Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Sós Csaba Milák felkészüléséről: ez így nem fog menni

2023. október 18. 18:30 // Forrás: MTI
Sós Csaba szövetségi kapitány úgy véli, sürgősen le kell ülni Milák Kristóf edzőjével, "végigbeszélni vele és most már százszázalékos hőfokon végigvinni a felkészülést", mert a több hónapot kihagyó és szeptember elején visszatérő olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó edzésmunkája az elmúlt másfél hónapban nem volt megfelelő.

"Egyenes leszek, ez így nem fog menni, ahogy ezt a másfél hónapot csinálta. Ez egy olyan sportág, ami kőkemény munkát igényel. Itt kőkeményen kell dolgozni, ezt nem lehet kikerülni. Rengetegen megpróbálták, de még nem sikerült senkinek" - mondta az M1 aktuális csatornán a szakvezető arra a kérdésre, hogy Milák mikorra érheti el teljesítőképessége maximumát.

Kapcsolódó cikk
Milák Kristóf mégsem indul a világkupán
Mégsem áll rajthoz a péntektől vasárnapig Budapesten sorra kerülő világkupa-versenyen Milák Kristóf, olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó.

Virth Balázs, a 23 éves világcsúcstartó edzője kedden erősítette meg az M1-nek, hogy a korábbi tervtől eltérően Milák nem indul a péntektől vasárnapig tartó budapesti világkupa-versenyen.   

Arra a kérdésre, hogy mikor kellene legkésőbb elkezdenie a kemény edzéseket, Sós Csaba úgy reagált, ez egy összetett kérdés.

Sós Csaba - Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív)Sós Csaba - Fotó: MTI/Illyés Tibor (archív)

"Mégiscsak egy zseniről beszélünk. Annak idején, amikor a koronavírus tombolt és elkapta kőkeményen, hetekig az ágyat nyomta, vagy nyolc kilót fogyott az izomzatából, kijött, három hétig edzett és utána úszott a világcsúcsánál két és fél másodperccel rosszabbat. Egész egyszerűen nem akartam elhinni. De ezzel nem lehet állandóan játszadozni. És más, amikor ez úgy történik, hogy előtte tizenvalahány évig folyamatosan, kőkeményen dolgozott valaki, és egész másképp néz ki, ha előtte kihagyott három hónapot. Ami, ha jól belegondolunk, igazából négy volt, mert az utolsó hónap már ennek a jegyében telt. Nekem utólag is meggyőződésem, hogy ő már jóval korábban eldöntötte, hogy nem akar indulni a vb-n, mint ahogy ezt közölte. És amit én nehezményezek, az az, hogy ezt az edzője is későn tudta meg" - fogalmazott a szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta, hogy nem szokványos a jelenlegi helyzet.

"Azt gondolom, ez így nem mehet tovább. Hiába jobb a világnál két-két és fél másodperccel, és elképzelhető, hogy közepes állapotban, formában is meg tudna nyerni egy olimpiát, de azért hangsúlyoznám, hogy a hét váltót ki akarjuk vinni az olimpiára" - bontotta ki a problémát Sós Csaba.

Emlékeztetett rá, hogy februárban, a világbajnokságon nyílik majd mód váltóknak a kvótaszerzésre, és Milák nélkül azért más volt már idén is a 4x200-as gyorsváltó, amely tavaly Európa-bajnok lett.

"Tehát nemcsak a magánügye, hogy milyen állapotban van" - hangsúlyozta.

A szövetségi kapitány korábban azt gondolta, hogy ezen a héten már versenyen is látni lehet Milákot.

"Senki nem gondolta, hogy itt úszik világcsúcsot vagy kimagasló időeredményeket, de szerintem szüksége lett volna arra, hogy lássa, hol tart" - vélekedett.

A következő kitűzhető célnak azt fogalmazta meg, hogy részletesen egyeztetni kell most már a felkészülési programját és azt végig is kell vinni.

"Egy zsenit nem lehet úgy kezelni, mint egy átlagos embert, de neki is tudomásul kell vennie, hogy vannak bizonyos keretek, amiken belül kell maradni. És a kettő meg kettő az mindig négy lesz, ez a sportág munka nélkül nem fog menni" - zárta gondolatait.

A 200 méter pillangón a 2021-es tokiói olimpián aranyérmes Milák június közepén jelentette be, hogy nem indul a júliusi fukuokai világbajnokságon. Akkor azt mondta, fizikálisan és mentálisan sincs olyan állapotban, hogy ott legyen a világ legjobbjai között. Az edzéseket szeptember elején kezdte újra. Két héttel ezelőtt még úgy volt, a Duna Arénában sorra kerülő vk-viadalon tér vissza, mégis úgy döntött, nem ugrik medencébe.

vehir.hu
további cikkek
Ekkor szoríthatunk a veszprémi sportolókért az olimpián Párizs 2024 Ekkor szoríthatunk a veszprémi sportolókért az olimpián Péntek este hivatalosan is kezdetét veszi a XXXIII. nyári olimpia Párizsban. A magyar olimpikonok között természetesen külön figyelmet szentelünk a veszprémieknek – összeállításunkból megtudhatja, hogy városunk négy kitűnősége mikor méretteti meg magát a világ első számú sporteseményén. tegnap 12:06 Párizs 2024: hatvanöt hazai klub sportolói alkotják a magyar küldöttséget Párizs 2024 Párizs 2024: hatvanöt hazai klub sportolói alkotják a magyar küldöttséget Összesen 82, ebből 65 hazai sportegyesület 180 versenyzője képviseli a magyar színeket a pénteken kezdődő párizsi olimpián Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke szerint. Veszprémből négy magyar olimpikon utazhat Párizsba. 2024. július 25. 13:58 Több mint tízezren átúszták a Balatont! Balaton-átúszás Több mint tízezren átúszták a Balatont! A tavalyinál is többen, 11 ezren vettek részt a 42. Lidl Balaton-átúszáson vasárnap Révfülöp és Balatonboglár között. A szombati rossz idő miatt egy nappal elhalasztották a rajtot, vasárnap kora reggel tökéletes körülmények fogadták az indulókat, később azonban megélénkült a szél, ami fokozott figyelmet követelt meg az úszóktól és a szervezőktől is. Dél körül nagyjából egy órára a rajtot is fel kellett függeszteni, a legfontosabb szempont a biztonság volt! Profi versenyzők is rajthoz álltak, de szokás szerint nagy többségben voltak a szabadidő-sportolók, akik nem az órával vagy egymással versengtek, hanem fő céljuk az volt, hogy felejthetetlen élménnyel gazdagodjanak.  2024. július 21. 19:26 Elrajtolt a Balaton-átúszás! Balaton-átúszás Elrajtolt a Balaton-átúszás! Vasárnap reggel elkezdődött a 42. Lidl Balaton-átúszás. Az első indulók – köztük a junior úszóválogatott tehetségei – pontban hét órakor rajtoltak Révfülöpről, hogy teljesítsék az 5,2 kilométeres távot. Az eseményt az eredeti tervek szerint szombaton rendezték volna, de a bizonytalan időjárás miatt egy nappal el kellett halasztani. Vasárnap közel ideális körülmények várták az indulókat, rajtolni 12 óráig lehet, a szervezők 11 és fél ezer nevezőt várnak.  2024. július 21. 9:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.