Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
20°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
20°C

Az önkormányzatok autonómiájáért emeltek szót baloldali képviselők

2023. október 9. 14:08
Az önkormányzatok autonómiája miatt aggódik Grőber Attila (DK) Veszprém Vármegye és Pápa önkormányzati képviselője, valamint Hartmann Ferenc (MSZP) Veszprém önkormányzati képviselője. A politikusok erről hétfőn beszéltek a megyeszékhelyen.

Grőber a hétfői sajtótájékoztatón felidézte: 1985-ben fogadták el az önkormányzatok európai chartáját, amelyre alapulva 1990-ben – Horváth Balázs belügyminiszter, nem mellesleg veszprémi parlamenti képviselő irányításával – megalkották az önkormányzati törvényt, amely széles feladatkört és ezekhez megfelelő forrásokat rendelt a településeknek.  

A későbbi kormányok azonban – Hartmann szerint különösképp az Orbán-kormányok – jelentősen csorbították ezt az autonómiát. A politikus sorolta: az adórendszer átalakítása és a cégeknek biztosított kedvezmények miatt csökkent az iparűzésiadó-bevétel, elvonták a településektől a gépjárműadót, bevezették a szolidaritási adót, az önkormányzati tulajdonú cégek pedig a kormány döntései miatt veszteségesek (a közműadók bevezetése és a szolgáltatási díjak rögzítése miatt), ráadásul a tönk szélére került cégeket aztán az állam magához is vonja. 

Az ellenzéki képviselők szerint miközben csökkentek az önkormányzatok forrásai, egyre több plusz terhet rótt ki rájuk a kormány. Az autonómia csökkenését jelzi, hogy a települések hitelfelvételi lehetőségeit korlátozták, és az iskoláik fenntartásába sincs beleszólásuk. Grőber ezt külön nehezményezte: mint fogalmazott, ha egy alapítvány vagy egy egyház lehet gazdája egy intézménynek, a települések miért nem? Emellett beszélt arról is, hogy a vármegyék a történelem során soha nem a király meghosszabbított karjai voltak, hanem a helyi önkormányzatiság zászlóshajói, ehhez képest azonban mára kiüresedtek, forrás és feladat nélkül maradtak.

A vármegyei képviselő egy ponton megjegyezte: az önkormányzatiság helyreállítása valószínűleg egy valamikori következő generáció feladata lesz, a mostani ellenzéki politikusok feladata pedig az, hogy utolsó erejükig küzdjenek az önkormányzatiság autonómiájának utolsó maradványaiért is.
 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.