Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

"Szabadságpuszta településrész és Felsőörs Község közötti kerékpárút beruházása" című projekt is a végéhez ért

2023. szeptember 22. 10:37
Veszprém Megyei Jogú Város célul tűzte ki a kiemelt turisztikai célpontnak számító Balatoni bringakörút elérését és Veszprém összekapcsolását Alsóörssel és Felsőörssel kerékpáron. A projekt szorosan kapcsolódik egyéb pályázatokhoz is, hiszen a TOP-6.4.1-15-VP1-2016-00001 számú projekt keretében már létrejött Veszprém és Szabadságpuszta közötti kerékpárút, amelyet a jelen pályázat keretében meghosszabbítottak Veszprém közigazgatási határáig, a 73. számú út mentén.
 

Alsóörs község Önkormányzata és Felsőörs község Önkormányzata konzorciumként hozta létre ezt a projektet, így kiépítve egy összefüggő kerékpárhálózatot, amely folyamatában köti össze a Balaton partját Veszprém városával a zavartalan kerékpározás érdekében.

Az előzetes tervek szerint a megvalósuló kerékpárút jelentős része vegyes használatú útként épült meg három méter szélességben, kétoldali 1,25-1,25 méter széles padkával és nyílt árkos vízelvezetéssel. Csak egy kisebb szakaszon, ahol nincs mezőgazdasági közlekedés, építettek önálló kerékpárutat.

A nyomvonal hosszában a következő megosztásban történik:

  • 278 méter önálló kerékpárút
  • 1269 méter vegyes használatú mezőgazdasági út.

A projekt keretében kialakított a város egy közösségi kerékpár rendszert is V-Bike néven, amely magába foglal 2 db állomás telepítését, 28 db hibrid dokkoló hely kiépítését és 16 db kerékpár beszerzését, a teljes infrastruktúra kiépítéssel. A V-bike rendszert már tizennégy éves kortól önállóan használhatják a fiatalabbak is, illetve mindenki, aki szeretné autóját egy környezetbarátabb közlekedési alternatívára cserélni. A város frekventált pontjain telepítették ki a dokkoló állomásokat, így turisztikailag is jelentős a fejlesztés, hiszen Veszprém nevezetességei is sokkal kényelmesebben és gyorsabban érhetőek el a V-bike használatával.

A projekt keretében a kerékpárosok szemléletformálására is sor került. 2023. szeptember 21-én, csütörtökön a Barátság-parkban telepített V-bike töltőállomásnál az általános iskolás korú gyermekek megismerkedhettek az elektromos kerékpáros-rendszerrel, kipróbálhatták az új V-bike kerékpárokat és részt vehettek biciklis ügyességi versenyen is.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   2024. április 27. 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. 2024. április 27. 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt WHO: a magyar 11 évesek negyede ivott már alkoholt Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb tanulmányából aggasztó kép rajzolódik ki: a magyar serdülők a világ élvonalában vannak az alkohol kipróbálásában. tegnap 8:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.