Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C
2024. május 18. Erik
Veszprém
21°C

Küzdelem életre, halálra...

2023. október 24. 9:53
A sport elsősorban nem munka, szenvedés és gyötrelem, hanem örömszerzési forrás, szórakozás – Darcsi istván jegyzete.

Nagy lelki teher hárult a játékosokra. A nagy nyomás alatt nem tudtak teljesíteni. Nem bírták el az esélyesség terhét. A nagy akarás átcsapott görcsösségbe. Már a meccs előtt feladták a küzdelmet. Féltek a hibázástól. Az első gól után már csak a különbség volt kérdéses.

A magyar sportirodalom tele van az ilyen és ehhez hasonló mondatokkal. Mintha a sport nem játék, szórakozás, hanem élet-halál küzdelem lenne. Egy olimpiai vagy világbajnoki döntőben valóban élet-halál küzdelem zajlik a résztvevők agyában, de az említett idézeteket többnyire olyan mérkőzések és versenyek után nyilatkozzák edzők, sportvezetők, amikor egy vereség simán belefér az évi teljesítménybe, mert hamarosan jön az újabb lehetőség, amikor ki lehet javítani.

Fotó: illusztrációFotó: illusztráció

Az előjelekből ítélve lelki problémáról lehet szó. Ugyanis ha valaki azért tart az ellenfelétől, mert nem eléggé felkészült az összecsapásra, akkor tessék többet edzeni, fejlődni. De adott esetben tudomásul kell venni a saját képességek korlátait, és el kell fogadni, hogy bizony vannak jobbak, akár sokkal jobbak is. Nem lesz mindenkiből bajnok. Akinek pedig azért vannak lelki problémái, mert a sport biztosítja a megélhetését, ami néha olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája, az keressen magának egy tisztességes szakmát vagy hivatást, a sportot pedig tartsa meg egészségmegőrzésnek és kikapcsolódásnak.

Tőlünk nyugatra már régóta alkalmaznak sportpszichológust a versenyzők mellé, szinte minden szakmai stábnak van ilyen tagja. Nálunk ez még mindig inkább afféle úri huncutság. Egyszer az egyik, nemzetközileg is magasan jegyzet kézilabdacsapat vezetője azt mondta: a játékosok lelkileg nem bírják el azt a nagy nyomást, ami a szurkolók felől rájuk nehezedik. Szerződtessenek egy sportpszichológust! - mondtam, mire azt felelte: „Nem elég, hogy rosszul játszunk, még azt is gondolják rólunk, hogy hülyék vagyunk?”

Szóval, azért ne felejtsük el, hogy a sport elsősorban nem munka, szenvedés és gyötrelem, hanem örömszerzési forrás, szórakozás. Sokszor nyilatkoznak olyat a sportolók, hogy az edző azt kéri tőlük: élvezzék a játékot. A sportban mindig vannak győztesek és vesztesek, de ez nem azt jelenti, hogy aki kikap, az megsemmisül.

Darcsi István
további cikkek
„Adják vissza a pénzemet!” Erről jut eszembe… „Adják vissza a pénzemet!” Nem csitulnak a kedélyek a Telekom Veszprém háza táján. A szurkolók képtelenek megemészteni, hogy kedvenc csapatuk nem jutott be a férfi kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. 2024. május 14. 5:02 „Sosem nyerjük meg a BL-t!” Erről jut eszembe… „Sosem nyerjük meg a BL-t!” Kedvenc férfi kézilabdacsapatuk kudarca mély apátiába sodorta a Telekom Veszprém szurkolóit. Idén titkon Bajnokok Ligája-győzelmet vártak a drukkerek, ehhez képest óriási csalódásként élték meg, hogy a világválogatottal felérő együttes a Final4-ba sem tudott eljutni – sorozatban immár másodszor. 2024. május 7. 6:02 Nincs új a nap alatt Erről jut eszembe… Nincs új a nap alatt Nem sikerült bravúrt véghez vinni a Telekom Veszprém férfi kézilabdacsapatának, mert a történtek ismeretében bravúr lett volna kiharcolni a továbbjutást az Aalborg ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből. Így a Niklas Landin és Mikkel Hansen fémjelezte dán csapat jutott a legjobb négy közé. Tegyük hozzá: nem érdemtelenül. 2024. május 2. 4:03 Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Erről jut eszembe… Izgalmas lesz a bajnokság hajrája Közeledik, sőt, már itt is van a labdarúgó-bajnokságok hajrája. Ilyenkor minden szurkolóból matematikus lesz, hiszen elkezdődik a számolgatás, hogy a kedvenc csapatnak hány pontot kell még szerezni a bajnokság megnyeréséhez, egy dobogós hely eléréséhez, vagy a bennmaradás kiharcolásához. 2024. április 30. 0:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.