Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Már látogatható a Kővágóörsi Zsinagóga veszprémi kiállítása

2023. november 10. 6:07
Csütörtök délután egy rendkívül különleges kiállítás nyílt a Kunszt!-ban: a 200 éves Kővágóörsi Zsinagóga fotókiállítása, melyet a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnöke, Jusztin Ádám nyitott meg.

A kiállításon Grinberg Daniella, a MOME fotóművész hallgatójának munkáit látni, egészen december elsejéig. Jusztin Ádám az ünnepélyes megnyitón egyben tárlatvezetést is tartott, így képről képre haladva vált világossá a teljes történet. A történet, amely a Kővágóörsi Zsinagóga olyan pillanatait láttatja, amelyet csak a művészet képes ilyen pontosan megmutatni.

Jusztin Ádám ki is emelte, cél, hogy Kővágóörsről kitekintve más városokban is népszerűsítsék a zsinagóga, és az általa képviselt szellemiség fontosságát, a kulturális örökség őrzését, ápolását, méghozzá a kultúrán keresztül. Ezért is fontos, hogy a Kunszt!-ban megvalósulhat a kiállítás.

Jusztin Ádám kérésünkre visszakalauzolt bennünket az időben, így megtudtuk azt is, hogyan lett számára személyes ügy a zsinagóga megmentése:

Körülbelül tíz évet kell visszamenni az időben. Ahogy sokan mások, úgy én is rengeteget kirándultam a Káli-medencében, s megtaláltuk Vikor András barátommal ezt az akkor még rendkívül elhanyagolt zsinagógát. Bevallom, annyira izgatott minket, hogy bemásztunk a kerítésen (ahogy sokan mások), hogy mélyebben felfedezhessük, és első látásra beleszerettünk, annyira tetszett. Nem volt egyszerű folyamat, de megvásároltuk. Először álom volt, hogy egyszer a miénk lehet, végül összejött, megvalósult. 2019-ben létrehoztuk az alapítványt, és elkezdünk foglalkozni a hellyel. Kitisztítottuk a területet, láthatóvá tettük, elkészültek a szakértői vélemények, szakmai dokumentációkat kértünk, mígnem alkalmassá tettük vendégek fogadására.

Jusztin Ádám kérésünkre elmondta azt is, hogy áll a terv, miszerint visszaállítják a zsinagóga eredeti funkcióját, kiegészítve számos egyéb lehetőséggel:

"Jelenleg romos állapotban van, de hangsúlyozom, hogy bár régi épület, nem rom. Már lehet benne programokat csinálni, szabad látogatni, és úgy hiszem, reális cél, hogy nyaranta egyre több és több program, koncert várja majd az érdeklődőket, ahogy már idén is számos szép est megvalósult: jazz koncert, filmfesztivál, vallási események, kiállítás, színházi előadás.

Viszont most az a legfontosabb, hogy az épület maga megújuljon. Ha ez megtörténik, akkor a zsinagóga valóban visszanyerheti eredeti funkcióját is, amikor a kulturális programok mellett majd a zsidó ünnepeket és az istentiszteletet is meg lehet tartani."

További cél, hogy olyan kulturális térré alakuljon, ami mindenki számára nyitott. Vallási hovatartozástól függetlenül, mindenki érezhesse a magáénak. Az is misszió, hogy – ahogy a jelenlegi kiállításnál is – a kultúrán keresztül vigyük a zsinagóga hírét, s talán így más városokból is ellátogatnak erre a különleges helyre, amelynek rendkívüli szakrális tere igazi múltidézést ígér a hely szelleméből adódóan.”

Az est fényét emelte Nógrádi Gergely főkántor, operaénekes, aki elénekelte - több dal mellett - a Szól a kakas már című, valamint remek hangulatot csinálva a Hava nagila című népszerű dalt.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.