Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C
2024. június 13. Antal, Anett
Veszprém
18°C

A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián

2023. szeptember 24. 8:35
Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja.

Év elején adtunk hírt róla, hogy a Magyar Művészeti Akadémia regionális tagozatokat alapít, köztük egyet veszprémi központtal. Ennek a lépésnek az volt az oka, hogy azokat a magyar kulturális értékeket is a figyelem középpontjába helyezzék, amelyek némely esetben a fővárosból nem látszanak.

Kapcsolódó cikk
Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális tagozata
Az alakuló ülést szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában tartották.

Ehhez mérten szeptember végén, szombaton és vasárnap kétnapos összművészeti konferenciát szerveztek Veszprémbe, ahol több művészeti ágat is felsorakoztattak az előadók személyén keresztül.

A VEAB székházába szervezett esemény megnyitóján szombat délután Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező és színházigazgató, a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportjának elnöke elmondta, jelenleg a tesztidőszakát éli a munkacsoport, de már most dolgoznak azokon a terveken, amikkel még láthatóbbak lesznek ők a szélesebb társadalomban is.

Az eseményen ott volt Porga Gyula polgármester is, aki indulás óta támogatta és figyelemmel kísérte a munkacsoport tevékenységét.

Ő úgy fogalmazott, ma egy olyan világban élünk, ahol mindent, mindenki megkérdőjelez, ezért nagyon fontos, hogy legyenek olyan sarokkövek, akik megkérdőjelezhetetlenek és irányt mutatnak. Ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia és annak „kistestvére” a Magyar Művészeti Akadémia. Veszprém pedig különösen nagyot nyert azzal, hogy régiós szinten itt lesz a központja.

Richly Gábor a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára pedig azt mondta, a hosszú távú cél, hogy a munkacsoport élő kapcsolatot alakítsanak ki a környezetükkel, ezért szeretné, ha a jövőben nem csak a szakmának szóló rendezvényeik lennének, hanem tömegekhez is eljussanak a magyar vidéki kultúra bemutatásával.

A kétnapos konferencián több magas állami kitüntetéssel bíró művész is tartott előadást, többek közt irodalom, zene, képzőművészet, építészet területéről is, valamint egy kiállítást szerveztek kerámia- és grafikus művészek alkotásaiból.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. ma 13:36 Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Június 23-án ismét több ezren találkozhatunk a veszprémvölgyi terített asztaloknál! Idén is jön a Hosszúasztal Piknik: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a tavalyi év sikere után idén is megszervezi Magyarország legnagyobb közösségi piknikjét. ma 11:37 Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Idén nyáron is felépül a „borfalu” az Óváros téren Ezen a nyáron sem marad borfesztivál nélkül Veszprém, július 12. és 21. között érkezik a VeszprémFest immáron állandó kísérőrendezvénye a Rozé Rizling Jazz Napok az Óváros térre, ahol a zenei felhozatalban visszatér néhány klasszikus elem, gasztronómiailag pedig még inkább az uralkodó trendekhez igazították a kínálatot. tegnap 14:47 Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Kárpáti Barbara lett a legjobb színész a Pannon Várszínházban Lezárult a közönségszavazás a Pannon Várszínházban: a közönség Kárpáti Barbarát szavazta meg az évad legjobbjának, míg az előadások közül A lepkegyűjtő bizonyult a legjobbnak.   tegnap 11:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.