Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A basszus örök

2023. október 17. 14:15
A chaconne-ra épülő zenei programsorozatot rendeznek Veszprémben október 18. és 22. között.

És hogy mi a chaconne? Egy roppant egyszerű zenei forma, mely egy egyszerű, ismétlődő basszusból és a fölé írt illetve improvizált, folyamatosan variálódó témából épül fel. Ezt a formulát a könnyű- és a klasszikus zenében is megtaláljuk, időtálló, szimbolikája pedig az állandóság és a változás kettősségét fejezi ki, amelyek mind jelen vannak a világban. 

Ahogy azt Vikman Pál, az Európa Kulturális Fővárosa program klasszikus zenei projektmenedzsere egy múlt heti előadáson elmondta: a chaconne eredetileg egy pajzán táncként indult a 16. századi Spanyolországban, a barokk korban pedig igazán divattá vált, minden zenét átitatott a már említett pajzán táncoktól az egyházi zenén át az operáig. A forma jelen van a 20. századi könnyűzenében is, noha az idők során a chaconne elnevezés kikopott a köztudatból, az alkalmazása továbbra is jellemző. 

A fesztivált magát is műfaji sokszínűség jellemzi. Az Orlando Énekegyüttes és a belga La Cetra d’Orfeo a szerelmes táncokhoz nyúl vissza vasárnap; Rozsnyói Péter, a jazz nagy neve péntek este a Hangvillában lép színpadra; Schubert és Liszt műveit David Fray szólaltja meg csütörtökön; Bach Chaconne-ját Ábrahám Márta hegedűművész játssza szombaton. A fesztivál „nulladik” napján, kedden egy ingyenes koncertre invitálják a veszprémieket: Alsó-Ausztria neves alkotóinak (úgy mint Schubert, Haydn, Krenek és von Einem) munkásságát ott élő zenészek tolmácsolásában hallhatjuk este héttől a Hangvillában. A fesztivál teljes programja ide kattintva érhető el.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Ilyen bókot sem kap mindennap a királyné Nem várt helyről érkezett dicséret a veszprémi EKF-programra, de van olyan eset, amikor az eredményeket már nem lehet mismásolni. 2024. január 24. 13:03 EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Európa Kulturális Fővárosa EKF után: a cél változatlan, az eszközök alakulnak Január elején Athénban hivatalosan is átadta a stafétabotot Veszprém az utód EKF városoknak, a programév lezárulta mégsem pontot hagy maga után: ez itt még csak a kettőspont helye. Arról, milyen eredményeket hozott 2023 Veszprém és a Bakony-Balaton régió életében, illetve mi várható a folytatásban, sajtótájékoztatón számolt be Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. 2024. január 22. 23:53 Mintha véget sem ért volna az EKF-év Európa Kulturális Fővárosa Mintha véget sem ért volna az EKF-év Egy komplett nemzetközi kulturális hálózat viszi a jó hírét Veszprémnek és az EKF-régiónak a jövőben köszönhetően a Kulturális és Innovációs Minisztériummal kötött háromoldalú megállapodásnak, amit csütörtökön írtak alá Veszprémben. A sajtónyilvános eseményen kiderült az is, hogy mi vár a veszprémiekre azután, hogy december 31-gyel véget ért az ünnepi év. 2024. január 18. 21:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.