Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyílik a Gyárkert, lesz korcsolyapálya és év végi utcabál is

2023. november 15. 18:07
Másfél hónap van hátra Veszprém életének egyik legjelentősebb évéből, az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésének köszönhetően eddig háromezerkétszáz eseményen vehettünk részt 2023-ban. Izgalmas időszakot tudhat a város maga mögött, és szerencsére tartogat az év még meglepetéseket.

Szerda délután sajtótájékoztató keretében árulták el a részleteket a szervezők, de kitekintettek az eddig elért eredményekre is.

Porga Gyula polgármester többször hangoztatta már, hogy a programsorozat csak akkor lehet sikeres, ha a veszprémiek maguknak érzik az EKF címet és úgy gondolja ez az év végül a legmerészebb álmokat is felülmúlta. A számok pedig a polgármester szavait támasztják alá, hiszen a 3200 eseményen 773 ezernél is több résztvevő jelent meg és összesen 1 millió 440 ezer ember időzött hoszabb ideig a belvárosban, amiben elvitathatatlan szerepe van a programoknak.

A számadatok valóban jelentősek, ráadásul a programokra érkezők 38%-a érkezett a tömegközlekedési eszközök valamelyikével, amely fontos adat a fenntarthatóság és környezetvédelem egyre sürgetőbb kérdéskörében. Szintén kiemelt részlet, hogy az események több, mint 75%-a ingyenes volt, és ez így lesz a fennmaradó időben is.

A kérdés többször felmerült a veszprémiekben, hogy az egyik legsikeresebb programhelyszín, a Gyárkert sorsa vajon mi lesz a jövőben.

A polgármester elárulta: a Gyárkert ismét megnyílik a nagyközönség előtt, megmutatva téli arcát is, és helyt kap egy több, mint 500 négyzetméteres jégkorcsolyapálya és öt db hófánk pálya is, egyenként 50 méter hosszúságban.

A Gyárkert mellett a város új büszkesége az ActiCity ad majd otthont négy napig, négy különböző stílusú koncertnek, december 27-től 30-ig fellép a Hot Jazz Band, Szalonna és Bandája, ABBA Tribute Band és a Stefánia Allstars Salsa Band. Ezek a koncertek azonban jegyvásárláshoz kötöttek, érdemes lesz sietni az érdeklődőknek.

Az intenzív év lezárásaként nagyszabású évzáró bulit terveznek a szervezők, az Óváros tér vendéglátó egységei kitelepülnek az utcára, este hattól pedig Veszprém meghatározó lemezlovasai követik egymást a sorban, egy igazi utcaünnepre hívva a veszprémieket.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója a többi kulturális programot ismertette, mint például a városrészi programok, a Cholnoky Kerekasztal Egyesület karácsonyi ünnepsége, vagy akár az Egyetemváros adventi várakozással, betlehem állítással.

Az adventi időszakban az Óváros Piac is új helyre költözik, a zeneiskola előtti térre, szombatonként és vasárnaponként is hangulatos fényekkel, gasztroélményekkel és termelői, illetve kézműves portékákkal.

Veszprém nemcsak a Királynék, de a zene városa is, így ebben a műfajban is nagyszabású programok várhatóak, mint például a Gospel Karácsony az Arénában, vagy Ligeti 100 címmel december 5-én az ActiCityben a hazai jazz-világ kiemelkedő művészei és komponistái formálják tovább Ligeti György zeneszerző világhírű örökségét.

A másfél hónap rövid időnek tűnhet, de a város az EKF cím viselésének kötelékében igazi programdömpinggel vár mindenkit. A számtalan kiállításról, régiós programokról, koncertekről érdemes az EKF applikáción keresztül, vagy a nyomtatott programfüzetből tájékozódni, hogy senki ne maradjon le, hiszen idén valóban mindenki megtalálhatja a számára kedves programot a rengeteg esemény közül.

Programfüzet: EKF 2023 - decemberi programok

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.