Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
30°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
30°C

Különleges bejelentés a Koraszülöttek Világnapján

2023. november 19. 11:30
Péntek délután a Csolnoky Ferenc Kórház – Perinatális Intenzív Centrumában (PIC) tartották a hagyományos ünnepélyt, melyen az intézményben világra jött koraszülöttek vettek részt, kicsiktől a nagyokig. Egy örömhírt is bejelentettek: a Katolikus Szeretetszolgálat új, hiánypótló intézményt hoz létre a városban, Börzsei Barbara Komplex Korai Intervenciós és Gyermek Mozgásfejlesztő Központ („Bara-Ház”) néven.

A rendezvényen felszólalt Dr. Töreki-Vörös Ibolya, a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. Rávilágított, mindig kedves nap a Koraszülöttek Világnapja, amikor személyesen lehetnek jelen azok, akikért a kórház nagyon sokat tudott tenni. Folytatta, örömteli, hogy ezen a napon jelentheti be, hogy a Katolikus Szeretetszolgálat egy új, hiánypótló intézményt hoz létre, mely a koraszülöttek későbbi fejlődését szolgálja. A Bara-Házat a város is támogatja, míg a kórház a szakmai hátteret biztosítja.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója elmondta, már jövő tavasszal elindul a kezdeményezés, méghozzá a Cholnoky városrészben. Vajda hozzátette, hatalmas lépés ez a város életében.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, s kiemelte, bár nem a város az intézmény fenntartója, mindig segíteni fogja a Bara-Házat támogatásokkal. Az intézmény ötlete egyébként nyolc éve fogalmazódott meg Börzsei Barbarában, aki azóta elhunyt. A ház neve az ő emléke előtt tiszteleg. Porga folytatta, fontos mérföldkő ez a kezdeményezés a város életében. Véleménye szerint egy város többek között azért élhető, mert számos szolgáltatást igénybe lehet venni. A Bara-Ház is ezen fontos szolgáltatások közé tartozik.

Dr. Mátay Lilla, a Perinatális Intenzív Centrum vezetője zárta az ünnepély hivatalos részét. Kifejtette, nagy előrelépés, hogy az intenzív ellátás javul, fejlődik, oly annyira, hogy a koraszülötteknél már rég nem az a cél, hogy életben maradjanak a picik, hanem, hogy megalapozzák minőségi életüket, hiszen az ő esetükben nagyobb a kockázat a betegségekre.

A továbbiakban a Fiatal Családosok Klubja szórakoztatta a megjelenteket, remek hangulat alakult ki a zene, a terápiás kutyák, és a jókedvnek köszönhetően.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Dr. Englert Tímea pszichiáter kapta idén a Perlaky-díjat Dr. Englert Tímea pszichiáter kapta idén a Perlaky-díjat A díjjal Veszprém város az helyi egészségügyben dolgozókat ismeri el minden évben Semmelweis-nap alkalmából. 2024. június 28. 14:32 Szakértelem és emberség Szakértelem és emberség A Csolnoky Ferenc Kórházban csütörtök délelőtt, a magyar egészségügy napja alkalmából ünnepélyes keretek között tüntették ki azokat, akik az elmúlt év folyamán kivételes szakmai teljesítményt nyújtottak, ezzel is erősítve az intézmény elkötelezettségét az egészségügy szolgálata iránt. 2024. június 27. 22:19 Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Bővítették a Veszprém-kártyára jogosultak körét, futsal pályát építenének a Március 15. utcai uszoda helyére – ülésezett a képviselő-testület. 2024. június 27. 12:56 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.