Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
8°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
8°C

Veszprémben is megrendezik az erőművek éjszakáját

2023. október 12. 10:55
Egy napra megnyílnak az erőművek Veszprém vármegye négy településén az október 27-i Erőművek Éjszakáján.

Idén, október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célkitűzése, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

Az elmúlt három évben hatalmas népszerűségnek örvendett a rendezvény, az Erőművek Éjszakája programjaira tavaly, 2022-ben több ezren látogattak el. Idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni a rendezvény honlapján, a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon keresztül. Október 27-én országszerte közel 70 érdekes és nem mindennapi élményeket kínáló helyszín nyitja ki a kapuit a szélesebb közönség előtt is. Érdekes programok, közelről is megtekinthető, hatalmas berendezések és szakértő idegenvezetések során ismerhetjük meg az energia útját.

A 70-es évek közepe óta működő veszprémi Haszkovó utcai Fűtőműben nemcsak a távhőtermelés folyamatába leshetünk bele, de megtudhatjuk azt is, mit jelent az országban ritkaságnak számító SNG rendszer, mely propán és levegő keverékéből állít elő földgázzal egyenértékű tüzelőanyagot.

A Várpalotai Futómű elsősorban a város hőellátását biztosítja, de a hő mellett villamos energia termelése is folyik. Miközben a hőközpontok működésével ismerkedünk, kipróbálhatjuk a fűtési görbe állítását is, valamint végigkövethetjük a víz útját a bekerüléstől a forró víz előállításáig.

A Litéri Gázturbinás Erőmű az országos villamoshálózat teljesítményhiánya esetén lép működésbe. Hogy mik lehetnek itt mégis a mindennapi feladatok, azt megtudhatja, aki október 27-én ide is ellátogat.

Szép színes épületben található Ajkán a Bakonyi Gázturbinás Erőmű, ahol két magas hatásfokú gázturbina üzemel, mely villamosenergia-termelést biztosít. Az erőmű területét bejárva elkalauzolnak bennünket a vezénylőterembe és a turbinacsarnokba, és előadást láthatunk a MVM Balance Zrt-ről is. Szintén Ajkán nyílik lehetőségünk a Veolia Bakonyi Erőművének megtekintésére is. A folyamatosan korszerűsödő erőműben nagyrészt megújuló energiaforrásból állítanak elő villamos- és hőenergiát, mellyel a lakossági távhőt és használati meleg vizet biztosítják. Innen elégítik ki a helyi iskolák, óvodák mellett a városi kórház és a fürdő hőenergia-igényét is. 

vehir.hu
további cikkek
A GTA-ban érezte magát a sofőr közélet A GTA-ban érezte magát a sofőr A valószínűleg ittas állapotú férfi a lépcsőn át szeretett volna távozni autójával, ám az érdekes manőver nem sikerült. ma 9:13 Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Kollégánk is kiváltotta az új Veszprém kártyát Egy veszprémi lakcímkártya és néhány perc ügyintézés után kollégánk már a kezében is tartotta új Veszprém kártyáját, amivel számos kedvezményre lesz jogosult a kultúra, sport és közlekedés terén. ma 14:27 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt választás 2024 Egyszerre bomlik szét és áll össze újra a baloldal Veszprémben, pont 100 nappal a választás előtt Az önkormányzati közgyűlésben éppen feloszlott az egyik ellenzéki frakció, miközben egy másik összeállt. A városháza falain kívül pedig még nagyobb az átrendeződés a megosztott baloldalon. A kérdés már csak az, hogy a régi, vagy az újszerű formáció bír nagyobb erővel? Száz nappal a választás előtt jobb- és baloldalon is felsorakoztak a csapatok, egyetértés pedig úgy tűnik, hogy csak egy dologban van. tegnap 13:30 Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között közlekedés Gyorsan és biztonságosan lehet suhanni Nemesvámos és Veszprémfajsz között Befejeződött a Nemesvámost és Veszprémfajszot összekötő 1,35 km-es útszakasz teljes felújítása, így az utazási élmény mellett a biztonság szempontjából is sokat javult a helyzet. Sőt, Nemesvámoson már egy fix traffipax is figyeli az autósokat. tegnap 9:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.