Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
21°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
21°C

Árnyékra vetődött a fény

2023. október 29. 0:00
Különleges fényképekből nyílt kiállítás szombaton a Dubniczay-palota padlásterében.

A Művészetek Háza legújabb tárlatát ugyanis olyan alkotásokból válogatták össze, amelyek fényképezőgép nélkül készültek. A kiállítás alapötletét Jokesz Antal 1979-es, Tűzpróba című alkotása adta. A művész akkor a sarkánál meggyújtott egy fotópapírt, aminek egy részét felemésztette a láng, és a tűz fénye exponálta be a fényérzékeny papír felületét. Ezután a fotópapír a szokásos előhívási folyamaton ment keresztül, és létrejött a kép, amit az őt elpusztító tűz fénye generált. 

Az ezt az alapgondolatot megidéző kiállításon ismert képzőművészek mellett a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és tanárai mutatják be kísérleti munkáikat. Sokféle megközelítést láthatunk arra vonatkozóan, a fény, a hő, az energia hogyan hoz létre képeket, lenyomatokat, amelyek aztán a falra függesztve várják a nézők értelmezését. 

Láthatunk az elektromos áram által – mintegy villámcsapás-szerűen – fatáblába égetett mintázatot, filmnegatívon tenyésztett penészgomba lenyomatát, camera obscurával készített telehold-fotót, és a szürke 604 árnyalatát bemutató fotópapír-sorozatot.

Pfisztner GáborPfisztner Gábor

A tárlat pénteki megnyitóján Pfisztner Gábor, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense vezette fel a kiállított alkotásokat. Elmondta: a kiállítás címe (A fény árnyéka) paradoxon, hiszen árnyéka a dolgoknak van, amelyekre a fény vetül, az árnyék tehát relatív, csak a fényhez képest létezik. Az, hogy a fény sötét árnyékot, lenyomatot vessen, csak a fototechnika révén válik elgondolhatóvá és bemutathatóvá. 

A kiállítás november 26-ig tekinthető meg. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. tegnap 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. tegnap 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23 ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' ,A Művészetek Völgye nemcsak rangidős, de abszolút élvonalbeli szereplője is a magyar fesztiválszezonnak' A kapolcsi Művészetek Völgye Magyarország egyik legjelentősebb művészeti és kulturális fesztiválja - amelyet évente rendeznek meg a festői Káli-medencében - pénteken a 34. alkalommal nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára. A fesztivál, ahol tíz napon át a művészeteké és a közösségi élményeké a főszerep több falu összefogásából épült fel, úgy, mint Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. 2024. július 20. 13:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.