Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
12°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
12°C

Így vegyük komolyan az álmainkat!

2023. november 2. 14:26
A Madách 200 – Gondolat Fesztivál keretein belül zajlott egy beszélgetés az álom témakörében. Izgalmas területekről, érdekes szakmák felől érkeztek a vendégek: Lubinszki Mária pszichológus, Kocsis Krisztián neurobiológus, valamint Somlai-Fischer Ádám, a Prezi társalapítója. Minden téma volt, ami az álom szóhoz kapcsolódik, így az is kiderült, mennyire kell komolyan venni a visszatérő rémálmokat.

A Foton moziterme adott helyszínt a beszélgetésnek, a téma sokakat érdekelt, nem véletlen, hiszen mindenkit érint. Az álom témakörét két részre szedte a kérdező, egyrészt szó esett az éjszaka bekövetkező álmodásról és annak jelentőségéről, másrészt pedig az álmok megvalósításáról, célok kitűzéséről és azok eléréséről.

A pszichológus hamar tisztázta, a visszatérő rémálmokat nem szabad félvállról venni, hiszen nem véletlen az újbóli felbukkanásuk. Lubinszki szerint ez egy jelzés, hogy dolgunk, feladatunk van az adott témával. Ez lehet egy feldolgozatlan gyermekkori trauma, amit hordoztunk és hordozunk, de nem vettük elég komolyan. Jó figyelmeztetés az álom, és akkor még finom jelzést adott a lényünk arról, hogy valami elakadással küzdünk.

Kocsis Krisztián neurobiológus az agyban lezajlódó folyamatokról mesélt, olykor viccesen, hiszen szakszavak nélkül aligha tudta volna kifejteni, mi is megy végbe az álmodás során, és mi a különbség az ébrenlét és az álom között. Aki mélyebben ismeri pályáját, tudja, nem volt könnyű gyerekkora, végül nevelőszülőkhöz került, ahol igazi otthonra lelt. Krisztián egyébként elmondása szerint nem valami álom megvalósításaként lett agykutató, hanem egyszerűen érdekelte ez a rejtelmes világ, ahol még annyi felfedezetlen dolog van.

Somlai-Fischer Ádám viszont egyértelműen nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy ha a fejébe vesz valamit, akkor azt minden áron véghez is vigye. Sőt, mi több, saját álmait is használja, mint alkotó művész. Ugyan még nem tudni, valóban lehet-e álmokat irányítani, ő ha emlékszik saját álmaira, leírja, vagy valamilyen módon ábrázolja azokat.

Ádám tehát nem csupán az az álmodozó típus, aki a fejébe vesz nagyszerű dolgokat, majd várja azoknak beteljesülését, hanem tesz is értük. Lubinszki erre egy történettel reagált: fiatalon tájfutó volt, ahol megtanulta, szabad hibázni. Ez nagy terhet vett le a válláról, s már mindenhez úgy tudott viszonyulni, hogy közben ne korlátolják a saját félelmei, elvárásai.

A vendégek részletesen meséltek eddigi életútjukról, saját álmaikról, s arról, ők hogyan viszonyulnak azokhoz. A beszélgetés egyik főtanulsága az volt, hogy a visszatérő rémálom nem csupán a véletlen műve: ideje komolyan venni azokat, mielőtt a test komolyabban jelez, például betegséggel.

A beszélgetés közben az is benne volt a levegőben, hogy bár remek és hangzatos dolgok kerültek felszínre, azért nem minden helyzetben, nem minden körülmények között csak rajtunk és álmainkon múlik, hogy sikerül-e a nagy megvalósítás. Nem mindenki ugyanarról a stratvonalról indul, éppen ezért nem lehet úgy tenni, mintha csak rajtunk múlna.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. tegnap 17:07 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28 A zene az kell A zene az kell Nem túlzás állítani, hogy Veszprém imádja a zenét: utcazene, VeszprémFest, rendszeres könnyű- és komolyzenei koncertek, több tucatnyi kórus, énekkar és amatőr meg félprofi zenekar jelezte ezt a szeretetet már az Európa Kulturális Fővárosa programig. Azt gondolhattuk, ezt már nehéz lenne fokozni. Pedig lehetett. 2024. február 7. 23:50 Van pálya, van foci, nincs pálya, akkor is Van pálya, van foci, nincs pálya, akkor is Február 1-3. között zajlott a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál veszprémi rendezvénye, idén először a Fotonban. Három nap alatt összesen hét filmet láthatott a közönség. Legtöbbjük megrázó társadalmi jelenséget, vagy szélsőségesen nehéz helyzetben lévő országot mutat be. Kivéve egyet. A mi kis hazai pályánk egy izlandi történet, amely őszinte egyszerűségével magával ragadja a nézőt. 2024. február 5. 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.