Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Sószobával és a teremtésvédelemmel kapcsolatos értékekkel is gazdagabbak lettek az óvodások

2023. szeptember 25. 15:14
Teremtésvédelmi témahetet tartanak a Szent Margit Óvodában, ahol ezzel párhuzamosan birtokba vehették a gyermekek az óvoda új sószobáját is. De, hogy mit is jelent pontosan az, hogy teremtésvédelem, arra ottjártunkkor választ kaptunk gyermeki és felnőtt szinten is.

Sokan összemossák a természetvédelmet a teremtésvédelemmel, és bár van összefüggés a két fogalom között, utóbbi a keresztény egyház tanítását, véleményét foglalja össze a miket körülvevő, Isten teremtette világ megóvásáról. Amíg tehát a természetvédelem főleg azt jelenti, hogy az ember harcol a környezetre nézve káros hatások ellen, mint a CO2-kibocsátás, az óceánok szennyeződése stb. addig a teremtésvédelem azt mondja, hogy meg kell óvni, vigyázni kell arra, amit Istentől kaptunk. A Bibliában Teremtés könyvében, amikor Isten azt mondta, hogy az ember uralkodjon a természet felett, abba annak megóvása is beletartozik.

A Vatikán már 1971-ben használta ezt a kifejezést, de figyelmet csak az utóbbi időben kapott, amikor a világban – vallási meggyőződéstől függetlenül – tömegeknek került a figyelmük középpontjába.

A veszprémi Szent Margit Óvodában, mivel a katolikus egyház által fenntartott intézményről van szó nem is volt kérdéses, hogy ők is a teremtésvédelem irányából közelítik meg a kérdést, ezért tematikus hetet tartanak a kisgyermekeknek, ahol idén a víz kerül a középpontba.

Ezt Somogyi Eszter, az intézmény vezetője mondta el portálunknak, amikor hétfőn meglátogattuk az óvodát, ahol már javában zajlottak a foglalkozások. Az óvónőknek szakmai oldalról dr. Szalay Tímea, környezetmérnök segített ebben

A vízzel és vízvédelemmel kapcsolatos kézműves foglalkozásokat, játékokat, meseolvasást szerveztek a pedagógusok, a főegyházmegye pedig egy alkotói pályázatot is kiírt, ahol a szülőket is bevonva várták a kreatív megoldásokat ebben a témakörben.

De nem csupán ezek a tematikus foglalkozások jelentik az egyetlen különlegességet a Szent Margit Óvodába járó gyermekeknek ezekben a napokban. Most lett készt és vehették birtokukba az óvoda sószobáját is.

A fenntartó egyház, a szülők adományai, valamint Halmay Gábor, a városrész önkormányzati képviselőjének támogatásából megvalósuló fejlesztéssel immáron egy olyan szoba is a rendelkezésre áll, ahol egészségügyi szempontból kiváló környezetben, sós levegőben tölthetik el idejüket a gyermekek. Itt is tartanak foglalkozásokat, meseolvasást, tehát bekapcsolják az óvoda mindennapi működésébe a szobát, mondta el Somogyi Eszter.

Hétfőn a már említett önkormányzati képviselő, Halmay Gábor is felkereste az óvodát, ő úgy nyilatkozott a helyszínen, hogy önkormányzati képviselőként kötelességének érzi, hogy élő kapcsolatot tartson fent az összes intézménnyel, függetlenül attól, hogy azok önkormányzati, vagy más fenntartásúak, mint jelen esetben a Szent Margit Óvoda. Éppen ezért érezte úgy, hogy képviselői keretéből hasznos, ha az óvoda új sószobájának megépítését segíti.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.