Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Mi a művészetek szerepe a nyelvtanulásban?

2023. október 16. 9:58

A második nyelv, vagyis az anyanyelv mellett, de azzal azonos szinten beszélt másik nyelv elsajátítása összetett folyamat, amely jóval többet jelent, mint a szintaxis, a nyelvtan és a szókincs elsajátítása.

Magában foglalja annak a kulturális és társadalmi környezetnek a megértését is, amelyben az adott nyelvet beszélik. Ez óriási stresszt jelenthet a diákoknak, éppen ezért a művészet erejét hívjuk segítségül, az ugyanis nemcsak oldja ezt a nyomást, hanem jelentős szerepet játszhat a második nyelv elsajátításában. De mégis hogyan befolyásolja a művészet a nyelvi fejlődést?

A művészetek szerepe

A művészetek különböző formái lehetőséget kínálnak arra, hogy kifejezzük magunkat, kommunikáljunk és kapcsolódjunk egymáshoz, hiszen kreativitásra ösztönöznek, fejlesztik a kognitív készségeket. Szeretnéd, ha gyermeked anyanyelvi szinten beszélné az angolt? A Brit-Magyar Iskolában, gyakorlatias, készségszintű és jó hangulatú oktatással várják a diákokat már óvodás kortól!

Miközben életkoruknak megfelelően festenek, rajzolnak vagy más téren tevékenykednek, a saját maguk vagy mások művészetéről való beszélgetés kiváló lehetőséget kínál a szókincsépítésre. 

Az ember ugyanis vizuális lény, így gyakran előbb érti meg a vizuális formában bemutatott gondolatokat, ez pedig serkentheti a kognitív képességeiket.Leírhatják,mit látnak, de a műalkotás által keltett érzéseiket is megoszthatják egymással, illetve esztétikai szempontból is elemezhetik a látottakat, megtanulhatják a színek, formák nevét. Így a művészet végső soron lehetőséget nyújt a magasabb szintű nyelvi fejlődésre.

Alkotás és kommunikáció

A művészetek interakcióra ösztönzik a gyerekeket, megindítják közöttük a kommunikációt, ezáltal a közös alkotás vagy például zenehallgatás közben megosztják egymással a gondolataikat, az érzéseiket, a véleményüket. Ez elősegíti a beszédkészség és a hallás utáni szövegértés fejlesztését.

A művészetek közelsége a mindennapjaik részeként fejleszti a kreativitásukat, arra ösztönzi őket, hogy kifejezzék magukat, bővíti a szókincsüket, elősegíti nyelvi fejlődésüket is a hallgatás által.  

Bármelyik művészeti ágban - festészet, szobrászat, zene - is tevékenykednek, számos új szó kerül be a szókincsükbe, színek, formák, tárgyak nevei, majd az így megszerzett tudást a műalkotások elemzése során gyakorolhatják is.

A zene szerepe a nyelvtanulásban

Mindannyian fel tudunk idézni egy fergeteges koncertélményt az életünkből, amellyel kapcsolatban biztosan az az élményünk is megvan, hogy elsöpört teret és időt, hidat képezett világok között. A zene univerzális nyelv, amely összeköt embereket, kultúrákat, érzelmeket fejez ki, emellett pedig a nyelvtanulásban segíti a hallás utáni értést és a kiejtést.  

A művészetek integrálása a nyelvtanulásba nem csupán szórakoztatás, de hatékony módszert is jelent, hiszen valós élethelyzetekben, kontextusban tanulhatják meg a diákok a nyelvet, így nemcsak művészi készségeik fejlődnek, hanem nyelvi adottságaik is, ami továbbá növeli az önbizalmukat. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.