Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
13°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
13°C

Szabadtéri jógapont és helyismereti kisfilm is készült a veszprémiek ötletei alapján

2023. szeptember 29. 11:11
Bőven túlszárnyalta az elképzeléseket az Európai Unió által támogatott Közösségi szinten irányított helyi városi fejlesztések program (CLLD), melynek eredményeiről a Veszprém az Élhető Város Helyi Akciócsoport számolt be csütörtökön.

Összesen 29 projekt valósult meg annak az uniós pályázatnak köszönhetően, amely az alulról induló kezdeményezéseket támogatta a városokban, s amelyen Veszprém összesen 750 millió forintot nyert el. Ez a CLLD (Community-led Local Development, magyarul Közösség Által Irányított Helyi Fejlesztés) program, amellyel elsősorban a helyi identitás és a helyi közösségek erősödését, az életminőség javulását szerette volna elérni a város.

A pályázat által biztosított forrást a 24 tagból – civil közösségekből, vállalkozásokból és közszféra szervezetekből – álló Veszprém Az Élhető Város Helyi Akciócsoport irányította és koordinálta az általa megalkotott Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia mentén. Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém Nonprofit Kft. munkaszervezet vezetője elmondta: a veszprémi CLLD program kultúra- és közösségfejlesztés fókuszú volt, ezt a célt szolgálták az infrastruktúra fejlesztések is, mellyel egyedülállónak számított a területen.

Brányi Mária alpolgármester, az akciócsoport elnöke szerint egy rendkívül sikeres projektidőszakon vannak túl: minden előzetes vállalást sikerült teljesíteniük, sőt, túlteljesíteniük. A program keretében összesen 8410 négyzetméter közterület újult meg, több mint 370 program valósult meg, és valamivel több mint 8300 fő vett részt a rendezvényeken. Egy olyan sűrű időszakban, mint az Európa Kulturális Fővárosa programév, amikor egymást érik a kisebb-nagyobb rendezvények, nagyon szép eredmény, hogy ilyen nagy számban sikerült megszólítani a veszprémieket.

A beszámolóból kiderült, hogy a kilenc témakört lefedő program sikerében kulcsfontosságú volt egy közterületi közösségi tér kialakítása, amely végül a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítását és funkcióbővítését foglalta magában. A projekt során többek között megtisztították a dombot és új sétányokat alakítottak ki, a Laczkó Dezső Múzeum és a Bakonyi Ház között botanikus kert jött létre, a domb tövében pedig egy zöldtetős kávézó nyílt.

Emellett több városrészi közösségi és kulturális tér infrastruktúrája újult meg, például vizesblokkokat alakítottak ki a Barátság parkban található sportpályák közelében, köztéri illemhely épült a Gulyadombi ösvényen, illetve megújultak, utcabútorokkal bővültek Gyulafirátót és a Cholnoky városrész zöldterületei.

Az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelt szerepet kaptak a közösségi programok és akciók, a helyi identitás erősítése. Ezek között voltak a helyi örökség, termékek, gasztronómia és egyéb hagyományok bemutatására szolgáló akciók; társadalmi érzékenyítéssel, a fogyatékkal élők és hátrányos helyzetű közösségek társadalmi integrációját megcélzó projektek; sport- és egészségfejlesztést támogató beavatkozások; akadálymentesítést elősegítő intézkedések; a kulturális kapacitások fejlesztését célzó programok; a környezettudatosságot és környezeti fenntarthatóságot segítő akciók; valamint a családokra fókuszáló projektek.

Így készült el például egy 2×25 perces kisfilm, a Veszprém-álom, mely a város történetét foglalja össze a honfoglalástól napjainkig, egy a századforduló hangulatát és hagyományait megragadó mesekönyv, illetve egy vártörténeti kiállítás a Hősök Kapujában. De láthatatlan vacsora keretében betekintést nyerhettünk a vakok és gyengén látók mindennapjaiba is, egy újonnan létrejött 8 négyzetméteres pavilon alatt, a szabad levegőn jógázhattunk, a helytelen testtartás és az ülő életmód káros hatásait csökkentő egészségfejlesztő foglalkozásokon vehettek részt gyerekek és fiatalok, akadálymentességről informáló app készült, újonnan ültetett facsemetéket fogadhattunk örökbe, ismeretterjesztő kirándulásokon vehettünk, és a hátrányos helyzetű családok is mentális támogatást kaphattak kreatív foglalkozások keretében.

Az akciócsoport által elért eredményeket bemutató tanulmány ide kattintva tölthető le PDF formátumban.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11 Kétéves lett a veszprémi Hufbau közélet Kétéves lett a veszprémi Hufbau A Hufbau egy teljes egészében magyar tulajdonú vállalkozás, amely franchise-ként, hálózatban működik az ország több területén. Veszprémben családi vállalkozás üzemelteti immár második éve. tegnap 16:07 Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális közélet Elképesztő hangulatban telt az első veszprémi nyugdíjas majális Első alkalommal szervezték meg a nyugdíjas majálist Veszprémben, amely óriási érdeklődéssel és fantasztikus hangulatban telt szombat délután a Március 15.-i sportcsarnokban.   tegnap 13:19 A család az első - Gyereket a magasba! közélet A család az első - Gyereket a magasba! Idén is megszervezték azt az eseményt, melynek ötlete Böjte Csabától, ferences rendi szerzetestől származik. A Gyereket a magasba! program nem jelent más, minthogy egyszerre, az ország több pontján emeljük magasra a gyermekeinket, ezzel megmutatva, hogy kiállunk a hagyományos családi értékek és a gyermekvállalás fontossága mellett.   2024. május 4. 18:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.