egykor szintén a gimnázium tanulója volt – engedett bepillantást történeteivel Karikó Katalinnal közös egyetemi éveikbe. Megtudtuk, hogy a Nobel-díjas kutató kitartó és szorgalmas munkájával mindig is lenyűgözte tanárait és évfolyamtársait, és munkatársait is, és már akkor tudták, hogy rengeteg elismerést fog szerezni élete során.

Újszászi IlonaÚjszászi Ilona

Újszászi Ilona, a kiállítás kurátora elmondta: nagy öröm, hogy a tárlatnak köszönhetően kicsit jobban megismerhetjük a kutatót, és vele azokat a pillanatokat és díjakat, amelyek jelentős mérföldkövek, mind Karikó Katalin, mind a tudomány világának. Ezek az elismerések, kitüntetések önmagukban, műalkotásként is helytállnak, a gondosan kidolgozott díjakat pedig most a nagyközönség testközelből is megtekintheti, azokat, amelyeket eddig a kutató csak saját maga, a dolgozószobájában láthatott.

A megnyitó dátuma jelentős, hiszen a Nobel-díj születésének napja is erre az időpontra, november 27-re esik. Alfréd Nobel ezen a napon, 1895. november 27-én kelt végrendeletében rendelkezett úgy, hogy vagyonának egy részéből évről évre részesedjenek a fizika, kémia, fiziológia és orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai és az a személy, aki a békéért tett erőfeszítéseivel a díjat kiérdemli.

A kiállításon megtekinthetőek az archív felvételek Karikó Katalin tudományos életének jelentős pillanatairól, illetve iskolás éveiben készült fényképek, valamint díjai és kitüntetéseinek egy része is.

A Lovassy László Gimnázium nemcsak a kiállításnak ad otthont, hanem vendégül látja december 13-án Randy Schekman Nobel-díjas tudóst is, aki a sejten belüli transzport terén végzett kutatásaiért 2013-ban kapta meg a fiziológiai és orvostudományi kategóriában az elismerést.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. ma 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.