Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
16°C

A „nem átlagos emberek” gáláját tartották pénteken

2023. november 25. 15:02
Közel hetven elismerést adtak át a veszprémi sportolóknak az idén nívójában mérföldkövekkel  magasabb szintre emelt veszprémi sportgálán péntek este. Voltak olyan díjazottak is, akiket többször is a színpadra szólítottak, a legidősebb aktív sportoló pedig 90 éves volt.

Idén az ActiCity nagytermébe szervezte meg a város a hagyományos sportgáláját, a rendezvénynek pedig a legapróbb részletekig megadta a nívóját. Ez nem is csoda, hiszen Veszprém szinte összes sportegyesülete képviseltette magát klubvezetőkkel, edzőkkel és persze a sportolókkal együtt. Az összejövetel célja pedig nem volt más, mint ünnepelni a sikereket és az EKF év programdömpingjében egy kicsit ráirányítani a figyelmet a veszprémi sportsikerekre is, amelyek – ahogy Porga Gyula polgármester is mondta a köszöntőjében – idén talán kevésbé voltak reflektorfényben.

A sportgála viszont csak róluk szólt, aminek a házigazdája Molnár Mátyás, az M4 Sport műsorvezetője volt. Elsőként egy látványos videóval indult a gála, aminek a narrátora Gundel Takács Gábor volt és a veszprémi sportéletet mutatta be.

Ezután a polgármestert, mint az est házigazdáját hívták a színpadra.

Porga Gyula beszédében a sportot, mint az életszínvonal egyik mérőjét nevezte meg. Azaz, ha egy városban aktív a sportélet, az minél élhetőbb lesz, az pedig Veszprém célja, hogy ebben is Európa élmezőnyébe tartozzon. Ezért pedig az önkormányzat egyedül nem tud tenni, csak azzal, hogy megpíti, vagy felújítja a sportlétesítményeket, mint ahogy az utóbbi években történt. Kellenek hozzá az egyesületek is, akik fáradságot nem ismerve dolgoznak a város sportjáért és persze a tagjaik, a sportolók, akik példaként is szolgálnak a gyermekeknek kitartásból, fegyelemből.

Porga Gyula a beszédének végén sejtelmesen megjegyezte még, hogy a kulturális főváros mellett „Európa sport városára” is lehet pályázni, Veszprém pedig szeret mindenhol a csúcsra érni.

A városvezető után, de még a díjátadás előtt Kiss Balázs lépett a színpadra. Kiss Balázs Veszprém egyetlen olimpiai bajnoka, az 1996-os atlantai játékokon nyert kalapácsvetésben.

 Az olimpikon egy rendkívül őszinte és személyes beszéddel készül, olyan gondolatokkal, amelyeket elsősorban a jelenlévő sportolóknak szánt, ám azok mégis minden ember számára megérintőek voltak.

Aki úgy dönt, hogy a profi sport útjára lép, annak tisztában kell lennie az elején, hogy a sikerek, az ünneplés csak az életének egy része lesz – kezdte a beszédét – legalább ugyanennyi kudarc, fájdalom lesz majd. Mégis ettől nem lesznek átlagos emberek. De mi a baj az átlagossággal? – tette fel a kérdést. Az, hogy minden nap ugyanolyan, ez pedig a legrémisztőbb dolog, válaszolta meg saját kérdését Kiss Balázs.

A saját karrierjére visszagondolva, számára sohasem a dicsőséges pillanatok jutnak először eszébe, hanem a kudarcok, amikből felállt. Amikor nem a győzelem volt a tét, hanem az, hogy egyáltalán bennmaradjon a játékban. És az, hogy küzdelem árán ez sikerült, erőt ad még ma is, mondta.

A most aktív sportolóknak pedig azt üzente, ha nehéz is lesz, csak gondoljanak bele ebbe és arra, hogy ők választották ezt a nem átlagos életet, amiben minden pillanat a sajátjuk, a győzelemé és a kudarcé is. Éljék meg mindegyiket!

A köszöntőbeszédek után a program elérkezett a díjesőhöz. Közel 70 elismerés és városi díjat adtak át, egy részét a 2022-es eredmények után, másik felét pedig az idei teljesítmények alapján, de például Veszprém Város Sportjáért-díjjal a régóta kitartó sportért végzett munkát is elismerték.

Külön kategóriaként jelentek meg a szeniorok és az utánpótlás sportolói, rajtuk kívül polgármesteri különdíjakat is kiosztottak, valamint díjazták az egyéni teljesítményt férfi és női kategóriában, valamint csapatszinten is.

2022-ben legjobb női sportoló Kéri Bianka lett, az SVSE atlétája, a férfiak közt pedig Rasovszky Kristóf, a Balaton Úszó Klub klasszisa. Csapatként pedig a Telekom Veszprém diadalmaskodott a tavalyi évet tekintve.

Ugyanezen kategóriákban a 2023-as évben is győztesek hirdettek, ráadásul az első helyezettek személye nem is változott, azaz idén is Kéri, Rasovszky és a Telekom Veszprém sikerei voltak a legnagyobbak Veszprém város sportéletében.

Ugyanígy kihirdették „Az év veszprémi sportpillanata 2023” elismerés győztesét is. E díjban portálunk is közreműködött, hiszen a közönségszavazás a Vehir.hu felületén zajlott le korábban, ami után a legtöbben Kéri Bianka budapesti atlétikai világbajnokságon 800 méteres síkfutásban való elődöntőbe jutását nevezték meg, mint a legemlékezetesebb sportpillanatot az idei évből. Utána Sipos Regina Európa-bajnoki címe kick-boxban, valamint VEDAC történelmi szereplése az U20-as atlétikai Európa-bajnokságon Csatári Jázmin, Csekő Miklós és Kövér Fanni részvételével volt még emlékezetes a sportszerető veszprémiek körében.

Galéria
Veszprémi sportgála 2023

A sportgálán külön megemlékeztek azokról a helyi sportolókról is, akik most fejezték be aktív pályafutásukat. Kalmár Ákos úszó, Pásztor Bence és Kiss Gergő pedig profi atlétaként számos siker után nem versenyeznek már a jövőben.

A sportgálának számos megható pillanata volt, egyik ezek közül az volt, amikor a 90 éves Keszthelyi Csaba vehette át a Veszprém Város Sportjáért-díjat. Ráadásul mindezt úgy, hogy a súlyemelő ennyi idősen még aktívan sportol, segíti a fiatalokat és az idei évben a GPC világbajnokságon ő volt az egyetlen olyan versenyző, akinek a szövetség történetében először jegyeztek be világrekordot 90 év feletti életkor kategóriában. A közönség állva tapsolta meg.

A sportgála a díjátadó után már kötetlenebb formában folytatódott az estébe nyúlóan számos gratuláció és kézfogás mellett.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.