Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

,,Közös gondolkodás és közös munka”

2023. november 3. 11:49
Csütörtök délután sajtótájékoztató keretében ismertették annak az Európa Unió és a magyar állam által támogatott programsorozatnak az eredményeit, melynek célja az egész várost felölelő öt célterületen élő lakosok közösségének, közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi szerepvállalásuk erősítése, ami a társadalmi felzárkózás elérésének is különösen fontos eszköze.
 

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának két konzorciumi partner, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Agóra Veszprém Kulturális Központ nyújtott segítséget a célok elérésében, a hozzájuk kapcsolódó programokat a ProVeszprém Kft. és partnerei bonyolították le.

Brányi Mária alpolgármester az eseményen elmondta, hogy a közös gondolkodáson és közös munkán keresztül sikerült maradandó értékeket és egyben élményeket is teremteni. A programok résztvevői közül mindenki megtalálta a számára kedveset, hiszen a mozgáskultúrától át a klasszikus kultúráig, a gasztronómiai kirándulásokon keresztül igyekeztek mindent érinteni. Az alpolgármester kiemelte: ez a projekt az elmúlt évek leghatékonyabb közösségerősítő programsorozata volt.

Brányi Mária, alpolgármesterBrányi Mária, alpolgármester

A projekt szakmai vezetője Fazekas Orsolya, közösségszervező tematikusan ismertette a megvalósult programokat. A sport és egészségfejlesztés témakör keretében például jógaórákat szerveztek, nordic walking-ot, ismeretterjesztő előadásokat, gyermek és családi rendezvényeket tartottak. A környezettudatosság és fenntarthatóság jegyében pedig kiadták többek között a Veszprémi fák és bokrok című kötetet, amely egyedülálló módon mutatja be a városrészeket, és amelyben Strenner József - aki évtizedekig volt a város főkertésze - teljes életműve megtalálható. A kötethez Gáspár Gábor készítette a fotókat, aki három éven keresztül járta a várost Strenner Józseffel.

A kötetről Géczi János azt nyilatkozta a könyvbemutatón: ilyen fotógyűjteménye Magyarországon a Természettudományi Múzeumon kívül csak Veszprémnek van.

Kapcsolódó cikk
Kavicsfogú álteknősök szobrai lepték el a várost
Öt különböző helyszínen öt kis álteknős díszíti a várost, természetesen a környezetnek megfelelő tevékenységet végezve.

A hagyományápolás és helytörténeti programok ölelték fel a projekt legnagyobb részét, melyben aktívan közreműködött Csík Richárd önkormányzati képviselő és képzőművész is, aki megálmodta és megalkotta a kavicsfogú álteknős kisméretű szobrait városszerte, illetve rendhagyó rajzóárakat is tartott a több száz érdeklődőknek.

Fazekas OrsolyaFazekas Orsolya

Fazekas Orsolya úgy véli, minden embernek szüksége van közösségre, mindenki szeretne valahova tartozni. Ezért fontos, hogy lehetőséget biztosítsunk nekik, hogy csatlakozzanak valamely közösséghez, vagy akár újakat hozzanak létre. 

A ProVeszprém vezetője, Ferenczy Gábor a projektzéró végén a számadatokat is bemutatta, melyek alapján a siker elvitathatatlan. Közel száz partnerrel dolgoztak együtt, helyi civilszervezetekkel és vállalkozásokkal, akik így saját tevékenységüket is meg tudták erősíteni és népszerűsíteni. A színes programkínálat összesen 21.160 fő résztvevőt vonzott, a családi és gyermek programok például 4800 főt, a társadalmi részvétel fejlesztésére ösztönző események pedig több, mint 3600 főt.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. ma 13:48 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. ma 13:01 A show-nak vége, jöhet egy régi-új korszak Hétvezér A show-nak vége, jöhet egy régi-új korszak Novák Katalin lemondásával elvesztett valamit a politikai közélet, amit Sulyok Tamás valószínűleg sosem fog tudni pótolni. Cserébe ő képes adni valamit, amit viszont Novák nem tudott volna. Sólyom László szellemisége újra bejárhatja a Sándor-palota termeit, miközben a politikai show-tól elbúcsúzhatunk. Véleménycikk a csütörtöki balatonalmádi bejelentésről. ma 14:17 Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat közélet Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat 2014 óta hivatalosan is február 19. a magyar ápolók napja, annak emlékére, hogy ezen a napon született Magyarország első főápolója, a hazai ápolás fejlődésének kiemelkedő alakja, Kossuth Zsuzsanna. A jeles nap alkalmából a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház egy rövid ünnepség keretei közt köszöntötte egészségügyi szakdolgozóit és ismerte el mindennapos áldozatos munkájukat.   ma 11:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.