Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C
2024. március 3. Kornélia
Veszprém
6°C

A Veszprémi Szemle már maga is egy csipetnyi történelem

2023. november 25. 11:44
Konferenciával ünnepelték a Veszprémi Szemle helytörténeti folyóirat fennállásának harmincadik évfordulóját pénteken a múzeumban.

A vendégeket dr. Tölgyesi József, a Szemle alapító főszerkesztője köszöntötte. Bemutatta azt a kiadványt, amit az elmúlt harminc év írásaiból válogattak össze, és ami hűen tükrözi a folyóirat tudományos színvonalát – hiszen a lapban fennállása során a tudományos élet számos kiemelkedő alakja publikált. Megjegyezte, hogy a Szemle a tős-gyökeres veszprémiek mellett a beköltözőknek is érdekes lehet, hiszen ezen keresztül megismerkedhetnek a város történelmével, szellemiségével. 

Dióssy LászlóDióssy László

A helytörténeti folyóiratot indulásakor felkaroló egykori városvezető, Dióssy László felidézte: 1993-ban ifjú polgármesterként, egy még a szárnyait próbálgató képviselőtestülettel számos problémát kellett megoldaniuk, abban a ciklusban rakták le az önkormányzatiság alapjait Veszprémben, de mindannyiuk számára fontos volt a lokálpatriotizmus. A legelső számban jelent meg egy felhívás, hogy jöjjön létre pantheon, ahol a város életében jelentős szerepet játszó veszprémieknek emléket állítanak – ez később a Tűztorony udvarán meg is valósult. Dióssy megjegyezte: harminc év még nem olyan történelmi távlat, amelyből reális mérleget vonhatnánk az eredményeinkről, de ha jól dokumentáljuk a történéseket, később sokkal nagyobb esély lesz világos képet alkotni a korszak jelentőségéről. 

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula jelenlegi polgármester szerint a jövőről való gondolkodás visz előre, ezt azonban meghatározza az a minta, amit elődeink mutattak. A múltban több példát is találunk arra, amikor a nehéz időszakokban Veszprémben az építkezés mellett döntöttek: Szent István, miközben az állam felépítésén dolgozott, püspökséget alapított a városban; Volkra Ottó püspök a török idő után romokban álló várban iskolát alapított; ahogy az első világháború kellős közepén is a veszprémiek minden nélkülözésük és fájdalmuk ellenére közadakozásba kezdtek a zeneiskola megalapítására. Ez a példa, hogy a nehéz időkben a mindennapok kihívásain felülemelkedve is előre kell tekinteni, iránymutató. A polgármester megköszönte mindazok munkáját, akik a folyóirat hasábjain elérhetővé és megismerhetővé teszik a múltat, annak ismerete és tisztelete ugyanis szilárd alapot teremt a jövőnek, amire építkezni lehet.

A nap során Debreczeni-Droppán Béla bemutatta a Honismeret folyóiratot; dr. Kanász Viktor Veszprém és a szentszéki diplomácia az 1550-es években fennálló kapcsolatáról tartott előadást; prof. dr. Solymosi László a 13. század veszprémi püspökeit mutatta be; Szoboszlay Gergely a veszprémi vár középkori és kora újkori falairól és erődítéseiről beszélt; Kékesi Márk a veszprémi várban talált 17-18. századi számolózsetonokról számolt be; Hegyi Dóra a székesegyház altemplomának kutatását vázolta fel; míg Harazin-Szabó Krisztina az altemplomban feltárt temetkezések ruházatainak restaurációját mutatta be. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Azt hittük, a régmúltban kevesebb hús fogyott, de kiderült, hogy tévedtünk Ezt a cikket eredetileg azzal az a felütéssel indítottuk volna, hogy manapság több húst fogyasztunk, mint a történelem során valaha. Aztán utánanéztünk, és kiderült, hogy ez nem igaz. Ráadásul nemcsak a mennyiség okozott meglepetéseket. 2024. március 1. 19:30 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07 Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Kabóca Bábszínház Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Egy boszorkány tündéri cukrászdáról álmodik... de miért kerülik azt az emberek? Amika Éppenitt községben próbál szerencsét az édes sütemények varázslatos világában. Azonban hamarosan kiderül, hogy valami mégsem stimmel... Mi lehet az oka, hogy Amika cukrászdáját senki sem látogatja? A Kabóca Bábszínház legújabb bemutatóját, A boszorkány cukrászdája című tárgyjátékot március 2-től láthatják a nézők. 2024. március 1. 15:11 Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.