Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C
2024. július 19. Emília
Veszprém
20°C

Hazatért a kavicsfogó űrteknő

2023. szeptember 25. 12:29 // Forrás: BBC / Spacenews.com
A Utah állambeli Nyugati-sivatagban földet ért az az űrkapszula, ami egy földközeli aszteroidáról szállított kőzetmintákat. 

A mintákat az Osiris-Rex űrjármű gyűjtötte be a Bennu kisbolygóról még 2020-ban. Az akciót részben azért indították, mert a NASA szeretne többet megtudni a Kőris-hegy méretű kisbolygóról, már csak azért is, mert a pályája alapján van csekély esély arra, hogy a következő 300 évben becsapódik a Földbe. Fontosabb azonban, hogy az űrbéli mintákat vizsgálva közelebb juthatunk annak megértéséhez, hogyan alakult ki 4,6 milliárd évvel ezelőtt a Naprendszer – vagy akár maga az élet. 

A Bennu kisbolygó az Osiris-Rex felvételénA Bennu kisbolygó az Osiris-Rex felvételén

Az autógumi méretű tárolót hőpajzs védte, amikor másodpercnkénti 12 kilométeres sebességgel belépett a légkörbe, majd ejtőernyő segítségével ért földet az Egyesült Államokban. A begyűjtött negyed kilogramnyi kőzet óriási mennyiségű információt jelent – a csillagászok ugyanis ahhoz vannak szokva, hogy mikroszkopikus méretű mintákat kell elemezniük. A tudósok arra számítanak, hogy a kőzetekben különféle ásványi anyagokat – többek között szilikátokat – találnak majd, melyek szerkezetében víz jelenlétét feltételezik. Ezek mellett rengeteg szén lehet a mintában: ezek – a szén és a víz – az élet alapvető építőelemei. 

Tudósok a visszatért mintákat tartalmazó tartállyal (Fotó: NASA)Tudósok a visszatért mintákat tartalmazó tartállyal (Fotó: NASA)

A NASA az első eredményekről október 11-én tart sajtótájékoztatót. Érdekesség, hogy a begyűjtött kőzet háromnegyedét azonnal elzárják a későbbi generációk számára, hogy a tudomány fejlődése révén felmerülő új kérdések és új vizsgálati módszerek miatt ne kelljen újabb költséges expedíciókat indítani a világűrbe, hanem legyen hozzáférhető vizsgálati anyag raktáron. 

A Mars kövei maradnak a helyükön

Miközben a Bennuról sikeresen hazatért a vételezett kőzetminta, egyre borúsabbak a kilátások a Marson zajló hasonló küldetéssel kapcsolatban. Talán emlékeznek rá: a vörös bolygón jelenleg is szolgálatot teljesítő rover, a Perseverance kőzetmintákat bányászik a bolygóról, amiket kis kapszulákba zárva helyez el a Jezero-kráter felszínén. A tervek szerint a harmincas években egy olyan eszközt küldenek a Marsra, ami képes lesz ezeket a mintákat begyűjteni és visszahozni a Földre. Épp a napokban látott azonban napvilágot az a független jelentés,  amely szerint ez az elképzelés "nem reális". A jelentés szerint "majdnem nulla a valószínűsége" annak, hogy a tervezett eszközöket 2028-ban útnak indíthatják. A jelentés szerint a küldetéshez rendelt költségvetés közel sem lesz elegendő, legalább a duplájára, vagy akár a triplájára lenne szükség a sikerhez, ennek az összegnek az előteremtése pedig "nagyon valószínűtlen". Emellett jelenleg a szükséges technológia sem áll rendelkezésre, ami a missziót biztonságosan végre tudná hajtani. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Elon Musk fogja elpusztítani a Nemzetközi Űrállomást Elon Musk fogja elpusztítani a Nemzetközi Űrállomást A NASA 843 millió dollárt, átszámítva több mint 312 milliárd forintot fizet a SpaceX vállalatnak, hogy biztonságos körülmények között megsemmisítse a Nemzetközi Űrállomást. 2024. június 27. 22:20 Paprikát nevel majd a magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson Paprikát nevel majd a magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomáson Űrkonferenciát rendezett az Orion Űrnemzedék Alapítvány Balatonfüreden pénteken. A résztvevők szakmai és ismeretterjesztő előadásokon vehettek részt, a nap fénypontjaként pedig a magyar űrhajósokkal is találkozhattak. 2024. június 8. 14:57 Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. 2024. május 27. 10:07 Nem a Földről származik az a dolog, ami beszakította egy floridai ház tetejét Nem a Földről származik az a dolog, ami beszakította egy floridai ház tetejét Hatalmas robajra lett figyelmes egy Floridában élő férfi, amikor valami olyan erővel csapódott a házának tetejébe, hogy több emeletet is átszakított a rejtélyes tárgy. A NASA már vizsgálja az esetet. 2024. április 6. 14:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.