Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A helyi étterem vagy a gyorskaja fáj jobban a pénztárcánknak?

2023. november 21. 21:49
A fine dining adagok sokak számára egyenlőek az otthoni maradékkal, amit a kukába kaparunk, vagy jó magyar módjára kizárólag a Trianon előtti Magyarországra hasonlító gigantikus méretű hússzeletet vagyunk hajlandóak rántotthúsnak nevezni. A vegetáriánus kaja az a normális embernek maximum köret, húslevesért meg minek fizessek ennyit, ha a nagymama is megfőzi otthon ingyen.
 

A legtöbb embernek akkor is van valami baja, ha amúgy nincs, és ez tökéletesen igaz az étkezési szokásainkra is. A kommentszekciók feldühödött tömegét most kérném, hogy kivételesen ne sorolja magát a „legtöbb emberbe”, ha neki már volt tökéletes étteremélménye. Mert az tényleg ritka, és nehéz eldönteni, hogy a szolgáltatás gyengécske vagy az elvárás túl magas, én speciálba kaptam már kórházi kezelést is életem legdurvább ételmérgezése miatt, egy tip-top fancy budapesti étterem felmagasztalt konyhája után is. Pedig az elvárás az valahol annál az ételnél kezdődik, ami nem akar megölni.

Az érdekesség meg az ördög is abban a részletben bújik meg, hogy az említett többség mennyire ki van békülve a gyorséttermi kajákkal. Eddig legalább levezethettük azt a szokratészi magaslatokat karcoló gondolatmenetet, hogy „rossz, – ide egy másik rövid szó illene, csak azt mégsem írhatom le – de legalább olcsó”. Ez pont nem igaz már úgy körülbelül - költői túlzással élve - ezer éve. Csak a konyhapénz kiszámolásánál nem vág minket arcon, mert azért az kimondható, hogy nem alap élelmiszer, meg az évek óta unásig nyomott marketing miatt már ott a pókháló az agyunk ezen részén, hogy de ez akkor is olcsó, mikor már drága.

Globális következtetést nem tudok levonni, mert ott eszem, ahol élek, és az Veszprém, úgyhogy maradjuk a városi éttermeknél. Személy szerint, ha szeretnék is beleállni se tudnék most, egyik vendéglátóhelyünkbe sem. Előfordulhat, hogy valaki mondjuk nem a magyar konyha rajongója, de akkor a tuti tipp a spórolásra: ne egyél magyaros étteremben. Ez a tanács egyébként beválik mindenféle ország, mindenféle konyhájára. Szívesen.

Bemész a helyre, átlagos, vagy átlagon felüli pincérek és tulajok veszik fel a rendelést, ha jópofa vagy, jópofiznak veled, hangulatos zene, hangulatos fények, meleg van, jó illat, üvegpohár, herendi porcelán – jó, rendes tányér meg evőeszköz -, ha mázlid van, nem papírszívószál, ami két korty után pépesre ázik a szádban. Biztos, hogy nem kap agyvérzést a várakozástól sem, ha belegondolsz, hogy a jól átsütött hús rendelése azt jelenti, hogy jól átsütik a húst. Kijönnek, megkérdezik minden jó-e, foglalkoznak a lelkeddel kicsit, érzed, hogy te vagy a vendég, fontos ember vagy a szolgáltatóipar világában.  Amennyiben aranyos, szép lányka vagy még kedvezményt is kapsz egy csomó helyen, a férfiak meg hát... előbb szavazhattak.

Ennek ellenére unásig tudjuk nyomni, hogy mi nem jó, vagy mit lehetne jobban, „ennyi pénzért”. Az ennyi pénzért közösségi élményt is kapsz, nem csak vacsorát, a hús húsból van, az adagok jól ismertek, és változatlanok, az ár változhat, de ezerszer bocsánatot kérnek a tulajok, mert az alkalmazottakat ki kell fizetni, meg a sajt annyiba kerül, hogy a boltban is lopásgátlót tesznek rá.

A gyorséttermi hamburger meg maga az istenek eledele. Biztos vagyok benne, ha „kétes eredetű turmixolt húsipari maradékok, tocsogó olajban” lenne a neve a csibefalatoknak, akkor lehet kicsit kevesebben vennék, de ahogy Jamie Oliver se tudta meggyőzni a brit kisiskolásokat, valószínűleg én sem fogok senkit. Amúgy imádom a Big Macet, de a koszorúereim biztos nem, és mondjuk már ki, hogy drága. Nem hiszem el, hogy egy lazacos, avokádós, atyaúristenes sushinál még a szomszédot is felhívjuk, hogy aranyáron van, de ugyanennyiért szó nélkül, boldogan megvesszük a gyorséttermi kaját.

A rejtett áremelés miért nem veri ki a biztosítékot, mikor az adagok egyre kisebbek – vagy a fejünk egyre nagyobb -, a minőség egyre romlik, és a legtöbb esetben a gyorsétteremben már simán vársz harminc-negyven percet is akár a papírba csomagolt műanyag kajádra. Azt hisszük, hogy az ár ugyanaz, de egyre kevesebb és egyre rosszabb, amit kapsz ugyanannyiért. Egy normális étteremben ez nem megengedett, ha mégis, jogos a népharag, meg a sunyi Nébih bejelentések.

Azt még megértem, hogy a zacskóban egyre kevesebb a chips, örülök a tiszta levegőnek is, vagy, hogy a bajszos nyomozó után elnevezett fagyi már akkora, mint a mutatóujjam. Ez egyébként mind a legális zsugorinflációnak nevezett jelenségnek köszönhető, és nem árt figyelni az olyan tökéletes marketing dumákra, mint az „új csomagolás”, „új ízélmény”. Azt senki nem írta oda, hogy jobb lesz, mint az előző. A Tinderen se örülünk a filterezett hercegnőknek, akkor a kép után, ami a gőzölgő, gigászi hamburgert reklámozza, miért nyeljük le szó nélkül a töpszli zsemlét?

Az egészségünkön már spóroltak a nagyobb gyorséttermek az biztos, és látom, hogy az óriásplakátokon bőszen hirdetik, hogy az elszegényedett egyetemistából bruttó 1820 Ft-os órabér mellett, heti hét nap, huszonnégy órájában a szuszt is kihajtva két hét után CEO-t csinálnak, de mielőtt hülyét is csinálnak belőlünk, olvassuk el az apróbetűs részeket.

Vagy legalább ne szidjuk a helyi családi vállalkozásokat, meg ahol a tulajok gürcölnek mindennap, meg annyit emelni az alapanyagok árához képest, hogy te még ehessél, ő meg élhessen, mert a fentiek olvasatában még csak igazunk sincs.

 

Balogh Dóra
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. 2024. március 28. 9:54 Talpra Magyar Péter, hív a haza! Talpra Magyar Péter, hív a haza! Mivel a rendszer megdőlt péntek délután három órakor az Andrássy úton, ahol egy nagyobb pedagógustüntetésnyi ember gyűlt össze – majd sétált tovább egy része Karácsony "Gelgőre" - a belbudai Petőfi-imitátor zászlóbontásán, ezért ez már nem is publicisztika, csupán egy lábjegyzet Magyar Péter bestseller életművén.   2024. március 18. 14:59 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.