Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megalakult a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi regionális tagozata

2023. február 24. 16:32
Az alakuló ülést szerdán az MTA Veszprémi Területi Bizottságának (VEAB) székházában tartották.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) együttműködése értelmében az MTA területi irodái helyszínt biztosítanak az MMA regionális csoportjainak is, így a tudomány és a művészet együtt szolgálhatják a nemzetet – fogalmazott az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón Kiss János, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. Mint mondta, az MMA regionális csoportjainak célja, hogy a Budapestről nem látható értékeket helyezze munkája fókuszába. 

Az MMA veszprémi csoportjának megalakulását Porga Gyula polgármester is üdvözölte. Emlékeztetett, hogy a VEAB ötven éve működik a városban, közösséget épít, alapítása óta az oktatás és a tudomány központja – hasonló együttműködést és értékteremtést várnak az MMA-tól is. A polgármester hozzátette: Veszprém erős pozíciója nagyban köszönhető az itt létező alkotó közösségeknek. 

A Magyar Művészeti Akadémia Veszprémi Regionális Munkacsoportja Oberfrank Pál színész-rendezőt választotta elnökének.

Az MMA egyúttal bemutatott egy kiadványt is, amely Veszprém topográfiáját dolgozza fel. Almássy Kornéltól, a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ igazgatójától megtudtuk, hogy többéves kutatómunka előzte meg a kötet összeállítását, és céljuk volt, hogy színvonalas, tudományosan megalapozott, ugyanakkor felhasználóbarát könyvet adjanak az olvasók kezébe. Az egyszerűbb használhat érdekében a jövőben online elérhető változattal, esetleg mobilapplikáción keresztül is szeretnék elérhetővé tenni a veszprémi épületekről összeállított információkat. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
Szalai Csaba
további cikkek
Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. tegnap 21:24 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.