Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
17°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
17°C

A magyar tudomány napjának ünnepe a Pannon Egyetemen

2023. november 10. 14:15
A Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta megemlékezik a magyar tudomány napjáról, és 2003 óta hivatalosan is ünnepli, minden év november 3-án. A jeles dátum gróf Széchenyi István nevéhez fűződik, aki 1825 november harmadikán birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, ezzel lehetővé téve az MTA megalakulását.
 

A fontos dátumot a Pannon Egyetem B épületének aulájában ünnepelte az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága, az egyetemi karok vezetői és a meghívott vendégek. A Pannon Egyetem rektora idén június óta egyben a VEAB elnöki tisztségét is betölti, így a megnyitó is dr. Gelencsér András rektor beszédével kezdődött. A magyar tudomány napja idei évének mottója a „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra”, amely az intézmény vezetőjéhez valóban közel áll, hiszen a rektor vegyész-légkör kutató is, és több beszélgetésben, interjúban kifejtette már álláspontját a globális környezettani problémákról.

dr. Gelencsér András rektordr. Gelencsér András rektor

Dr. Gelencsér András nyitó gondolataiban kifejtette, a tudománynak kiemelt szerepe van abban, hogy elpazaroltuk a Föld nyersanyagait, és lassan élhetetlenné tesszük bolygónkat. A technológiai vívmányok segítségével elszakítottuk magunkat a természettől, míg egykor annak részét képeztük, már csak kihasználói vagyunk. A kapitalizmus, a korlátok nélküli terjeszkedése az emberiségnek, és a globális összefogás hiányában már csak illúzióink lehetnek a jólét fenntartásáról. A tudománynak szerepe és felelőssége elvitathatatlan a globális kihívásokra adott válaszokban, a problémák megoldására, de amíg a politika és az illúziókergetés, hitegetés az útjában áll, nincsenek megfelelő eszközei erre.

Hudecz Ferenc, MTA alelnökHudecz Ferenc, MTA alelnök

Hudecz Ferenc akadémikus, az MTA alelnöke is a rektorhoz hasonlóan vélekedett, szerinte csak józan ész az, melyben bízhatunk, a tudománynak – így az MTA-nak is – a közjó érdekében kell cselekednie. A tudomány szolgálatában dolgozó emberek együttesen felelnek a jövő kimeneteléért.

A problémák valós meglétéről és megdöbbentő tényeiről Dobos Endre professzortól, környezetvédelmi szakmérnöktől, a Miskolci Egyetem tanszékvezetőjétől hallgathattak meg a jelenlévők egy illusztris előadást a talajdegradációról. Ahogy a professzor kifejtette, Magyarország legnagyobb kincse az édesvíz és a termőföld, kizsákmányolásuk, a talaj túlterhelése visszafordíthatatlan károkat okoz. A talajszerkezet tönkrement, és sürgősen újfajta mezőgazdasági módszerek bevezetésére van szükség Magyarországon.

Brányi Mária alpolgármester, dr. Ujhidy Aurél, dr. Gelencsér András rektorBrányi Mária alpolgármester, dr. Ujhidy Aurél, dr. Gelencsér András rektor

Az esemény keretében Brányi Mária alpolgármester és dr. Gelencsér András átadták a Polinszky-díjat, melyet az idei évben kimagasló tudományos munkája elismeréseként dr. Ujhidy Aurél vehetett át, az egyetem nyugalmazott főmunkatársa. Kutatási témái elsősorban különböző szennyvizek nagyhatékonyságú fotokémiai oxidációval történő ártalmatlanítása és annak alkalmazása volt. Számos hazai kutatás-fejlesztési munkában vett részt, melyek eredményeként 18 szabadalmat és számos publikációt jegyezhet.  Jelenleg nyugdíjasként a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Funkcionális Nanorészecskék Kutatócsoportban fázisváltó hőtároló anyagok mikrokapszulázásával és azok alkalmazástechnikai vizsgálatával foglalkozik.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. ma 21:09 A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A digitális világot hozták közelebb az óvodásokhoz, analóg módszerekkel A 2023/2024-es tanév tavaszi szemeszterében egy úttörő projektbe kezdett a Pannon Egyetem a Veszprémi Ringató Körzeti Óvodával, hiszen a Pannon Egyetem Humántudományi Kar Digitális Módszertani Intézete és a Ringató Óvoda kooperációban indult a Digitális Témahéten. ma 7:23 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.