Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit használjunk a megbízási szerződés minta helyett?

2023. november 23. 14:22

Napjainkban egyre többen használnak megbízási szerződés mintákat az internetről letöltve. Ezek a minták nagyon sokszor tévesek lehetnek, mivel alapvetően olyan tartalmi elemekkel rendelkeznek, melyek sok esetben hibásak, vagy hiányosak. Ezen okokból az interneten fellelt, főleg a nem jogi személyek által összerakott/összevágott ilyen minták az esetek túlnyomó többségében nem hitelesek. Ezért nagyon fontos az, hogy megbízható forrásból szerezzük be a dokumentumunkat, melyet akár egy peres helyzetben ügyvédi megbízásnak, akár szimplán egy csomag átvételéhez használunk fel a későbbiekben. 

Megbízási szerződés esetleges buktatói vagy hibái

A megbízási szerződés egy olyan jogi megállapodás, amelyben egy fél (vagyis a megbízó) megbízza a másik felet (a megbízottat) bizonyos feladatok vagy szolgáltatások elvégzésével. Az ilyen szerződéseknek számos buktatója lehet, amelyeket érdemes megfontolni, illetve azok elkerülésére különös figyelmet szentelni.

Egy rossz megbízási szerződés jellemzői közé tartoznak olyan hibák és hiányosságok, amelyek problémákat és jogi vitákat is eredményezhetnek a felek között. Ezek mellett jelentős költséget okozhatnak mind a megbízónak, mind a megbízottnak. Néhány ilyen jellemző:

  1. Pontatlanságok és homályosságok: A szerződés tartalmának pontatlan vagy homályos megfogalmazása ellentmondásokhoz és értelmezési problémákhoz vezethet.
  2. Hiányos leírás: Ha a megbízás céljait és a végzendő munkát nem részletezik kellőképpen, akkor nem lesz egyértelmű, mit várnak el a felek egymástól a szerződés részeként.
  3. Határidők hiánya: A hiányzó határidők vagy a határidők nem megfelelő megfogalmazása rendszeresen zavarokat okozhat a munka menetében.
  4. Fizetési feltételek: Ha a fizetési feltételek nincsenek pontosan meghatározva, akkor vita keletkezhet a megbízott kifizetéséről.
  5. Felelősség kérdése: Nem egyértelmű felelősségi rendelkezések vagy mulasztások esetén az alkalmazandó büntetések hiánya, illetve az esetlegesen keletkezett hibák kijavítása problémás lehet.
  6. Jogviták rendezése: A hiányzó rendelkezések a jogviták rendezésére vonatkozóan eredményezhetik a jogi viták elhúzódását, azoknak hosszú és költséges folyamatát.
  7. Titoktartás, illetve adatvédelem: Az adatvédelmi követelmények és a titoktartási kötelezettségének hiánya komoly jogi kockázatokat jelenthet.
  8. Szabályozások figyelmen kívül hagyása: A helyi jogszabályok és törvények figyelmen kívül hagyása minden esetben problémás lehet.
  9. Módosítási zavarok: Ha a szerződés módosításának eljárása és feltételei nincsenek belefoglalva a szerződésbe, akkor zavarokat okozhat, ha a felek valamelyike változtatni szeretne a szerződésen.

Ezért fontos, hogy a megbízási szerződést gondosan és szakszerűen készítsük el. A következőkben megnézzük azt, hogy mi kell egy jó megbízási szerződés elkészítéséhez, illetve ahhoz, hogy a fenti hibákat kiküszöbölhessük.

A megbízási szerződésnek minden esetben tartalmaznia kell:

  • a megbízó és a megbízott személyes adatait, 
  • a szerződés időtartamát (határozott vagy határozatlan idejű), 
  • az elvégzendő feladatokat 
  • a megbízási díjat 
  • kitér a felek jogaira és kötelezettségeire 
  • milyen okok miatt szüntethető meg, illetve szűnhet meg a szerződés. 
  • szerződésszegés esetén milyen szankciók lephetnek életbe
  • minden egyéb olyan egyedi pontot és kritériumot, amit a megbízó, illetve a megbízott kiemelten fontosnak tart

Miben segít a Szerzi?

Ezen buktatók megfelelő kezelése és a szerződés gondos kidolgozása hozzájárulhat a sikeres megbízási szerződés megírásához. Jogi szakember bevonása is hasznos lehet a pontos és jogilag érvényes szerződés elkészítéséhez, de ennek van egy olcsóbb es egyszerűbb alternatívája is: a Szerzi platform ebben segít Önnek: Itt sok másik okosdokumentum között megtalálja a megbízási szerződés okosdokumentumot is, mellyel garantáltan kiküszöbölhetők a fent említett problémák. Ha a Szerzi platformot választja, garantáltan naprakész, logikusan és pontosan felépített, de ami mind közül a leglényegesebb, hiteles dokumentumot kap csupán pár perc időráfordítással. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.