Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

A basszus örök

2023. október 17. 14:15
A chaconne-ra épülő zenei programsorozatot rendeznek Veszprémben október 18. és 22. között.

És hogy mi a chaconne? Egy roppant egyszerű zenei forma, mely egy egyszerű, ismétlődő basszusból és a fölé írt illetve improvizált, folyamatosan variálódó témából épül fel. Ezt a formulát a könnyű- és a klasszikus zenében is megtaláljuk, időtálló, szimbolikája pedig az állandóság és a változás kettősségét fejezi ki, amelyek mind jelen vannak a világban. 

Ahogy azt Vikman Pál, az Európa Kulturális Fővárosa program klasszikus zenei projektmenedzsere egy múlt heti előadáson elmondta: a chaconne eredetileg egy pajzán táncként indult a 16. századi Spanyolországban, a barokk korban pedig igazán divattá vált, minden zenét átitatott a már említett pajzán táncoktól az egyházi zenén át az operáig. A forma jelen van a 20. századi könnyűzenében is, noha az idők során a chaconne elnevezés kikopott a köztudatból, az alkalmazása továbbra is jellemző. 

A fesztivált magát is műfaji sokszínűség jellemzi. Az Orlando Énekegyüttes és a belga La Cetra d’Orfeo a szerelmes táncokhoz nyúl vissza vasárnap; Rozsnyói Péter, a jazz nagy neve péntek este a Hangvillában lép színpadra; Schubert és Liszt műveit David Fray szólaltja meg csütörtökön; Bach Chaconne-ját Ábrahám Márta hegedűművész játssza szombaton. A fesztivál „nulladik” napján, kedden egy ingyenes koncertre invitálják a veszprémieket: Alsó-Ausztria neves alkotóinak (úgy mint Schubert, Haydn, Krenek és von Einem) munkásságát ott élő zenészek tolmácsolásában hallhatjuk este héttől a Hangvillában. A fesztivál teljes programja ide kattintva érhető el.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Így alakul át és válik digitális élményközponttá a Dimitrov Hamarosan visszaköltözik a kultúra a Dimitrov épületébe, viszont teljesen más formában, mint eddig ismerős volt. Sőt, az, ami várhatóan ősszel megnyílik az újragondolt épületben egész Közép-Európában egyedi lesz. Hétfő délután Porga Gyula polgármester és a CODE digitális élményközpont – ez lesz a Dimitrov új neve – megvalósítói tartottak körbevezetést néhány veszpréminek. Portálunk ott volt ezen az alkalmon és most olvasóinknak is eláruljuk, hogy mit is jelent pontosan az immerzív tér, ami a CODE-ban épül. 2024. június 4. 0:36 Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Nosztalgiaérzés felmelegítve - újra megnyitott a Kiskuti csárda Azt mondják, hogy felmelegítve csak a töltött káposzta jó. A konyhában minden bizonnyal tényleg így van, de ha egy közel kétszáz évre visszatekintő éttermet élesztenek újjá hasonló szellemiséggel, mint egykor működött, ez az alaptétel ugyancsak érvényes. Legalábbis Veszprémben a Kiskuti csárdában sikerült, ami hétvégén nyitott meg, miután az Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően felújították és újra élettel töltötték meg. 2024. június 3. 16:37 Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   2024. május 10. 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.