Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C
2024. április 29. Péter
Veszprém
23°C

A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián

2023. szeptember 24. 8:35
Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja.

Év elején adtunk hírt róla, hogy a Magyar Művészeti Akadémia regionális tagozatokat alapít, köztük egyet veszprémi központtal. Ennek a lépésnek az volt az oka, hogy azokat a magyar kulturális értékeket is a figyelem középpontjába helyezzék, amelyek némely esetben a fővárosból nem látszanak.

Kapcsolódó cikk
Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális tagozata
Az alakuló ülést szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában tartották.

Ehhez mérten szeptember végén, szombaton és vasárnap kétnapos összművészeti konferenciát szerveztek Veszprémbe, ahol több művészeti ágat is felsorakoztattak az előadók személyén keresztül.

A VEAB székházába szervezett esemény megnyitóján szombat délután Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező és színházigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportjának elnöke elmondta, jelenleg a tesztidőszakát éli a munkacsoport, de már most dolgoznak azokon a terveken, amikkel még láthatóbbak lesznek ők a szélesebb társadalomban is.

Az eseményen ott volt Porga Gyula polgármester is, aki indulás óta támogatta és figyelemmel kísérte a munkacsoport tevékenységét.

Ő úgy fogalmazott, ma egy olyan világban élünk, ahol mindent, mindenki megkérdőjelez, ezért nagyon fontos, hogy legyenek olyan sarokkövek, akik megkérdőjelezhetetlenek és irányt mutatnak. Ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia és annak „kistestvére” a Magyar Művészeti Akadémia. Veszprém pedig különösen nagyot nyert azzal, hogy régiós szinten itt lesz a központja.

Richly Gábor a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára pedig azt mondta, a hosszú távú cél, hogy a munkacsoport élő kapcsolatot alakítsanak ki a környezetükkel, ezért szeretné, ha a jövőben nem csak a szakmának szóló rendezvényeik lennének, hanem tömegekhez is eljussanak a magyar vidéki kultúra bemutatásával.

A kétnapos konferencián több magas állami kitüntetéssel bíró művész is tartott előadást, többek közt irodalom, zene, képzőművészet, építészet területéről is, valamint egy kiállítást szerveztek kerámia- és grafikus művészek alkotásaiból.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Hódolat a négyzetnek, hódolat Albersnek Josef Albers művészetére reflektáló alkotások kerültek bemutatásra a Modern Képtár - Vass László Gyűjteményben. A kiállított festmények közös vonása, hogy saját művészi eszközökkel fejezik ki a hódolat Albersnek és hódolat a négyzetnek tematikában rejlő kettősség lehetőségeit. A kiállítás július 7-ig megtekinthető. tegnap 8:31 Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. 2024. április 27. 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Programajánló - Hanghullám a Balatonon Programajánló - Hanghullám a Balatonon A Veszprémi Főegyházmegye tavaly hagyományteremtő szándékkal szervezett hajózással egybekötött találkozókat a Balatonon. A nagy sikerre való tekintettel az idén is a rendezvénysorozatot idén is folytatnják. A program célja a szakrális művészeti értékek továbbadása, népszerűsítése, s mindezt a különleges élményt egy csodás természeti helyszínen, a Balatonon. ma 9:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.