Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan lehet eredményesen kezelni a függőségeket?

2023. szeptember 25. 8:58

Az addikció ördögi körébe bekerülni elég könnyű, kijönni onnan viszont annál nehezebb. Az esetek döntő többségében egyedül nem is sikerül, a betegnek szakértői segítségre van szüksége.

De vajon hogyan lehet eredményesen kezelni például egy alkoholfüggőséget, egyáltalán van-e remény arra, hogy az illető valaha meggyógyuljon? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Terápia más megközelítésben

Ha az alkoholizmus kezeléséről van szó, a többség rögtön az elvonókúrára gondol. A kérdés azonban ennél jóval összetettebb, a Swan Lake Központban magán elvonókúra várja a betegeket.

A magán rehabilitációs intézmény kezelési módszere sokkal intenzívebb és összetettebb, mint más hasonló jellegű intézeteké, hiszen az elvonókúrával egyidejűleg a beteg csoportos foglalkozásokon, meditáción, művészetterápián és sportfoglalkozásokon is részt vesz. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon hogyan jut idő minderre? Nos úgy, hogy a terápiás program bentlakásos keretek közt zajlik, azaz a betegek a program időtartama alatt az intézményben laknak. Így reggeltől estig részt vesznek a különféle programokon, az ápolók a nap 24 órájában, pszichológus és pszichiáter pedig hétköznaponként áll a páciensek rendelkezésére. 

A program hét-nyolcféle terápiás módszert is vegyít, így nem csupán az addikció tüneteit kezeli hatékonyan, hanem ezzel egyidejűleg megtanítja a betegeknek az egészséges életvitelt, illetve a függőség kiváltó okait is feltérképezi. 

A kezelés időtartama 4-8 hét, a többségük a 4 hetes intervallumon veszt részt, hiszen ennyi időre még feltűnés nélkül el tudnak vonulni a külvilágtól.

A csoport ereje

A függőségek kezelésének nagyon hatékony elemei a különféle csoportos terápiák. A résztvevők bár egymás számára idegenek, mégis van bennük valami közös: mindannyian azért vannak itt, mert bajba kerültek, és változtatni szeretnének az eddigi, káros életvitelükön. 

Ez a közös cél hozza őket közelebb egymáshoz, a kezdeti félénkség után pedig a tagok megnyílnak egymás előtt. Rájönnek arra, hogy itt senki sem ítélkezik felettük, csupa segítő szándék veszi körül őket, így félelem nélkül beszélhetnek a legbensőbb félelmeikről, olyan dolgokról, amiket eddig talán soha senkivel nem mertek megosztani. 

Akár több évtizede cipelt terhek is napvilágra kerülhetnek, a gátak feloldásával pedig a páciensek érzik majd, ahogy megszabadulnak a lelküket nyomó mázsás súlyoktól.

Segítség az új életvitel kialakításához

A terápia végeztével a páciensek újra visszatérnek a valóságba. A kezelés során azonban olyan új készségeket, viselkedésformákat sajátítanak el, melyeket hasznosítani tudnak majd a mindennapok során.

Aki például eddig soha, semmire nem mert nemet mondani, és magába fojtotta a gondolatait, az most végre kiállhat a saját érdekeiért, és megtanulhajta, hogyan tudja a környezete tudomására juttatni, ha valamivel nem ért egyet, és kezelni az ebből adódó esetleges konfliktusokat. Mindezt a kellő magabiztossággal, félelem nélkül. 
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.