Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint 700-ra emelkedett az izraeli halálos áldozatok száma, sok a sebesült

2023. október 9. 9:44 // Forrás: MTI
Legalább 700 izraeli halálos áldozata van a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet hét végén Izrael ellen indított támadásának, több mint 2100 sebesültről is tudni - jelentette hétfőn a The Jerusalem Post című izraeli újság hírportálja.

Több mint 130 civilt és izraeli katonát továbbra is túszként tartanak fogva Gázában - tudatta a Haárec című izraeli újság.

Az izraeli hadsereg szóvivője azt közölte, a fegyveres erők válaszul támadást intéztek a Hamászhoz köthető gázai létesítmények ellen. Elmondta, a harcok jelenleg is mintegy nyolc, Gáza környéki területen zajlanak. Harcokat jelentettek a többi között a Gázai övezetnél lévő Beri kibuc közeléből, amely alatt az izraeli hadsereg feltételezése szerint az övezetbe vezető alagút húzódhat. Az izraeli katonák összecsaptak palesztin fegyveresekkel a Gázától mintegy öt kilométerre lévő Kfar Aza kibucnál is, valamint palesztinokat láttak Nirim kibuc kerítésénél is. Gázai egészségügyi források szerint az övezetben már több mint 400 halálos áldozata van az izraeli ellentámadásnak. A halottak között 20 gyerek van, illetve 200 sebesültről is tudni.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatala (UNRWA) azt közölte, támadás érte az egyik iskoláját is. Az épületben mintegy 220 ember keresett menedéket, áldozatokról egyelőre nem tudni.

Az izraeli hadsereg mindeközben az X közösségi portálon azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy élő pajzsnak használja a civil lakosságot a Gázai övezetben, és "terrorista infrastruktúrát" telepítenek civil létesítmények közé. Az X-en közzétett üzenetben az izraeli haderő háborús bűncselekményekkel vádolja a Hamászt, és azt írják, hogy a palesztin fegyveresek a civilek szándékos meggyilkolása mellett , holttesteket csonkítanak és gyaláznak meg és civileket hurcolnak el és tartanak fogva túszként.

A szombaton indított támadásban az Iszlám Dzsihád is részt vett. Mindkét szervezetet számos ország terrorszervezetként tartja számon. Izrael vasárnap hivatalosan is hadiállapotot jelentett be és zöld jelzést adott "a jelentősebb katonai műveletnek"

Gulyás Gergely: teljes mértékben támogatjuk Izraelt

Teljes mértékben támogatjuk Izraelt abban a harcban, amit saját területi szuverenitásáért, saját biztonságáért és a védelemhez való jogáért folytat - hangsúlyozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Nemzetközi Pro-Izrael Konferencián (International Pro-Israel Summit) hétfőn Budapesten.

Az Alapjogokért Központ által szervezett rendezvényen a miniszter úgy fogalmazott: barátokra elsősorban bajban van szükség, "bajban mutatkozik meg, hogy ki az igazi barát."

"Az első, amit Izraelnek kívánhatunk, hogy ebben a helyzetben a lehető leghamarabb szerezze vissza a teljes uralmat Izrael állam területe felett, és teremtse meg azokat a biztonsági garanciákat is, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hasonló bestiális támadás soha többé ne történhessen" - mondta.

Gulyás Gergely szavai szerint a történtek azt üzenik Európának, hogy a külső határvédelem nem lehet vitatott kérdés, sőt nem lehet csupán politikai jelszó, hanem számon kérhető és végrehajtandó feladat minden olyan országnak, amely a schengeni külső határzónát védelmezi. "Ha ezt nem tesszük meg, akkor a jelenlegi konfliktusnak Európára nézve is tragikus következménye lehet" - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a jelenlegi helyzetben az összefogás a legfontosabb, ami azt jelenti, hogy az Izrael mögötti koalíciónak kellően erősnek kell lennie.

vehir.hu
további cikkek
Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot iráni drón- és rakétatámadás Irán megtámadta Izraelt, Orbán Viktor összehívta a Védelmi Tanácsot Iránból több száz drónt indítottak Izrael irányába szombat éjszaka óta. A légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba. 2024. április 14. 10:36 Halottjai és sebesültjei vannak egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett Halottjai és sebesültjei vannak egy koncertterem elleni támadásnak Moszkva mellett Legalább hatvanan meghaltak, amikor fegyveresek támadtak egy koncerthelyszínre Moszkvában péntek este. 2024. március 23. 8:57 Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta Az előzetes eredmények szerint Putyin a szavazatok több mint 87 százalékát kapta A szavazatok 87,29 százalékát kapta meg az orosz elnökválasztáson Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő a jegyzőkönyvek 99,75 százalékának feldolgozása után - jelentette be Ella Pamfilova, az orosz központi választási bizottság elnöke. 2024. március 18. 14:55 Legalább tíz ember meghalt, több mint harmincan megsérültek egy lövöldözésben Prágában Legalább tíz ember meghalt, több mint harmincan megsérültek egy lövöldözésben Prágában Legkevesebb tíz halálos áldozata és több mint harminc sebesültje van annak a lövöldözésnek, amely csütörtökön délután történt Prága belvárosában, a Károly Egyetem bölcsészkarának Ján Palach téri épületénél - közölte a prágai mentőszolgálat. 2023. december 21. 18:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.