Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Árnyékra vetődött a fény

2023. október 29. 0:00
Különleges fényképekből nyílt kiállítás szombaton a Dubniczay-palota padlásterében.

A Művészetek Háza legújabb tárlatát ugyanis olyan alkotásokból válogatták össze, amelyek fényképezőgép nélkül készültek. A kiállítás alapötletét Jokesz Antal 1979-es, Tűzpróba című alkotása adta. A művész akkor a sarkánál meggyújtott egy fotópapírt, aminek egy részét felemésztette a láng, és a tűz fénye exponálta be a fényérzékeny papír felületét. Ezután a fotópapír a szokásos előhívási folyamaton ment keresztül, és létrejött a kép, amit az őt elpusztító tűz fénye generált. 

Az ezt az alapgondolatot megidéző kiállításon ismert képzőművészek mellett a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatói és tanárai mutatják be kísérleti munkáikat. Sokféle megközelítést láthatunk arra vonatkozóan, a fény, a hő, az energia hogyan hoz létre képeket, lenyomatokat, amelyek aztán a falra függesztve várják a nézők értelmezését. 

Láthatunk az elektromos áram által – mintegy villámcsapás-szerűen – fatáblába égetett mintázatot, filmnegatívon tenyésztett penészgomba lenyomatát, camera obscurával készített telehold-fotót, és a szürke 604 árnyalatát bemutató fotópapír-sorozatot.

Pfisztner GáborPfisztner Gábor

A tárlat pénteki megnyitóján Pfisztner Gábor, a Budapesti Metropolitan Egyetem docense vezette fel a kiállított alkotásokat. Elmondta: a kiállítás címe (A fény árnyéka) paradoxon, hiszen árnyéka a dolgoknak van, amelyekre a fény vetül, az árnyék tehát relatív, csak a fényhez képest létezik. Az, hogy a fény sötét árnyékot, lenyomatot vessen, csak a fototechnika révén válik elgondolhatóvá és bemutathatóvá. 

A kiállítás november 26-ig tekinthető meg. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. tegnap 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.