Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Béke csak a szabadsággal együtt értelmezhető

2023. október 21. 0:24
Elkezdődtek az október 23-ai megemlékezések Veszprémben és a környező településeken is. Hajmáskéren a helyi iskola diákjai adták elő az ünnepi műsort, Ovádi Péter, országgyűlési képviselő pedig arról beszélt többek közt, hogy próbáljuk meg beleélni magunkat az 56-os hősök hgelyzetébe és gondolkodjunk el, mi hogyan cselekedtünk volna!

„Ha ott lettünk volna 1956-ban, amikor szájról szájra, vagy csak recsegő rádióadásokon keresztül jöttek-mentek a sokszor egymásnak ellentmondó hírek a forradalomról, a Vörös Hadsereg közeledéséről és persze a várva várt, de soha el nem jött nyugati segítségről, vajon hogyan cselekedtünk volna? Minden bizonnyal az akkori felmenőink is számos kétellyel és félelemmel küzdöttek azokban a bizonytalan órákban, amikor elért Hajmáskérre is a forradalom híre.

Viszont volt valami akkoriban, amit mai fejjel már nehéz elképzelni, de ha megpróbáljuk és megértjük, akkor választ kaphatunk mindarra, hogy hétköznapi emberek, tanárok, egyetemisták, vagy egyszerű munkások hogyan voltak képesek szembeszállni a félelmetes Vörös Hadsereggel. Hogyan voltak képesek arra, hogy 12 napon keresztül kivívják a szabadságot egy olyan rendszer ellen, ami a zsarnokságra, az idegen hatalmak kiszolgálására épült.”

Ezekkel a gondolatokkal kezdte Ovádi Péter a hajmáskéri beszédét, majd rátért a néplélek fontosságára, ami ilyenkor vezeti az embereket, az egyszerű diákoktól az egyetemi tanárokig.

„A forradalom idején testet öltött ez a közös néplélek a magyarokban. Az addigi ellentétek, ha voltak is megszűntek, a forradalom tiszta eszméi felülírtak minden zsarnoki törvényt és csak egy célja lehetett az embereknek: visszaszerezni a jogosan megillető szabadságot. Azt a szabadságot, aminek nem szabadna egyfajta kegyességnek lennie olyan hatalmaktól, akik erősebbek nálunk, olyan zsarnoki erőktől, akik egy íróasztalon hoznak ítéletet népek sorsa felett. Egy nemzet szuverenitása alanyi jogon jár az azt alkotó népnek.”

Beszéde végén a képviselő kitért a jelen kor helyzetére is. Mint mondta, bizonytalanság uralkodik jelenleg a világban, de bőven vannak olyan igazodási pontjaink, amelyek segítenek ebben a vészjósló időszakban is megtalálni a helyes utat. Márpedig 1956 emléke pontosan ilyen támaszt jelent a ma élő ember számára, mondta.

Hozzátette, 56-ban, habár fegyvert fogva, de elődeink a békéért küzdöttek. Hiszen a béke csak a szabadsággal együtt értelmezhető. Egy nemzet akkor leli meg békéjét, ha szabadon élhet fenyegetettség nélkül. Akkor tud szárnyat bontani, példát mutatni, előre haladni.

Az ünnepség további részében a helyi iskola diákjai adták elő október 23-ával kapcsolatos műsorukat, majd a jelenlávők megkoszorúzták a település ősi halottaknak állított emlékművét.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. ma 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. ma 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. ma 15:14 Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Vajon miért alakult úgy Magyarországon, hogy a köztársasági elnököt nem a nép választja meg, hanem az a 199 képviselő, akik az Országgyűlésben ülnek? Jogos a kérdés, hogy jobb lenne-e, ha ezt a döntést is közvetlenül az emberekre bíznák, ahogy az időről időre felmerül, amikor éppen turnusváltás van a Sándor-palotában. Cikkünkben bemutatjuk a rendszerváltás korának dilemmáit a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban, végül rátérünk arra, hogy mi kellett ahhoz, hogy 2024-ben Sulyok Tamás jelölt lehessen. ma 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.