Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Markó Róbert: A világ legjobb bábszínházát akarom megcsinálni Veszprémben

2023. október 17. 12:40
Szőke Kavinszki András lemondása után a győri Vaskakas Bábszínház korábbi művészeti vezetője vette át a Kabóca Bábszínház vezetését október 15-től.

Az új direktor hétfőn mutatkozott be a sajtónak. Ekkor Halmay Gábor önkormányzati képviselő emlékeztetett: a szeptemberi közgyűlés alkalmával zárt ülésen döntöttek a Kabóca Bábszínház igazgatói posztjáról, egyben megköszönte Szőke Kavinszki Andrásnak az eddigi munkáját és az Európa Kulturális Fővárosa programban elért sikerekhez való hozzájárulását.

Az új igazgató, Markó Róbert október 15-től vette át a teátrum vezetését, a terep ugyanakkor nem ismeretlen neki: bár az elmúlt éveket a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetőjeként töltötte, íróként, rendezőként és dramaturgként is többször dolgozott már a Kabócával, legutóbb a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal és a Veszprémi Petőfi Színházzal közös kooprodukcióban létrehozott Bánkon.

Markó határozott elképzelésekkel és saját bevallása szerint is ambiciózus tervekkel érkezett a társulathoz: a jövőben a repertoár gerincét elsősorban a népmesék fogják adni, amelyek zömmel az óvodás és iskolás rétegnek lehetnek érdekesek. Ugyanakkor nem akarja korban limitálni a bábszínházi műfajt, így egy felolvasószínházi sorozatot is tervez a középiskolásoknak, valamint a felnőttek felé is nyitnának, illetve hamarosan belevágnak a Kabóciádé szervezésébe is.

„Azzal az ambícióval jöttem ide, hogy a világ legjobb bábszínházát csináljuk meg Veszprémben. Tudom, nem biztos, hogy ez lehetséges és sikerülni fog, de minden reggel ezzel a szándékkal fogunk nekilátni a munkának” – hangsúlyozta.

Az igazgató kitért arra is, hogy sok év várakozás után saját otthonra lelhet a Kabóca a Deák Ferenc utcai új épületben, ahova október 17-én meg is kezdik az átköltözést, terveik szerint pedig decembertől már itt tartanák az előadásokat is.

Ami a korábban meghirdetett évadtervet illeti, nagyrészt maradnak a korábbi elképzeléseknél, az első, teljes mértékben Markó világát képviselő produkció a következő évad legelején várható. Így A titkolódzó kisfiú premierje után januárban érkezik az előzőleg már bejelentett Piroska és a farkas, és a bérleteknél is mintegy 80%-ban támaszkodnak a Szőke Kavinszki András által megfogalmazott tervekre, ugyanakkor a tavaszi időszakban már lesznek változások.

Markó Róbert megbízatása öt évre, 2028. január 31-ig szól.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! 2024. április 30. 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. 2024. április 30. 10:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.