Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Bölcsődével gazdagodott Csetény

2023. november 8. 10:44
A kedden átadott Tipegő Csicsergő Bölcsőde két csoportban összesen 24 kisgyerek fogadására alkalmas.

Nemrég Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter mondta azt egy konferencián, hogy a városokat több nyugalommal, míg a vidéket jobb közszolgáltatásokkal kell ellátni. Jó példa erre a legújabb csetényi fejlesztés is, ahol most azoknak a kisgyermekes családoknak sikerült kedvezni egy újabb fejlesztéssel, ahol nem megoldható, hogy az anya vagy apa akár három évig otthon maradjon a picikkel, netán a nagyszülők vigyázzanak rájuk, amíg a szülők dolgoznak.

Őket várja most a kétcsoportos Tipegő Csicsergő Bölcsőde Csetényben, amely összesen 24 kisgyerek nappali ellátásában nyújt segítséget. A településen ugyan már 2016 óta működött egy egységes óvoda-bölcsőde, 2018-ban pedig a szomszédos Szápáron nyílt mini bölcsi, a jelenlegi beruházás jelentős előrelépést jelent nemcsak a község, de a térség számára is.

Balatoni Katalin Balatoni Katalin

A keddi ünnepélyes átadón Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár arról beszélt, milyen fontos szerepet töltenek be ezek az intézmények. Egy bölcsőde lényegében a család meghosszabbított karja, ahova a legkisebb csöppségeket vihetjük. A nevelésük már itt kezdődik: ezekben az években kapják meg azokat az alapokat, amelyek egész életükre kihatnak majd.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet, 2010 óta háromszor annyi településen érhető már el bölcsődei szolgáltatás, mint korábban, országosan pedig megduplázódott a férőhelyek száma. Csetényben pedig számíthatnak arra, hogy nemcsak egy épülettel lett gazdagabb a település, hanem azt lélekkel is megtöltik a nevelők, a pedagógusok.

Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat alelnöke kiemelte, egy óvoda, iskola, bölcsőde megléte stratégiai fontosságú a települések életében, hiszen lakosság- és családmegtartó erővel bírnak. Mert bár tudjuk, egy gyerek életében az első három év rendkívül meghatározó és jó, ha ezt az időszakot elsősorban a szüleivel tudja tölteni, adódnak olyan élethelyzetek, amikor erre nincs lehetőség. Ilyenkor pedig nagyon fontos, hogy egy biztonságos közegbe kerüljön a gyermek.

Nagy Attila, Csetény polgármestere büszke arra, hogy Ovádi Péter szavait idézve iránytűként szolgálhatnak a többi település számára is, és az elmúlt kilenc évben maximálisan sikerült kihasználniuk az uniós forrásokat többek között az egészségház létesítésére, a kastély felújítására vagy jelen esetben a 400 millió forintból megvalósult bölcsőde létrehozására, melyhez kormányzati forrást és önrészt is felhasználtak. Az új fejlesztést ráadásul nemcsak Csetényt fogja szolgálni, de a környező településeket is, a jövőben pedig többek között egy műfüves pályát is szeretnének létrehozni az épület szomszédságában, amit az óvodások és a bölcsisek egyaránt használhatnak. De fontos fejlesztés a Campus Kapu is, amely a jövőben közösségi, ifjúsági térként fog funkcionálni – ezt segíti elő az is, hogy az összes nevelési intézmény a kapu 50 méteres sugarú körében található.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. ma 15:52 A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum új projektje példamutató mérföldkő a hazai szakképzésben A Veszprémi Szakképzési Centrum Európa Uniós és a Magyar Állam támogatásával megújítja a Táncsics Mihály Technikum és Kollégium tanműhelyét. A fejlesztésről csütörtök délelőtt, a kivitelezés helyszínén, ünnepélyes keretek között tartottak sajtótájékoztatót. ma 14:40 Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt. ma 12:00 Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Fiatalodik az Egry lakótelep, változnak az igények Az Egry lakótelepen is elkezdődött a közösségi tervezés, közös gondolkodás: csütörtök délután Porga Gyula polgármester és Csik Richárd, a városrész önkormányzati képviselője hallgatták meg az itt élők vágyait, javaslatait. A politikusok és a lakosok hamar megtalálták a közös hangot. tegnap 21:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.