Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
25°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
25°C

Markó Róbert: A világ legjobb bábszínházát akarom megcsinálni Veszprémben

2023. október 17. 12:40
Szőke Kavinszki András lemondása után a győri Vaskakas Bábszínház korábbi művészeti vezetője vette át a Kabóca Bábszínház vezetését október 15-től.

Az új direktor hétfőn mutatkozott be a sajtónak. Ekkor Halmay Gábor önkormányzati képviselő emlékeztetett: a szeptemberi közgyűlés alkalmával zárt ülésen döntöttek a Kabóca Bábszínház igazgatói posztjáról, egyben megköszönte Szőke Kavinszki Andrásnak az eddigi munkáját és az Európa Kulturális Fővárosa programban elért sikerekhez való hozzájárulását.

Az új igazgató, Markó Róbert október 15-től vette át a teátrum vezetését, a terep ugyanakkor nem ismeretlen neki: bár az elmúlt éveket a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetőjeként töltötte, íróként, rendezőként és dramaturgként is többször dolgozott már a Kabócával, legutóbb a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal és a Veszprémi Petőfi Színházzal közös kooprodukcióban létrehozott Bánkon.

Markó határozott elképzelésekkel és saját bevallása szerint is ambiciózus tervekkel érkezett a társulathoz: a jövőben a repertoár gerincét elsősorban a népmesék fogják adni, amelyek zömmel az óvodás és iskolás rétegnek lehetnek érdekesek. Ugyanakkor nem akarja korban limitálni a bábszínházi műfajt, így egy felolvasószínházi sorozatot is tervez a középiskolásoknak, valamint a felnőttek felé is nyitnának, illetve hamarosan belevágnak a Kabóciádé szervezésébe is.

„Azzal az ambícióval jöttem ide, hogy a világ legjobb bábszínházát csináljuk meg Veszprémben. Tudom, nem biztos, hogy ez lehetséges és sikerülni fog, de minden reggel ezzel a szándékkal fogunk nekilátni a munkának” – hangsúlyozta.

Az igazgató kitért arra is, hogy sok év várakozás után saját otthonra lelhet a Kabóca a Deák Ferenc utcai új épületben, ahova október 17-én meg is kezdik az átköltözést, terveik szerint pedig decembertől már itt tartanák az előadásokat is.

Ami a korábban meghirdetett évadtervet illeti, nagyrészt maradnak a korábbi elképzeléseknél, az első, teljes mértékben Markó világát képviselő produkció a következő évad legelején várható. Így A titkolódzó kisfiú premierje után januárban érkezik az előzőleg már bejelentett Piroska és a farkas, és a bérleteknél is mintegy 80%-ban támaszkodnak a Szőke Kavinszki András által megfogalmazott tervekre, ugyanakkor a tavaszi időszakban már lesznek változások.

Markó Róbert megbízatása öt évre, 2028. január 31-ig szól.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.