Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C

A lakosság bevonásával újítanák meg a Hóvirágtelep kedvelt parkját

2023. szeptember 23. 16:34
Közösségi tervezésre hívta péntek délután az önkormányzat az Egyetemváros lakóit a Csermák, Csikász és Egyetem utcák közötti belső parkba, hogy együtt gondolkodjanak arról, miként tehetnék még jobbá a helyet.

Nem ez az első alkalom, hogy az ott élők véleményének kikérdezésével, javaslatainak figyelembe vételével újul meg egy sokak által használt köztér Veszprémben, hogy onnantól kezdve az már ne csak köztér, hanem igazi közösségi tér legyen. Így jött létre többek között a futókör a Jutasi lakótelepen az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Ugyanezt a módszert szeretnék most alkalmazni a város további pontjain is, így a Csermák – Csikász – Egyetem utcák által határolt parkban. Előbbi igazi zöld szigetként funkcionál az ott lakók számára, a környék pedig sokat fejlődött az elmúlt években, több projektet is a helyi igényekre reagálva valósított meg itt az önkormányzat. Minden bizonnyal lehetne azonban még mit fejleszteni, hogy minél otthonosabbá, kellemesebbé váljon a terület, éppen ezért Porga Gyula polgármester arra kérte a pénteki közösségi tervezésen jelen lévőket, legyenek minél őszintébbek, bátran mondják el javaslataikat, ötleteiket.

Több mint négyszázan már éltek is a lehetőséggel: szeptember elején egy online kérdőívet is közzétett az önkormányzat a lebonyolítást segítő Hatszögletű Kerekasztal tervezőivel közösen, ahol szeptember 17-ig oszthatták meg véleményüket azok, akik személyesen esetleg kevésbé szívesen vennének részt a tervezésben, vagy egyszerűen nem tudnak elmenni az előre meghirdetett workshopokra. Az eddigi eredmények alapján már jól látszik, melyek lehetnek azok a pontok, ahol elindulhatnak a jövőbeli fejlesztések – ezek részleteiről Lukácsházi Gergely szociológus, az EKF munkatársa számolt be.

A kérdőív kitöltőinek adatai:

  • 57% nő, 43% férfi
  • több mint 50% 30 és 50 év közötti, 18% 20-29 év közötti, 15% 50-59 éves
  • a válaszadók kb. 30%-a közvetlenül a park melletti épületekben lakik, 22% a Hóvirág lakótelepen, 46% pedig ennél távolabb
  • 39% szinte mindennap jár erre, 27% hetente többször, 13% pedig hetente egyszer
  • a felújítás szükségességével a válaszadók háromnegyede teljes mértékben vagy inkább egyetért, mint sem

A válaszokból egyértelműen kiderült, a park legfőbb értékének a kiterjedt zöldfelületet, a jó hangulatot, az itt összegyűlő társaságot tartják a lakók, illetve az erre járók, hogy van hol felfrissülni, találkozni a barátokkal, kutyát sétáltatni, futni, a gyerekekkel sétálni – a legtöbben ezekre a tevékenységekre használják azt, emellett van aki a pingpong asztalokat is rendszeresen használja.

Problémát jelent ugyanakkor a sétány burkolata: a parkon végighúzódó ösvény gyakorlatilag csak egy kitaposott útvonal, ami botlásveszélyes tud lenni. Emellett időnként kevésnek bizonyulnak a padok és a szemetesek, valamint zavaró tud lenni a közeli trafikban megfordulók jelenléte is, akik sokszor a cigicsikkeket a parkban szórják szét.

A kitöltők tehát leginkább ezeken változtatnának: meglátásuk szerint új padok, több szemetes mindenképpen szükséges, de sokan örülnének egy ivó vagy locsolókútnak, ha lennének köztéri növények, virágágyások), több asztal, játszó- és sporteszközök. Utóbbi esetében konkrét ötletként merült fel egy fitnesz park, futókör, tollaspálya vagy kubb pálya, illetve a kutyásokra gondolkodva sokan javasolták kutyafuttató és kutyás szemetes létesítését is, míg a helyi identitás erősítése kapcsán olyan javaslat is érkezett, hogy adjanak konkrét nevet a parknak.

Lukácsházi Gergely elmondta, a kérdőív eredményeit a kozossegitervezes.hu/csikasz oldalon is át lehet tekinteni, illetve továbbra is várják az ötleteket – várhatóan decemberre szeretnének összeállítani egy jól átbeszélt tervet a park megújítása kapcsán. Aki pedig lemaradt volna a pénteki workshopról, de szívesen osztaná meg gondolatait, kb. két hét múlva újabb találkozót hirdetnek meg.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok - ismertette a múlt héten végzett felmérésének eredményét hétfőn az Agroinform.hu. ma 9:43 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28 Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.