Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C

Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében

2023. szeptember 29. 22:15
Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata, mint projektgazda sikeresen valósította meg „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektjét, 2,382 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.
 

A fejlesztés alappillérje, és amely a helyiek számára is a legfontosabb momentuma volt a projektnek, az a veszprémi vár alatti volt piarista gimnázium tornatermének felújítása. Az egykori tornateremben foglalkoztató- és művészeti fejlesztő központot, valamint rendezvényhelyszínt alakítottak ki. A további épületekben próbatermet, raktárakat, öltözőket, gyermekfoglalkoztatót és kávézót alakítottak ki, mely az utcafrontról is szabadon látogatható.

Az épületegyüttes sajtónyilvános megnyitóját szeptember 22-én tartották, ahol Rétvári Bence parlamenti államtitkár részvételével átadták a kiállító-térként funkcionáló épületrészt is, amely a „Veszprém tornyai” című makettkiállítás bemutatásának ad otthont. A helytörténeti kiállítás elemei végig kísérik az új épületek falait is, amelyet az érdeklődők a nap bármilyen szakaszában megtekinthetnek. A kiállítás anyagát Getto Tamás Ybl-díjas építész és csapata, valamint a Dr. Almássy Kornél vezette Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ állították össze.

A város lakói számára a parkolási nehézségek is megoldódtak a környéken, hiszen a Deák Ferenc utcai fejlesztéssel érintett ingatan közelében, a Séd patak keleti oldalán meglévő parkoló területet 36 parkolóhellyel bővítették ki a projekt támogatásának köszönhetően.

Az átfogó turisztikai pályázatának fontos része volt az a projektelem is, amely Veszprém jellegzetes épületeinek szimbolikus jelentésű megvilágítását teszi lehetővé. A fejlesztés a város négy ikonikus épületének, a Viadukt, a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja kivilágítását jelenti, melyet augusztus 20-án, Magyarország hivatalos állami ünnepén élesítettek. Így vasárnap nemzeti színekben pompázott a belváros, amellyel az ünnep fényét is emelték. A kivilágítás célja elsősorban, hogy ezeket a jeles napokat még jobban elkülöníthessék az egyszerű hétköznapoktól: például az autizmus világnapján kék színnel, az emlőrák elleni küzdelem világnapján rózsaszínnel. A világításnak emellett egy másik üzemmódja is lesz, nem csak a kiemelt napok kapnak szerepet, a hétköznapokban is megvilágítják az emblematikus épületeket. A közvilágítással együtt kapcsolják be a fényeket, így azokat bármikor megcsodálhatják a helyiek és a városba látogatók is, hiszen ezzel a város turisztikai vonzerejét is növelik.

A projekt konzorciumi partnerei által megvalósított projektelemek és tevékenységek pedig a térség fejlődését is szolgálták:

Balatongyörök Község Önkormányzata: Szépkilátó helyszínen egy pihenő hely, és információs táblák kialakítására került sor, mely a Balaton térségben található várakat mutatja be (elsőként kiemelve a helyi kapcsolódást és a veszprémi várat).

Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány: a konzorciumi partner fő feladata a kiállítási tartalom és látogatómenedzsmentet célzó fejlesztés, illetve a projekt eredményeit bemutató komplex marketing tevékenység megvalósítása.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, és a turisztikai szakértői tevékenységet biztosította.

vehir.hu
további cikkek
A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. tegnap 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Jubileumot ünnepelt a Bárczi Jubileumot ünnepelt a Bárczi Gálával ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Bárczi Gusztáv iskola pénteken az Agórában.  2023. december 2. 10:22 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.