Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C

Sószobával és a teremtésvédelemmel kapcsolatos értékekkel is gazdagabbak lettek az óvodások

2023. szeptember 25. 15:14
Teremtésvédelmi témahetet tartanak a Szent Margit Óvodában, ahol ezzel párhuzamosan birtokba vehették a gyermekek az óvoda új sószobáját is. De, hogy mit is jelent pontosan az, hogy teremtésvédelem, arra ottjártunkkor választ kaptunk gyermeki és felnőtt szinten is.

Sokan összemossák a természetvédelmet a teremtésvédelemmel, és bár van összefüggés a két fogalom között, utóbbi a keresztény egyház tanítását, véleményét foglalja össze a miket körülvevő, Isten teremtette világ megóvásáról. Amíg tehát a természetvédelem főleg azt jelenti, hogy az ember harcol a környezetre nézve káros hatások ellen, mint a CO2-kibocsátás, az óceánok szennyeződése stb. addig a teremtésvédelem azt mondja, hogy meg kell óvni, vigyázni kell arra, amit Istentől kaptunk. A Bibliában Teremtés könyvében, amikor Isten azt mondta, hogy az ember uralkodjon a természet felett, abba annak megóvása is beletartozik.

A Vatikán már 1971-ben használta ezt a kifejezést, de figyelmet csak az utóbbi időben kapott, amikor a világban – vallási meggyőződéstől függetlenül – tömegeknek került a figyelmük középpontjába.

A veszprémi Szent Margit Óvodában, mivel a katolikus egyház által fenntartott intézményről van szó nem is volt kérdéses, hogy ők is a teremtésvédelem irányából közelítik meg a kérdést, ezért tematikus hetet tartanak a kisgyermekeknek, ahol idén a víz kerül a középpontba.

Ezt Somogyi Eszter, az intézmény vezetője mondta el portálunknak, amikor hétfőn meglátogattuk az óvodát, ahol már javában zajlottak a foglalkozások. Az óvónőknek szakmai oldalról dr. Szalay Tímea, környezetmérnök segített ebben

A vízzel és vízvédelemmel kapcsolatos kézműves foglalkozásokat, játékokat, meseolvasást szerveztek a pedagógusok, a főegyházmegye pedig egy alkotói pályázatot is kiírt, ahol a szülőket is bevonva várták a kreatív megoldásokat ebben a témakörben.

De nem csupán ezek a tematikus foglalkozások jelentik az egyetlen különlegességet a Szent Margit Óvodába járó gyermekeknek ezekben a napokban. Most lett készt és vehették birtokukba az óvoda sószobáját is.

A fenntartó egyház, a szülők adományai, valamint Halmay Gábor, a városrész önkormányzati képviselőjének támogatásából megvalósuló fejlesztéssel immáron egy olyan szoba is a rendelkezésre áll, ahol egészségügyi szempontból kiváló környezetben, sós levegőben tölthetik el idejüket a gyermekek. Itt is tartanak foglalkozásokat, meseolvasást, tehát bekapcsolják az óvoda mindennapi működésébe a szobát, mondta el Somogyi Eszter.

Hétfőn a már említett önkormányzati képviselő, Halmay Gábor is felkereste az óvodát, ő úgy nyilatkozott a helyszínen, hogy önkormányzati képviselőként kötelességének érzi, hogy élő kapcsolatot tartson fent az összes intézménnyel, függetlenül attól, hogy azok önkormányzati, vagy más fenntartásúak, mint jelen esetben a Szent Margit Óvoda. Éppen ezért érezte úgy, hogy képviselői keretéből hasznos, ha az óvoda új sószobájának megépítését segíti.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. tegnap 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   tegnap 11:59 Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók tűzoltóság Szent Flórián örökségét képviselik ma is a tűzoltók Szent Flórián-nap alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyen több elismerést is átadtak a megye tűzoltóinak, hivatásosoknak és civileknek is. tegnap 15:56 Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat adomány Vadászok támogatták a Csolnoky Megyei Kórházat Az Országos Jótékonysági Vadászegylet a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány részére adott át egy milliós értékű légzéstámogató rendszert. A vadászoknak nem ez volt az első jótékonysági akciója, már tizenegyedik éve segítik a hazai kórházakat. tegnap 15:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.