Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egészségesen cukorbetegként is

2023. november 18. 14:32
Ha a cukorbetegséggel élők közössége egy országot alkotna, akkor a harmadik legnépesebb állam lenne a világon India és Kína után. Ennek a népes a közösségnek pedig a veszprémi diabéteszesek is a tagjai, akik szombaton a világnap alkalmából találkoztak egy színes szakmai nap keretében.

Negyvenöt évet kell visszamenni az időben, hogy megérkezzünk oda, ahol megalakult a veszprémi diabétesz klub, dr. Vándorfi Győző belgyógyász főorvos vezetésével. Az évtizedek alatt sok körülmény változott, a diabéteszben érintettek száma is egyre magasabb lett, de van néhány olyan alapvető tény a cukorbetegséggel kapcsolatban, ami ugyanúgy érvényes ma is.

Ezek közül a legfontosabb, hogy a betegség kialakulását 90%-ban meg lehetne előzni helyes életmóddal és főleg az táplálkozásra való odafigyeléssel. Ezt már dr. Vándorfi Győző emelte ki szombaton a Veszprémi Érseki Főiskolán, ahol már kilencedik alkalommal tartották meg a diabétesz világnapi rendezvényt.

A főorvos, aki a Vanderlich Egészségcentrum vezetőjeként is ismert lehet azt is megosztotta portálunkkal a betegség kapcsán, hogy kezdetben csak fáradékonyságot, gyakori vizelési ingert érez az ember, majd jön a látásromlás, szédülés, mozgásszervi panaszok és szívritmuszavar. A legnagyobb probléma a megelőzésnél az, hogy ezek az intő jelek sokszor csak a betegség kialakulásának közvetlen előszobájában jelentkeznek, így sokan makkegészségesnek gondolják magukat, holott már nagyon közel állnak a betegséghez.

Éppen ezért a diabétesz világnap megtartásával az is a céljuk, hogy preventív jelleggel felhívják a figyelmet a megelőzés fontosságára. A veszprémi programokat is részben ennek szellemében szervezték meg, ahová a helyi klubtagokon kívül érkeztek a vármegyéből is többen, de például az egri diabétesz klub is jelen volt vendégként.

Ők a nap folyamán különböző előadásokon bővíthették tudásukat többek közt arról, hogyan lehet aktív és tartalmas életet élni diabéteszesként is.

Ezt, mármint a betegséggel élők aktív életéről Ferencziné Regős Katalin, a veszprémi klub vezetője úgy nyilatkozott, valójában ők élnek a legegészségesebben, hiszen tudatosan az életük részévé tették a mozgást, az egészséges táplálkozást, a rendszeres szűrővizsgálatokat.

Emellett pedig egy vidám és összetartó csapatot alkotnak, amelyben segítik egymást, tanácsokat adnak, ha arra van szükség, egyszóval a közösség erejével küzdenek láthatóan hatékonyan a diabétesz ellen.

Ez a közösség pedig különösen fontos, amikor Veszprém azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városainak sorába kerüljön. Erről már Brányi Mária alpolgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő beszéltek a diabétesz nap megnyitóján, aminek az idei főtámogatója az önkormányzat volt.

A képviselő úgy fogalmazott, egy munkát akkor lehet hatékonyan elvégezni, ha közösen csináljuk azt, a veszprémi diabétesz klub pedig már évtizedek óta, szünet nélkül képviseli ezt, ami hatalmas értéke Veszprémnek.

Külön kiemelték dr. Vándorfi Győző személyét is, aki nem csak a veszprémi közgondolkodásba hozta be a diabétesz elleni küzdelem fontosságát, hanem országosan több helyen segített a hasonló klubok megalapításában, volt, ahol ő tartotta meg az első betegoktatásokat.

Ilyen volt Eger is, ahonnan szintén szép számmal érkeztek vendégek Veszprémbe, hiszen a két klub régóta fennálló jó barátságot ápol egymással, de rajtuk kívül jelen volt még az országos diabétesz szövetség vezetője, Füzesi Brigitta is.

A szakmai előadások mellett a helyi szervezők diétás ételkóstolókkal, szűrővizsgálatokkal és gyógypedagógiai programokkal is készültek, de mint ahogy többször kihangsúlyozták, a megelőzés legalább ekkora prioritást élvez a klub tevékenységében.

Hogy ennek milyen eredményei vannak, azt szintén dr. Vándorfi Győző támasztotta alá, aki elmondta, hogy a becslések szerint jelenleg félmilliárdnál is több cukorbeteg él a Földön, de ennek a számnak a növekedése 2016-ban megtorpant, ami minden bizonnyal a prevenciónak is köszönhető, amit ők is végeznek.

A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünneplik. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Besttel közös gondolata és kutatása vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte. Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 425 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.