Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Narges Mohammadi kapta a Nobel-békedíjat

2023. október 6. 11:42 // Forrás: Illusztráció: Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Az iráni nők elnyomása elleni küzdelméért és általában az emberi jogokért és szabadságért végzett munkájáért ítélték oda az elismerést.

A Norvég Nobel Bizottság jelezte: a díjjal egyúttal elismerik azt a többszázezer embert, akik az iráni teokratikus rezsim nőket elnyomó és diszkirmináló intézkedései ellen tüntettek az elmúlt évben. A demonstrálók fő mottója – "Nő, Élet, Szabadság" – hűen tükrözi Mohammadi munkásságát is.

Narges Mohammadi  egy emberijogi aktivista és szabadságharcos. Bátran harcol a szólásszabadságért és az önállóság jogáért, amelyért hatalmas árat fizetett. Az iráni rezsim összesen 13 alkalommal tartóztatta le, öt alkalommal ítélték el összesen 31 év börtönbüntetésre és 154 korbácsütésre.

Narges Mohammadi jelenleg is börtönben van.

Iránban tavaly szeptemberben robbantak ki országos tüntetések egy 22 éves kurd nő, Mahsza Amini halálát követően, akit az iráni erkölcsrendészet vett őrizetbe, mert nem az előírásoknak megfelelően viselte a kötelező muszlim kendőt. Amini fogva tartása alatt halt meg, és szemtanúk szerint a hatóságok bántalmazták.

A Nobel-díj hivatalos oldalán megjelent közlemény szerint Nargesz Mohammadi már az 1990-es években, fizikushallgatóként az egyenlőség és a nők jogainak szószólója volt. Tanulmányai befejezése után mérnökként és különböző reformpárti újságok rovatvezetőjeként dolgozott. 2003-ban kapcsolatba került a teheráni Emberi Jogok Védelmezői Központjával, amelyet a Nobel-békedíjas Sirín Ebadi alapított. Mohammadit 2011-ben tartóztatták le először. Két évvel később, miután óvadék ellenében szabadlábra helyezték, a halálbüntetés elleni kampányban kezdett dolgozni. 2015-ben ezért újra börtönbe került. Ekkor kezdett tiltakozó kampányt az iráni börtönökben a politikai foglyokkal, különösen a nőkkel szemben rendszeresen alkalmazott kínzás és szexuális erőszak ellen.

A tavalyi tüntetéshullámot a börtönből támogatta, és szolidaritási akciókat szervezett rabtársai körében. Ezért szigorították fogva tartása körülményeit, megtiltották, hogy hívásokat és látogatókat fogadjon. Mégis sikerült eljuttatnia a The New York Times című amerikai lapnak egy cikket, amelyet Mahsza Amini meggyilkolásának első évfordulóján közöltek. "Minél többünket zárnak be, annál erősebbek leszünk" -fogalmazott.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.