Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
14°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
14°C

Az iskolák a közösségek alapkövei

2023. november 1. 17:55
Megújult épületben kezdte meg a tanévet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kedden Veszprémben. 

A tehetséggondozó program 2015 van jelen a városban, 2017 óta a Mikszáth Kálmán utcában működnek. Itteni központjuk 2021-ben került az MCC tulajdonába, az elmúlt időszakban pedig komoly felújításon esett át az épület, amelyet megújult formájában kedden nyitottak meg. 

Az ünnepségen Lánczi Péter, az MCC főigazgató-helyettese rámutatott: a tehetséggondozó program az általános iskolától akár a doktori képzésig elkíséri a fiatalokat, új tudást és tapasztalatszerzési lehetőségeket tesz elérhetővé számukra. Veszprémben eddig 225 diák vett részt a programban, jelenleg pedig 91 fiatallal dolgoznak együtt, a számoknál azonban fontosabb az a közösség, amely létrejön és épül.

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula polgármester is az iskolák közösségépítő erejéről beszélt. Két történetet is felelevenített Veszprém múltjából: a török kiűzése után, a porig rombolt veszprémi várban Volkra Ottó akkori püspök gimnáziumot alapított a piaristák meghívásával – ez az intézmény a mai napig működik és kiemelkedő szerepet tölt be a város életében. Bő száz évvel ezelőtt pedig, 1916-ban, az első világháború kellős közepén, a vészterhes idők nehézségei közepette a veszprémiek közadakozásból zeneiskolát alapítottak, ami szintén fennmaradt azóta is. Ezekből a példákból is látszik, hogy az iskola, az oktatás az alapja a közösségeknek, itt rakhatjuk le a jövő első köveit. 

Ovádi PéterOvádi Péter

Ovádi Péter parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy Veszprém a kultúra és a sport fellegvára mellett iskolaváros is, oktatási palettájába pedig új színt hozott az MCC. A képviselő szerint a jövő építésében fontos szerepet vállal a tehetséggondozó program, és amiatt is örömét fejezte ki, hogy általuk egy újabb épület szépülhetett meg a városban.

A megnyitó ünnepség további részében a programban résztvevő fiatalok adtak elő zenei produkciókat, majd kerekasztal-beszélgetést rendeztek az Izraelt ért terrortámadásról és annak következményeiről Benkő Levente, Magyarország volt izraeli nagykövete, Yacov-Hadas Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete és Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnökének részvételével.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   tegnap 17:13 Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. 2024. április 28. 18:22 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. 2024. április 28. 8:38 LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.