Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múltunk a jelenben - kezdetét vette a XXXI. Országos Műemléki Konferencia

2023. szeptember 29. 14:10
A három napos konferenciának – Múltunk a jelenben címmel - idén Veszprém ad otthont. Az ICOMOS konferencia megnyitóját csütörtök délután tartották az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban.
 

A rendezvényt Porga Gyula polgármester köszöntőbeszéde nyitotta, aki kiemelte: Veszprém szimbolikus helyszíne a konferenciának, hiszen az EKF évében páratlan műemlékfelújítási hullám zajlott le a városban. Többek között a megnyitó helyszíne is a város egyik rozsdafoltja, az egykori gyermekkórház – megőrizve a régmúlt értékeit – kapott új életet AcitCity-ként. 2023-ban sikerült valóban európai nívóra emelni Veszprémet és a térséget, és a mostani konferencia és a két héttel ezelőtt szintén a helyszínen zajló főépítészeti konferencia is ennek tanúbizonysága, hiszen a szakma szemével is valóban lenyűgöző értékeket sikerült teremteni és megmenteni.

Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt vezérigazgatója elmondta: az EKF filozófiájának legfontosabb aspektusa a helyi értékek megismertetése és ápolása, így a központi cél mindig az volt, hogy felszínre hozzák és láhatóvá tegyék a régió örökségeit. Veszprém minden épülete az elmúlt századokról mesél, és öröm számukra, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően sikerült újjáéleszteni ezeket az értékeket.

Dr. Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkárDr. Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkár

A konferencián felszólaló dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építészeti és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára is ezeket a gondolatokat fűzte tovább:

,,A mi feladatunk a ránk hagyott örökség gondozása, ez a legfontosabb cél, hiszen ezzel teremtünk értéket a jövő generációjának."

Nagy Gergely, ICOMOS MNBE elnökNagy Gergely, ICOMOS MNBE elnök

A köszöntők után Nagy Gergely, az ICOMOS MNBE elnöke ismertette a meghívottakkal a háromnapos konferencia programsorozatát.

Az előadások az első napon Veszprém köré csoportosulnak, míg pénteken és szombaton a magyar műemlékvédelmet a II. világháború után felemelő kiemelkedő személyekről szólnak majd. Többek között hallható volt Veszprém főépítészének, Sulyok Balázs Edének a Veszprém: a település múltja - a település értékei című előadása is.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.