Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Különleges bejelentés a Koraszülöttek Világnapján

2023. november 19. 11:30
Péntek délután a Csolnoky Ferenc Kórház – Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) tartották a hagyományos ünnepélyt, melyen az intézményben világra jött koraszülöttek vettek részt, kicsiktől a nagyokig. Egy örömhírt is bejelentettek: a Katolikus Szeretetszolgálat új, hiánypótló intézményt hoz létre a városban, Börzsei Barbara Komplex Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ („Bara-Ház”) néven.

A rendezvényen felszólalt Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Rávilágított, mindig kedves nap a Koraszülöttek Világnapja, amikor személyesen lehetnek jelen azok, akikért a kórház nagyon sokat tudott tenni. Folytatta, örömteli, hogy ezen a napon jelentheti be, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat egy új, hiánypótló intézményt hoz létre, mely a koraszülöttek későbbi fejlődését szolgálja. A Bara-Házat a város is támogatja, míg a kórház a szakmai hátteret biztosítja.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, már jövő tavasszal elindul a kezdeményezés, méghozzá a Cholnoky városrészben. Vajda hozzátette, hatalmas lépés ez a város életében.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, s kiemelte, bár nem a város az intézmény fenntartója, mindig segíteni fogja a Bara-Házat támogatásokkal. Az intézmény ötlete egyébként nyolc éve fogalmazódott meg Börzsei Barbarában, aki azóta elhunyt. A ház neve az ő emléke előtt tiszteleg. Porga folytatta, fontos mérföldkő ez a kezdeményezés a város életében. Véleménye szerint egy város többek között azért élhető, mert számos szolgáltatást igénybe lehet venni. A Bara-Ház is ezen fontos szolgáltatások közé tartozik.

Dr. Mátay Lilla, a Perinatális Intenzív Centrum vezetője zárta az ünnepély hivatalos részét. Kifejtette, nagy előrelépés, hogy az intenzív ellátás javul, fejlődik, oly annyira, hogy a koraszülötteknél már rég nem az a cél, hogy életben maradjanak a picik, hanem, hogy megalapozzák minőségi életüket, hiszen az ő esetükben nagyobb a kockázat a betegségekre.

A továbbiakban a Fiatal Családosok Klubja szórakoztatta a megjelenteket, remek hangulat alakult ki a zene, a terápiás kutyák, és a jókedvnek köszönhetően.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   tegnap 16:28 Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Balassa Valéria és Balczár Lajos kapta a Hornig-díjat Idén, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Balassa Valériának és dr. Balczár Lajosnak ítélte oda a kitüntetést, melyet kedd délután a Deák Ferenc utcai rendezvényközpontban ünnepélyes keretek között vehettek át. tegnap 15:01 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43 Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek V-Busz Párszázas ajánlat a V-Busztól: jönnek a 350 forintos diákbérletek 2024. február 1-től egy vonaljegy áráért utazhatnak a veszprémi helyi járatokon a diákok, jelentette be Porga Gyula polgármester. A V-Busz életében azonban nem ez lesz az egyetlen újítás a jövő évben, hamarosan új elektromos járművekkel is bővülhet a buszflotta. 2023. november 28. 11:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.