Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Régiós szinten fejlesztették a hulladékgazdálkodási létesítményeket

2023. november 24. 11:33 // Forrás: Címlapfotó: Domján Attila / vehir archív
A hulladékkezelő rendszert fejlesztette, tette költséghatékonyabbá és növelte a kapacitásokat az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás az elmúlt hat évben, összesen nagyságrendileg három és félmilliárd forint értékben.

Az eredményekről csütörtökön, a Városháza kis házasságkötő termében számoltak be. Bázsa Botond, a társulás elnöke felvázolta: a hulladékgazdálkodási rendszer az elmúlt bő tíz évben, több lépcsőben épült ki, ennek egy újabb szakaszát jelentette a 2017 óta zajló projekt. Sajnos 2022-ben a kormány a háború és az energiaválság miatt befagyasztotta a még meg nem kezdett beruházásokat, és a projekt részét képező néhány elem emiatt nem valósulhatott meg, ennek pótlására azonban várhatóan lesz lehetőség más konstrukcióban.

Bázsa BotondBázsa Botond

A projekt célja az volt, hogy növelje a költséghatékonyságot; minél jobb minőségben hasznosítható anyagokat nyerjenek ki és ezáltal csökkenjen a lerakandó hulladék mennyisége; illetve a tárolási kapacitások növelése is szükségessé vált – fejtette ki Farkas László, a társulás projektvezetője. 

A projekt révén új járműveket szereztek be, új hulladékudvarokat építettek, Zalahalápon és Pápán hulladékbála-tárolókat létesítettek, Balatonfüreden a komposztáló telep kapacitását bővítették, Veszprémben pedig a kézi válogató üzem mellett gépesített rendszert is bevezettek. 

Farkas LászlóFarkas László

A 2022-ben a háború és az energiaválság miatt befagyasztott forrásokat azóta sem oldotta fel a kormány, így több projektelem nem valósult meg, köztük a konténerek és gyűjtőedények beszerzése, a működtetéshez szükséges munkagépek megvásárlása – ezek nélkül azonban egyelőre néhány terv szerint elkészült elem sem használható. 

Ami a jövőt illeti, Farkas László hangsúlyozta: a hulladékkezelésben bekövetkezett rendszerszintű változások – a MOHU megjelenése – a projekt eredményeit nem érintik, a korábban létrehozott létesítmények és a most megvalósult fejlesztések továbbra is üzemelni fognak. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.