Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C
2024. május 3. Tímea
Veszprém
14°C

Ne féljünk az MR-től! Ezek a legfontosabb tudnivalók az eljárásról

2023. október 16. 9:49

Ha még sosem volt dolgunk az MR-eljárással, az ismeretlentől való félelem egyre erősödhet, ahogy közeledik a diagnosztikai vizsgálat napja. A növekvő feszültséget viszont a legjobban úgy küzdhetjük le, ha tudjuk, mi vár ránk. Cikkünkben bemutatjuk, mire lehet számítani az eljárás során.

Mire jó az MR?

Hazánkban körülbelül 300.000 emberen végzik el éves szinten ezt a vizsgálatot. Ez az arány a tizedét teszi ki mindazoknak, akiken egy évben átlagosan valamilyen képalkotó diagnosztikai vizsgálatot végeznek. Vajon minek köszönhető a módszer széles körű alkalmazása? Részben annak, hogy lágyrészek vizsgálatában verhetetlen a hatékonysága, részben azért mert az emberi szervezetet nem terheli röntgensugárral. Az Affidea Magyarország az MR-vizsgálatokat a legmodernebb gépparkkal felszerelkezve végzi. Így nemcsak abban lehetünk biztosak, hogy a szakértők a megfelelő eszközökkel vizsgálnak majd meg minket, hanem a pontos eredményekben is.

Az MR a porckorongok, a hasi szervek (máj, hasnyálmirigy, lép), az agy/koponya és az ízületek vizsgálatához is precíz, célravezető módszer. Ha pedig felkészülünk rá lélekben, akkor sokkal kevésbé tűnik majd félelmetesnek.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

Miután megvolt az előzetes orvosi konzultáció, a vizsgálat során először az MR-berendezésbe kell befeküdnünk, ahol 5-6 szekvencián át érkeznek hozzánk hangok a készülékből. A vizsgálat átlagosan 15-20 percig tart, de a teljes testes MR akár egy órát, míg a gyógyszertanulmányokhoz kapcsolódó ellenőrző vizsgálat 80-90 percet is igénybe vehet. A mozdulatlan fekvés, az esetenként (pl. hasi vizsgálatoknál) visszatartandó lélegzet valóban nem a legkomfortosabb helyzet. Azonban a vizsgálat pánik esetén bármikor megszakítható, és mi magunk is könnyebbé tehetjük a folyamatot. Akár a meditációt, a fejben történő versmondást, esetleg a klasszikus “bárányszámolgatást” is alkalmazhatjuk. 

Így tudunk felkészülni rá

  1. Válasszunk megfontoltan szolgáltatót! Az időpontfoglalás zökkenőmentessége és gyorsasága, a szakemberek képzettsége és a szolgáltató gépparkja mind-mind a fontos szempontok között vannak. 
  2. Egy előzetes konzultációval, ahol az orvosunk meghatározza a képalkotás célját és a vizsgálandó testrészt.
  3. Ha valamilyen, fémalapú eszköz található bennünk, az az előzetes orvosi konzultáció során mindenképp kiderül, hogy a vizsgálat milyen feltételekkel végezhető el.
  4. Amennyiben már a vizsgálatra készülünk: hanyagoljuk a szűk ruhákat, a fémes anyagokat, sőt, a sminket is! Kontrasztanyag bevitele esetében még az éhgyomri érkezés is ajánlott.
  5. Ha kontrasztanyagot is kapunk, a legjobb helyeken még ma is ellenőrzik a vesefunkcióinkat. Bár kevés rá az esély, hogy problémát okozzon a bevitt anyag, és a nemzetközi ajánlások is változnak, mégis: sosem lehetünk elég óvatosak.

Ha bízik orvosaiban, a vizsgálati idő is sokkal gyorsabban telik. Az Affidea Magyarország központjaiban empatikus, hozzáértő képalkotó szakemberek várják régi és új pácienseiket.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.