2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális tagozata

Az alakuló ülést szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában tartották.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) együttműködése értelmében az MTA területi irodái helyszínt biztosítanak az MMA regionális csoportjainak is, így a tudomány és a művészet együtt szolgálhatják a nemzetet – fogalmazott az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Mint mondta, az MMA regionális csoportjainak célja, hogy a Budapestről nem látható értékeket helyezze munkája fókuszába. 

Az MMA veszprémi csoportjának megalakulását Porga Gyula polgármester is üdvözölte. Emlékeztetett, hogy a VEAB ötven éve működik a városban, közösséget épít, alapítása óta az oktatás és a tudomány központja – hasonló együttműködést és értékteremtést várnak az MMA-tól is. A polgármester hozzátette: Veszprém erős pozíciója nagyban köszönhető az itt létező alkotó közösségeknek. 

A Magyar Művészeti Akadémia Veszprémi Regionális Munkacsoportja Oberfrank Pál színész-rendezőt választotta elnökének.

Az MMA egyúttal bemutatott egy kiadványt is, amely Veszprém topográfiáját dolgozza fel. Almássy Kornéltól, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatójától megtudtuk, hogy többéves kutatómunka előzte meg a kötet összeállítását, és céljuk volt, hogy színvonalas, tudományosan megalapozott, ugyanakkor felhasználóbarát könyvet adjanak az olvasók kezébe. Az egyszerűbb használhat érdekében a jövőben online elérhető változattal, esetleg mobilapplikáción keresztül is szeretnék elérhetővé tenni a veszprémi épületekről összeállított információkat. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Szalai Csaba

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Idén is gazdára talált a kádártai Dévai Bíró Mátyás-díj
Vidám gyereknapi programokat szerveztek Kádártán vasárnap, ahol átadták az idei Dévai Bíró Mátyás-díjat is, amivel hagyományosan azt a helyi lakost ismerik el, aki sokat tett Kádárta közösségéért. A nap további részében koncerteken és utcabálon szórakozhattak a városrész lakói és akik ellátogattak Kádártára.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.