Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
17°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
17°C

Közösségi terek, kivilágított Királynék Városa - Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztésének keretében

2023. szeptember 29. 22:15
Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata, mint projektgazda sikeresen valósította meg „Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” című projektjét, 2,382 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg a Széchenyi 2020 program keretében.
 

A fejlesztés alappillérje, és amely a helyiek számára is a legfontosabb momentuma volt a projektnek, az a veszprémi vár alatti volt piarista gimnázium tornatermének felújítása. Az egykori tornateremben foglalkoztató- és művészeti fejlesztő központot, valamint rendezvényhelyszínt alakítottak ki. A további épületekben próbatermet, raktárakat, öltözőket, gyermekfoglalkoztatót és kávézót alakítottak ki, mely az utcafrontról is szabadon látogatható.

Az épületegyüttes sajtónyilvános megnyitóját szeptember 22-én tartották, ahol Rétvári Bence parlamenti államtitkár részvételével átadták a kiállító-térként funkcionáló épületrészt is, amely a „Veszprém tornyai” című makettkiállítás bemutatásának ad otthont. A helytörténeti kiállítás elemei végig kísérik az új épületek falait is, amelyet az érdeklődők a nap bármilyen szakaszában megtekinthetnek. A kiállítás anyagát Getto Tamás Ybl-díjas építész és csapata, valamint a Dr. Almássy Kornél vezette Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ állították össze.

A város lakói számára a parkolási nehézségek is megoldódtak a környéken, hiszen a Deák Ferenc utcai fejlesztéssel érintett ingatan közelében, a Séd patak keleti oldalán meglévő parkoló területet 36 parkolóhellyel bővítették ki a projekt támogatásának köszönhetően.

Az átfogó turisztikai pályázatának fontos része volt az a projektelem is, amely Veszprém jellegzetes épületeinek szimbolikus jelentésű megvilágítását teszi lehetővé. A fejlesztés a város négy ikonikus épületének, a Viadukt, a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja kivilágítását jelenti, melyet augusztus 20-án, Magyarország hivatalos állami ünnepén élesítettek. Így vasárnap nemzeti színekben pompázott a belváros, amellyel az ünnep fényét is emelték. A kivilágítás célja elsősorban, hogy ezeket a jeles napokat még jobban elkülöníthessék az egyszerű hétköznapoktól: például az autizmus világnapján kék színnel, az emlőrák elleni küzdelem világnapján rózsaszínnel. A világításnak emellett egy másik üzemmódja is lesz, nem csak a kiemelt napok kapnak szerepet, a hétköznapokban is megvilágítják az emblematikus épületeket. A közvilágítással együtt kapcsolják be a fényeket, így azokat bármikor megcsodálhatják a helyiek és a városba látogatók is, hiszen ezzel a város turisztikai vonzerejét is növelik.

A projekt konzorciumi partnerei által megvalósított projektelemek és tevékenységek pedig a térség fejlődését is szolgálták:

Balatongyörök Község Önkormányzata: Szépkilátó helyszínen egy pihenő hely, és információs táblák kialakítására került sor, mely a Balaton térségben található várakat mutatja be (elsőként kiemelve a helyi kapcsolódást és a veszprémi várat).

Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány: a konzorciumi partner fő feladata a kiállítási tartalom és látogatómenedzsmentet célzó fejlesztés, illetve a projekt eredményeit bemutató komplex marketing tevékenység megvalósítása.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését, és a turisztikai szakértői tevékenységet biztosította.

vehir.hu
további cikkek
Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.