Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az önkormányzatok autonómiájáért emeltek szót baloldali képviselők

2023. október 9. 14:08
Az önkormányzatok autonómiája miatt aggódik Grőber Attila (DK) Veszprém Vármegye és Pápa önkormányzati képviselője, valamint Hartmann Ferenc (MSZP) Veszprém önkormányzati képviselője. A politikusok erről hétfőn beszéltek a megyeszékhelyen.

Grőber a hétfői sajtótájékoztatón felidézte: 1985-ben fogadták el az önkormányzatok európai chartáját, amelyre alapulva 1990-ben – Horváth Balázs belügyminiszter, nem mellesleg veszprémi parlamenti képviselő irányításával – megalkották az önkormányzati törvényt, amely széles feladatkört és ezekhez megfelelő forrásokat rendelt a településeknek.  

A későbbi kormányok azonban – Hartmann szerint különösképp az Orbán-kormányok – jelentősen csorbították ezt az autonómiát. A politikus sorolta: az adórendszer átalakítása és a cégeknek biztosított kedvezmények miatt csökkent az iparűzésiadó-bevétel, elvonták a településektől a gépjárműadót, bevezették a szolidaritási adót, az önkormányzati tulajdonú cégek pedig a kormány döntései miatt veszteségesek (a közműadók bevezetése és a szolgáltatási díjak rögzítése miatt), ráadásul a tönk szélére került cégeket aztán az állam magához is vonja. 

Az ellenzéki képviselők szerint miközben csökkentek az önkormányzatok forrásai, egyre több plusz terhet rótt ki rájuk a kormány. Az autonómia csökkenését jelzi, hogy a települések hitelfelvételi lehetőségeit korlátozták, és az iskoláik fenntartásába sincs beleszólásuk. Grőber ezt külön nehezményezte: mint fogalmazott, ha egy alapítvány vagy egy egyház lehet gazdája egy intézménynek, a települések miért nem? Emellett beszélt arról is, hogy a vármegyék a történelem során soha nem a király meghosszabbított karjai voltak, hanem a helyi önkormányzatiság zászlóshajói, ehhez képest azonban mára kiüresedtek, forrás és feladat nélkül maradtak.

A vármegyei képviselő egy ponton megjegyezte: az önkormányzatiság helyreállítása valószínűleg egy valamikori következő generáció feladata lesz, a mostani ellenzéki politikusok feladata pedig az, hogy utolsó erejükig küzdjenek az önkormányzatiság autonómiájának utolsó maradványaiért is.
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. ma 13:48 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. ma 13:01 Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat közélet Példaértékű és áldozatkész munkájukért díjazták az ápolókat 2014 óta hivatalosan is február 19. a magyar ápolók napja, annak emlékére, hogy ezen a napon született Magyarország első főápolója, a hazai ápolás fejlődésének kiemelkedő alakja, Kossuth Zsuzsanna. A jeles nap alkalmából a Veszprém Vármegyei Csolnoky Ferenc Kórház egy rövid ünnepség keretei közt köszöntötte egészségügyi szakdolgozóit és ismerte el mindennapos áldozatos munkájukat.   ma 11:22 Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz-KDNP államfőnek Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökét jelölik köztársasági elnöknek a kormánypártok - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón. tegnap 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.