Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mitől olyan népszerű az olasz konyha?

2023. október 25. 9:52

Pizza, spagetti, makaróni: a legtöbben azonnal a tésztaételekre asszociálunk Olaszországról. Ám máshol is készítenek finom lepényeket és tésztákat, mégsem mindegyik olyan elterjedt, mint az olasz fogások. Mi a titkuk, miért olyan szerethetőek ezek a mediterrán fogások? Cikkünkben utánajártunk!

Finom, egyszerű és egészséges

Itt most nem önmagában a tésztákra gondolunk: a mediterrán diéta köztudottan az egyik legegészségesebb, legváltozatosabb, amit jelenleg ismerünk. A kedvező éghajlat folytán megtermő lédús paradicsomok, az olívabogyó, a friss fűszernövények és gyümölcsök is az olasz ételek mellett szólnak. Nem is beszélve a rengeteg tengeri halféléről és rákról. Az Oinos valódi olasz hagyományokon alapuló, széles kínálatában mindenki megtalálhatja a kedvenc mediterrán fogását.

Ám az tény, hogy az olasz gasztronómia egészséges ételeket is nagy számban tartalmaz, önmagában még nem tenné olyan népszerűvé ezt a konyhát. Azonban a finom, egyszerűen elkészíthető harapnivalókkal az amatőr szakácsok is bátran mernek próbálkozni – ami szintén az olasz ételek erénye.

Fűszerezés, húsok és desszertek 

De melyek is a konyha legfőbb sajátosságai? Először is: a magyartól radikálisan eltérő ízesítés. Míg itthon szinte el sem tudunk képzelni pirospaprika és némi (állati) zsiradék nélkül egy jó levest, az olaszok az olívaolajat használják előszeretettel. És ők járnak jobban, hiszen az olíva köztudottan jót tesz a szívnek. Jellegzetes zöldfűszereik közül viszont már mi is egyre többet használunk: például a bazsalikomból, az oregánóból és a rozmaringból. Ezek mindegyike remekül illik a paradicsomos fogásokhoz. Ezeken felül viszont van egy különleges szószuk is: a pesto, amely az olívaolaj és a fűszerek kombinációjából jön létre. Az elkészült sós ételeket pedig mindig parmezánnal vagy valamilyen sajttal koronázzák meg.

Nem mehetünk el szó nélkül azonban a húsos fogásaik mellett sem. Az előételeikhez előszeretettel kínálják a pármai sonkát. A közismert bolognai spagetti, a carbonara vagy a milánói makaróni mellett vadhúst, szarvasmarhát, juhféléket és szárnyasokat is szívesen fogyasztanak. Tenger melletti elhelyezkedése révén pedig az olasz konyha szívesen használja fel a halakat és a tenger gyümölcseit is ételeihez. 

Egy komplett menüsor azonban a desszerttel teljes: a leggyakrabban mascarponét és ricottát használnak alapanyagnak. A leghíresebb mascarponés desszertjük a tiramisu, a ricotta pedig a panna cotta alapja. 

Egy csipetnyi nyár télen is

A fentiek mellett azonban van még egy titka az olasz konyhának – ez pedig a hangulat, amit sugároz. A könnyed, barátságos atmoszféra, amire asszociálunk, teszi annyira feledhetetlenné az ételeiket. Aki járt már Olaszországban, annak egy kicsit talán a nyaralását is az eszébe juttatja.

A jó hír az, hogy sem ősszel, sem télen nem kell nélkülöznünk a mediterrán életérzést. Az Oinosba ellátogatva részünk lehet benne, bármilyen évszakban.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.