Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém gyerekeknek címmel jelent meg új kötet

2023. november 17. 16:52
Megjelent a Veszprém gyerekeknek, melynek egyik célja, hogy az olvasó fiatalokat, elsősorban a negyedik osztályosokat közelebb hozza a városhoz, s hogy Veszprém identitás képző legyen számukra. Csütörtök délután hivatalos keretek között adtak át példányokat helyi iskolák vezetőinek. A kötet két szerzője Tóth Eszter és Berta-Szénási Panna.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy-terme adott otthont a rendezvénynek, már ez sem véletlen, hiszen az intézmény mind végig támogatta a projektet. A DEMO Egyesület, vagyis a Design és Egészség Modell Egyesület és a KultúrAktív Egyesület közös projektje az Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül valósult meg.

Elsőként Brányi Mária alpolgármester szólalt fel, aki felhívta a figyelmet a várossal kapcsolatos kötetre, s kiemelte, Veszprém rendkívül nagyot lépett, ami a gyerekeknek szóló köteteket illeti. Lényegük, hogy interaktív módon mutatják be a várost, és szülői, vagy pedagógusi segítséggel valódi élmény a könyvet, s ezáltal a várost befogadni.

Mike Friderika, az EKF programfejlesztési igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a könyv valójában a felnőtteknek is tanulás, hiszen sokan nem ismerik a helyet, ahol nap mint nap járnak-kelnek. Hiánypótlóként beszélt a kötetről, melyet a veszprémi családok valóban a magukénak érezhetnek.

A kötet egyik szerzőjének, Tóth Eszternek messzire visszanyúlik kapcsolata a projekttel, hiszen lévén, hogy pécsi, már 2010-ben – amikor a város Európa Kulturális Fővárosa volt – elindította a Pécshez fűződő kötetet, mely nagy sikert aratott a fiatalok körében. A művészettörténész eredeti célja az volt, hogy a fiatal diákok kapcsolata erősödjön meg a várossal.

Berta-Szénási Panna a könyv szerzője is felszólalt. Kifejtette, az egyesületével felmérték, hogy a könyv célcsoportja mennyire ismeri saját városát, s ez már egy jó kiindulópont volt a kötethez. Világos lett, mire érzékenyek, mik az erősségeik, mire kell jobban fókuszálni. A könyvben két állatka vezeti végig az olvasót, az egyik egy mókus, hiszen a királynék városában kimondottan sok van belőlük, a másik pedig a kecske. A szerzők az utóbbival a város idősebb korosztályára akartak utalni, hiszen véleményük szerint a helyi idősek rendkívül aktívak, és nagy tudással rendelkeznek.

Berta Barna a DEMO részéről kiemelte, fontos állomás ez a kötet az egyesület életében. Remsey Dávid a könyv illusztrátora volt, míg Márkusné Vörös Hajnalka a könyv szakmai lektora.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.