Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tudnivalók a herezacskótályog kapcsán – tünetei, kezelési lehetősége

2023. szeptember 26. 9:58

Egy súlyos fertőzés, amely a herezacskóban, illetve a hozzá tartozó, környéki területeken jön létre, melynek legfőbb oka, hogy baktériumok jutnak be a bőrfelületen. Ez megtörténhet sérülés esetén, akár vágás, szőrtelenítés során is. Azonban számos egyéb hajlamosító tényező is ismert.

Milyen okok állhatnak a kialakulásának hátterében?

A sérüléseken kívül kiváltó tényezők közé sorolandók a rossz higiéniai szokások, a gyengébb immunrendszer, a meglévő alapbetegségek, mint a diabétesz, ugyanakkor a szexuális úton terjedő fertőzések is közrejátszhatnak a kialakulásában.

A Déli Klinika Urológiai Központ műtétei között találhatunk herezacskótályog műtét előtti állapotfelmérést is, a szakorvosok készséggel segítenek a probléma megoldásában. Nézzük meg, hogy milyen tünetei lehetnek, mikor érdemes orvoshoz fordulni!

A fájdalom, az érzékenység intő jel, ha nem szűnik, mindenképpen keressük fel a klinikát. További jelei lehetnek a vörösség, a duzzanat, illetve a forróság a kényes területen. Ilyenkor a herezacskó bőrénél kellemetlen feszülő érzés is jelentkezhet, amely akár meg is keményedhet. Előfordulhat lázas állapot, amelyhez általános rossz közérzet is társulhat. 

Mielőbbi vizsgálat javasolt, amennyiben a fent leírtakat tapasztaljuk. Nem érdemes megvárni a súlyosabb állapotot, főként hogy már a kezdetekben megjelenő panaszok is jelentősen rányomhatják a bélyegüket a mindennapokra. 

Hogyan zajlik a herezacskótályog műtét?

A műtét előtt egy alapos állapotfelmérés történik, urológiai szakorvosi vizsgálat keretén belül. Ilyenkor természetesen megtörténik a fizikális vizsgálat, illetve a beteg kórelőzményeinek alapos feltárása, elemzése. Ezt követően a szakorvos ismerteti a kezelési lehetőségeket, ennek során a műtéti eljárás menetéről és az érzéstelenítés típusáról is szót ejtenek.

A Déli Klinika Urológiai Központban minden egyes műtét egyénre szabott, ami azt jelenti, hogy a tályogműtét technikája is meghatározandó annak függvényében, hogy milyen súlyosságú, kiterjedésű a probléma. Továbbá figyelembe veszik a páciens állapotát, meglévő betegségeit, egyéni tényezőit egyaránt. Minden esetben személyre szabottan döntenek az érzéstelenítés és a fájdalomcsillapítás módjáról is.

Mire ügyeljünk a műtétet követően?

Gondos sebkezelés: ebben az időszakban fokozottan figyelni kell a műtéti seb tisztán tartására, természetesen a javaslatoknak, előírásoknak megfelelően. Kerüljük a jelentős fizikai terhelést, a megerőltető edzést! 

Előfordulhat enyhébb fokú fájdalom, érzékenység a lábadozás időszakában, ez esetben az előírt fájdalomcsillapítót kell alkalmazni. Amennyiben nem enyhül a fájdalom, esetleg mellé duzzanat, gyulladás, vérzés, akár láz is társul, feltétlenül konzultálni kell a szakorvossal.


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.