Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
19°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
19°C

A lakosság bevonásával újítanák meg a Hóvirágtelep kedvelt parkját

2023. szeptember 23. 16:34
Közösségi tervezésre hívta péntek délután az önkormányzat az Egyetemváros lakóit a Csermák, Csikász és Egyetem utcák közötti belső parkba, hogy együtt gondolkodjanak arról, miként tehetnék még jobbá a helyet.

Nem ez az első alkalom, hogy az ott élők véleményének kikérdezésével, javaslatainak figyelembe vételével újul meg egy sokak által használt köztér Veszprémben, hogy onnantól kezdve az már ne csak köztér, hanem igazi közösségi tér legyen. Így jött létre többek között a futókör a Jutasi lakótelepen az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Ugyanezt a módszert szeretnék most alkalmazni a város további pontjain is, így a Csermák – Csikász – Egyetem utcák által határolt parkban. Előbbi igazi zöld szigetként funkcionál az ott lakók számára, a környék pedig sokat fejlődött az elmúlt években, több projektet is a helyi igényekre reagálva valósított meg itt az önkormányzat. Minden bizonnyal lehetne azonban még mit fejleszteni, hogy minél otthonosabbá, kellemesebbé váljon a terület, éppen ezért Porga Gyula polgármester arra kérte a pénteki közösségi tervezésen jelen lévőket, legyenek minél őszintébbek, bátran mondják el javaslataikat, ötleteiket.

Több mint négyszázan már éltek is a lehetőséggel: szeptember elején egy online kérdőívet is közzétett az önkormányzat a lebonyolítást segítő Hatszögletű Kerekasztal tervezőivel közösen, ahol szeptember 17-ig oszthatták meg véleményüket azok, akik személyesen esetleg kevésbé szívesen vennének részt a tervezésben, vagy egyszerűen nem tudnak elmenni az előre meghirdetett workshopokra. Az eddigi eredmények alapján már jól látszik, melyek lehetnek azok a pontok, ahol elindulhatnak a jövőbeli fejlesztések – ezek részleteiről Lukácsházi Gergely szociológus, az EKF munkatársa számolt be.

A kérdőív kitöltőinek adatai:

  • 57% nő, 43% férfi
  • több mint 50% 30 és 50 év közötti, 18% 20-29 év közötti, 15% 50-59 éves
  • a válaszadók kb. 30%-a közvetlenül a park melletti épületekben lakik, 22% a Hóvirág lakótelepen, 46% pedig ennél távolabb
  • 39% szinte mindennap jár erre, 27% hetente többször, 13% pedig hetente egyszer
  • a felújítás szükségességével a válaszadók háromnegyede teljes mértékben vagy inkább egyetért, mint sem

A válaszokból egyértelműen kiderült, a park legfőbb értékének a kiterjedt zöldfelületet, a jó hangulatot, az itt összegyűlő társaságot tartják a lakók, illetve az erre járók, hogy van hol felfrissülni, találkozni a barátokkal, kutyát sétáltatni, futni, a gyerekekkel sétálni – a legtöbben ezekre a tevékenységekre használják azt, emellett van aki a pingpong asztalokat is rendszeresen használja.

Problémát jelent ugyanakkor a sétány burkolata: a parkon végighúzódó ösvény gyakorlatilag csak egy kitaposott útvonal, ami botlásveszélyes tud lenni. Emellett időnként kevésnek bizonyulnak a padok és a szemetesek, valamint zavaró tud lenni a közeli trafikban megfordulók jelenléte is, akik sokszor a cigicsikkeket a parkban szórják szét.

A kitöltők tehát leginkább ezeken változtatnának: meglátásuk szerint új padok, több szemetes mindenképpen szükséges, de sokan örülnének egy ivó vagy locsolókútnak, ha lennének köztéri növények, virágágyások), több asztal, játszó- és sporteszközök. Utóbbi esetében konkrét ötletként merült fel egy fitnesz park, futókör, tollaspálya vagy kubb pálya, illetve a kutyásokra gondolkodva sokan javasolták kutyafuttató és kutyás szemetes létesítését is, míg a helyi identitás erősítése kapcsán olyan javaslat is érkezett, hogy adjanak konkrét nevet a parknak.

Lukácsházi Gergely elmondta, a kérdőív eredményeit a kozossegitervezes.hu/csikasz oldalon is át lehet tekinteni, illetve továbbra is várják az ötleteket – várhatóan decemberre szeretnének összeállítani egy jól átbeszélt tervet a park megújítása kapcsán. Aki pedig lemaradt volna a pénteki workshopról, de szívesen osztaná meg gondolatait, kb. két hét múlva újabb találkozót hirdetnek meg.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.