Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
16°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
16°C

A gyerekek körében előforduló leggyakoribb balesetek

2023. október 24. 11:21

Még a legbiztonságosabb környezet és legóvatosabb szülői gondoskodás ellenére is előfordulhatnak balesetek a gyerekekkel. A legtöbb baleset színtere az otthon. Még csak nem is kell extrém életmódot folytatni ahhoz, hogy szó szerint vagy átvitt értelemben sírás legyen a vége az otthoni tevékenységeknek.

A MABISZ adatai szerint ötből négy ember nem rendelkezik semmiféle balesetbiztosítással, mely anyagi védőhálót nyújthatna baj esetén. További érdekes statisztika, hogy a fiúk kiskorban kétszer, míg serdülőkorban háromszor nagyobb eséllyel sérülnek meg, mint a lányok. A Genertel Biztosító által kínált balesetbiztosítás anyagi segítséget nyújthat a nem várt balesetek költségeinek fedezésére.

Égési sérülések és forrázásos balesetek

Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt a szülők kénytelenek orvoshoz, kórházba vagy az ügyeletre rohanni a gyerekkel, az a forrázás. Nagyon gyakran a magasabb helyekről, például asztalról, konyhapultról vagy a tűzhelyről lerántott forró étellel vagy itallal teli lábas okoz sérülést. Nem feltétlenül a lábast rántja le a gyerek, hanem akár az asztalterítő lelógó szélébe csimpaszkodva is bekövetkezhet a baj.

A tisztítószerek szintén okozhatnak égési sérüléseket, ezért ajánlott ezeket kulccsal zárható, vagy gyerekzárral ellátott szekrényben tárolni. Főzés közben pedig jobb kizárni a gyereket a konyhából, például egy biztonsági rács segítségével.

Csonttörések és zúzódás

Szintén gyakori baleset a gyerekek körében a magasból történő leesés, mely sok esetben csonttöréssel járhat. Magasból leesésről beszélhetünk, ha a gyerek a saját magasságából vagy annál magasabbról zuhan le. 

Ez lehet mászóka, szék, terasz vagy lépcső. Sajnos nem lehet minden pillanatban ott lenni a gyerek mellett, így baleset bármikor történhet. Viszont a káreseményre fel lehet készülni balesetbiztosítás megkötésével, mely térítheti nem csupán a csonttörést, hanem akár a kórházi napidíjat vagy a műtétet is.

További gyakori gyermekbalesetek

Az áramütés szintén sok esetben előfordulhat, emiatt jobb megelőzni a bajt és a konnektorokat ellátni egy gyermekvédelmi dugóval, hiszen sokszor ezek hiánya okozza a problémát.

A fulladás is vezető helyen áll a gyermekek által elszenvedett balesetek listáján. A kicsik nagyon sok mindent a szájukba vesznek, így próbálnak tapasztalatokat, ismereteket szerezni az adott tárgyról és megismerni a körülöttük lévő világot. Ez viszont rendkívül veszélyes, mivel fulladást okozhat. Éppen ezért ezeket jobb elzárni és ügyelni rá, hogy ne legyen elől olyan apró dolog, melyet a gyerek le tud nyelni vagy az orrlyukán keresztül fel tud szívni.

Az állat általi harapások szintén gyakoriak, mivel a kisgyerekekben még nem fejlődik ki a félelemérzet. Ezért idegen kutyákhoz is félelem nélkül odaszaladnak. Mindenképp meg kell tanítani a gyereknek, hogy nem szabad idegen állatokhoz odamenni, és a simogatáshoz engedélyt kell kérni a gazditól.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.